ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live: Με φόντο την αισιόδοξη εικόνα προς περαιτέρω χαλαρώσεις

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

Με φόντο τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται στην Κύπρο, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη (27/5) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας. (Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα ανέφερε)

Από τις 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών κ.Καρούσου τα αεροδρόμια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, σε δύο φάσεις. Ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι σε χώρους εστίασης εντατικοποιούνται αυτές τις ημέρες με στόχο την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 942 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Ανησυχία κυριάρχησε έπειτα από την ανακοίνωση την Κυριακή (24/5) για 8 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 7 προέρχονται από επαναπατρισθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

22:30 - «Βόμβα» Τραμπ – Τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

19:35 - Πάνω από 38 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πάνω από 38 χιλιάδες είναι πλέον οι επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, κατά το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 324, φτάνοντας πλέον τις 38.161.

Επιβεβαιώθηκαν ακόμα 2.095 κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τις 217.222 περιπτώσεις.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε την παράταση των προγραμμάτων κάλυψης από την κυβέρνηση των μισθών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που έχουν τεθεί σε προσωρινή αργία λόγω της πανδημίας, αλλά και των ζημιών των αυτοαπασχολούμενων.

Όπως είπε, από τον Αύγουστο οι εργοδότες θα καλούνται να καλύψουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των απολαβών των υπαλλήλων τους, που μέχρι τώρα λαμβάνουν το 80% του μισθού τους από την κυβέρνηση.

Συνολικά από το πρόγραμμα «διατήρησης θέσεων εργασίας» έχουν ωφεληθεί 8,4 εκατομμύρια δικαιούχοι με κόστος 15 δισεκατομμυρίων λιρών. Αντιστοίχως 2,3 εκατομμύρια αυτοεργοδοτούμενοι έχουν λάβει ενίσχυση από το κράτος.

18:40 - Ογδόντα έξι τεστ στα κατεχόμενα, κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού

Ογδόντα έξι διαγνωστικοί έλεγχοι έγιναν στα κατεχόμενα με μηδενικά θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από τις 17 Απριλίου δεν έχει εντοπισθεί θετικό κρούσμα στα τεστ που γίνονται, τα οποία ήταν περισσότερα το πρώτο διάστημα και έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα έχουν γίνει 31.290 διαγνωστικοί έλεγχοι. Τα κρούσματα στα κατεχόμενα παραμένουν 108 και οι θάνατοι που καταγράφηκαν 4.

Στο μεταξύ, όλα τα τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Google στην μηχανή αναζήτησης των αποτελεσμάτων για τον Covid 19 έχει προσθέσει τα αρχικά «KKTC», που είναι τα αρχικά του ψευδοκράτους και έχουν αναρτήσει φωτογραφία που δείχνει έναν πίνακα με τα εν λόγω αρχικά από πάνω και από κάτω τους αριθμούς κρουσμάτων, νεκρών και ασθενών που πήραν εξιτήριο.

18:00 - Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα 4 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και το 1 εντοπίστηκε σε έλεγχο πτήσης από το εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2909, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 631 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1660 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 5 (31.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 105 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

18:15 - Καταβολή επιδομάτων τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι καταβλήθηκε το Επίδομα Τέκνου σε 50.695 οικογένειες συνολικού ύψους €29 εκατομμυρίων καθώς και Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας σε 10.190 μονογονεϊκές οικογένειες συνολικού ύψους €3,3 εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι η εξέταση των αιτήσεων και για τα δύο επιδόματα συνεχίζεται.

17:25 - «Τα σποραδικά κρούσματα να είναι μέρος της νέας κανονικότητας μας»

16:10 - Σύσκεψη Επιστημονικής Ομάδας με Πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη

Σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Προεδρικό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Στόχος είναι να συζητηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την τρίτη φάση άρσης των περιορισμών.

Η τρίτη φάση που αρχίζει την 9η Ιουνίου – 13 Ιουλίου περικλείει την έναρξη λειτουργίας των Αεροδρομίων, Λιμανιών, ξενοδοχείων, Θεάτρων και σινεμά ανοιχτού χώρου, γυμναστηρίων και καλοκαιρινών προγραμμάτων σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναμένεται ότι θα συζητηθεί και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις και για την επανέναρξη των νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σύσκεψη αναμένεται να γίνει και αξιολόγηση της δεύτερης φάσης των περιοριστικών μέτρων ενώ οι ειδικοί θα συζητήσουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν κατά την άρση της τρίτης φάσης.

Με την μέχρι τώρα πορεία, όπως μας λέχθηκε, η καλή επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει, επιτρέπει την άρση της τρίτης φάσης περιοριστικών μέτρων.

