ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταγγελία για Μαρούλλα: Τα θέματα ψυχικής υγείας, ο καρκίνος και ο στραγγαλισμός του συζύγου της

«Πιάνουν ΕΕΕ, ας κάμουν καλά που μόνοι τους»

Μια σοβαρή καταγγελία και εικόνες που οφείλουν να επηρεάσουν πρώτα το κράτος και μετά ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από το βράδυ της Τετάρτης 07/08, σε σχέση με την 79χρονη Μαρούλλα Κυριάκου, η σορός της οποίας φέρεται να έχει εντοπιστεί πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Η καταγγελία έγινε από την «Παγκύπρια Ομάδα Διαμαρτυρίας κατά της αδικίας και της ακρίβειας», η οποία αναφέρεται στην προβληματική ζωή της Μαρούλλας, στον θάνατο του συζύγου της και στην μηδαμινή ανταπόκριση των υπηρεσιών του κράτους στις κλήσεις γειτόνων για βοήθεια.

Η Π.Ο.Δ. στην ανάρτησή της αναφέρει επί λέξη τα εξής:

«Έχουμε δεχθεί πάρα πολλές πληροφορίες απο γείτονες της άτυχης γυναίκας, που μας έχουν θορυβήσει και μας έκαναν να νιώθουμε απέραντη λύπη όπως και απίστευτο θυμό για τις ανύπαρκτες κοινωνικές μας υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας όπως και κυβέρνηση φάντασμα. Η κυρία Μαρούλλα βασανιζόταν τα τελευταία χρόνια απο καρκίνο, άνοια και άλλες σοβαρές ασθένειες και μπαινόβγαινε σε νοσοκομεία και γηροκομεία, όπου πέρσι υποβλήθηκε σε επέμβαση ολικής μαστεκτομής. Την μέρα που χάθηκε επισκέφτηκε το ΓΝΛ και τις έδωσαν εξιτήριο. Λίγο αργότερα βρέθηκε αναίσθητη στο κέντρο της πόλης όπου ξανά την πήγανε στο νοσοκομείο και για δεύτερη φορά, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, της έδωσαν δεύτερο εξιτήριο. Φεύγοντας πεζή πλέον απο το νοσοκομείο και σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, ξεψύχησε λίγα μέτρα μακριά απο το νοσοκομείο αβοήθητη όπου 5 μέρες μετά, βρέθηκε το πτώμα της. Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Εδώ μάλλον αρχίζει. Η άτυχη Μαρούλλα ήταν σύζυγος του Ανδρέα Κυριάκου όπου στις 20-21 Δεκεμβρίου του 2017, βρέθηκε νεκρός απο στραγγαλισμό σε οίκο ευγηρίας στην Λεμεσό. Σωρεία παραλείψεων τότε, ανευθυνότητα και αναπάντητα γιατί.

Ο Ανδρέας και η Μαρούλλα έχουν δύο κόρες, με ιστορικό και θέματα ψυχικής υγείας. Ζούσαν όλοι μαζί σε σπίτι τρώγλη και επι χρόνια αρκετοί γείτονες έπαιρναν καθημερινά τηλέφωνο τις κοινωνικές υπηρεσίες όπου η ανταπόκριση τους ήταν απο μηδαμινή μέχρι ανύπαρκτη. Μιλάμε για μια οικογένεια πολύ γνωστή στο γραφείο ευημερίας και αστυνομία όπου όλοι τους χρειαζόντουσαν ειδική βοήθεια και μεταχείριση και πάμπολλες φορές απασχόλησαν πολλές υπηρεσίες. Μάλιστα αρκετές ήταν οι φορές που οι γείτονες λάμβαναν απάντηση απο τις κοινωνικές υπηρεσίες όπως "πιάννουν ΕΕΕ ας κάμουν καλά που μόνοι τους". Ανήκουστα πράγματα για την Ευρωπαϊκή Κύπρο μας του 2019. Θα μπορούσαμε να γράφουμε επι ώρες, ολόκληρες σελίδες διαφορετικών περιστατικών αυτής της οικογένειας που φανερώνουν μάλλον φωνάζουν, την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων και την γύμνια των υπηρεσιών που μας έφεραν σήμερα σε αυτήν την τραγική κατάληξη. Νεκρός πατέρας, νεκρή μητέρα, η μια κόρη στο ψυχιατρείο και η άλλη να ζει πλέον μόνη και αβοήθητη στην τρώγλη των πιο κάτω φωτογραφιών οι οποίες σοκάρουν. Οι άνθρωποι που μας τις έδωσαν έχουν κάνει εμετούς φεύγοντας απο το σπίτι. Μπορείτε ελεύθερα πλέον κύριοι υπεύθυνοι να πείτε ο Θεός συγχωρέσει τους ή κρίμα την γυναίκα και να πάτε να κοιμηθείτε ήσυχοι στις πανάκριβες βίλες σας των 500 τετραγωνικών με πισίνες».

Η απάντηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Σε σχέση με τις πιο πάνω καταγγελίες, το 24News επικοινώνησε με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, λειτουργός των οποίων μας επιβεβαίωσε ότι η οικογένεια της Μαρούλας Κυριάκου ήταν κάτω από την επίβλεψη και την φροντίδα τους. 

Εκφράζοντας, αρχικά, την θλίψη του για την τραγική κατάληξη, ο λειτουργός απάντησε στην καταγγελία, λέγοντας ότι υπήρχε συνεργασία με την οικογένεια, καθώς και με άλλες υπηρεσίες, για την παροχή βοήθειας στην οικογένεια. Είχαν γίνει πάρα πολλές ενέργειες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μας ανέφερε, ωστόσο υπήρχαν και αρκετές ιδιαιτερότητες που καθιστούσαν το έργο τους δύσκολο. Ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες αυτές, επέλεξε να μην αναφερθεί, λόγω της ευαισθησίας των προσωπικών δεδομένων.

Όσον αφορά τις προσπάθειες που είχαν γίνει, αυτές αφορούσαν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και στην προστασία τους. Επίσης, είχε γίνει προσπάθεια για μεταφορά των μελών της οικογένειας σε στέγη για την παροχή ιδρυματικής φροντίδας. Στις προσπάθειές τους αυτές, ωστόσο, συνάντησαν και την άρνηση από μέλος της οικογένειας, το οποίο δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι, όπως μας αναφέρθηκε.

Τέλος, όπως μας ειπώθηκε, προτού αποβιώσει, η Μαρούλα Κυριάκου διέμενε σε στέγη.

Ο τραγικός θάνατος του συζύγου της

Ο Ανδρέας Κυριάκου άφησε την τελευταία του πνοή στον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενείτο, το 2017, μετά από στραγγαλισμό. Συγκεκριμένα, ο θάνατός του επήλθε κατά την προσπάθεια μέλους του προσωπικού να τον σηκώσει από το πάτωμα και να τον βάλει ξανά στο κρεβάτι του.

Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί οι δύο ιδιοκτήτριες του οίκου ευγηρίας, μητέρα και κόρη, καθώς και μια παράνομα εργαζόμενη, αλλοδαπή γυναίκα, ως ύποπτη για την πρόκληση του θανάτου του Ανδρέα Κυριάκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X