16:00 - Ανακοίνωση για δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Απόφασης του Υπουργικού Συμβούλιου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων (tests) σχετικά με τη νόσο SARS-CοV-2, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τoυς ελέγχους σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές/μαθήτριες στα σχολεία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 11.200 έλεγχοι Παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία.

Το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο να πραγματοποιηθούν οι 20.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

17:30 - Κύπρος: Αυτός είναι ο νέος αριθμός των κρουσμάτων

15:50 - Υπ. Παιδείας: 323 μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης επιστρέφουν στα σχολεία

14:00 - Κύπρος: Τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος για τους γάμους

13:30 - Η Κύπρος στη λίστα των χωρών που μπορούν να στέλνουν επισκέπτες στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις 29 χώρες που, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, θα μπορούν να στέλνουν επισκέπτες στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου, με πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σημειώνεται ότι στους επισκέπτες από τις συγκεκριμένες χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Οι 29 χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία,
Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία,
Λίβανος, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία,
Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία

13:00 - Επαναλειτουργούν την 1η Ιουνίου τα Μουσεία στη Λάρνακα

12:30 - Το νέο πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας χαιρετίζουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ 

10:40 - Τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή για τα νέα μέτρα στήριξης

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ,ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα, στις 11.10 για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, για σκοπούς αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την Πέμπτη το νέο κυβερνητικό πακέτο που αφορά 13 μέτρα που συνδυάζουν απευθείας στήριξη πέραν των €100 εκατ., επιδότηση επιτοκίων (επίπτωση €200 εκατ σε 4 χρόνια) και εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας μέχρι και €1,7 δισ μέσω των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Κατά την παρουσίαση ο κ. Πετρίδης, τόνισε ότι το δεύτερο αυτό πακέτο στοχεύει στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς η Κύπρος εισέρχεται στη δεύτερη φάση της κρίσης του κορωνοϊού με την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα προστεθεί στην 1η δέσμη μέτρων κατά την πρώτη φάση του κορωνοϊού με 60 κρατικές παρεμβάσεις ύψους €1,2 δισ, είπε ο κ. Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε ότι τα σχέδια εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση, επειδή για τις απαιτούμενες δαπάνες υπάρχουν ήδη οι πιστώσεις και η όποια για τα σχέδια νέα δημοσιονομική επίπτωση θα προκύψει το 2021.

10:23 - Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

10:00 - Κανονικά λειτουργεί το Λύκειο Αγ. Χαραλάμπους Έμπας, αρνητικά τα δείγματα επαφών του καθηγητή

Κανονικά λειτουργεί το Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας μετά το θετικό δείγμα που αφορά καθηγητή του σχολείου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απολύμανσης του σχολείου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Έμπας, Αντώνη Νικηφόρου.

Τα αποτελέσματα από τα δείγματα τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών που ήρθαν σε επαφή με τον καθηγητή την περασμένη Δευτέρα είναι όλα αρνητικά, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικηφόρου. Πρόσθεσε πως ήδη το σχολείο από την επομένη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών απολύμανσης των χώρων του, δηλαδή την Τετάρτη, λειτουργεί κανονικά.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προχώρησαν στις ενδεδειγμένες ενέργειες και έγινε η ιχνηλάτηση των επαφών του καθηγητή.

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Νικηφόρου, υποβλήθηκαν σε σχετική δειγματοληψία για τον covid- 19 όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κανένα θετικό κρούσμα.

09:40 - Υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι για COVID-19 εντός λεωφορείων, λέει ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ

Παραβλέπονται οι προειδοποιήσεις και υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι διασποράς του COVID 19 εντός των λεωφορείων, καθώς εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους επιβάτες, αναφέρει ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, Άθως Ελευθερίου, επαναφέροντας το θέμα της προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών. Λέει ακόμη ότι έχουν σταλεί επιστολές στον Υπουργό Μεταφορών και στον Υπουργό Υγείας, προσθέτει ωστόσο ότι «δεν έχουμε απαντήσεις από κανένα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ελευθερίου δήλωσε ότι η σύσταση για τη μάσκα μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί πως δεν βοηθά, αφού περίπου οι μισοί επιβάτες αρνούνται τη χρήση της.

«Πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί οι καφετερίες, εστιατόρια και άλλοι παρόμοιοι χώροι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους κλειστούς χώρους τους. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τους ανοικτούς χώρους, όμως δεν πρέπει να υπάρχουν όρθιοι και μετακινούμενοι πελάτες; Γιατί σε ένα μικρό κλειστό χώρο όπως είναι τα λεωφορεία να επιτρέπονται καθήμενοι και όρθιοι, μάλιστα σε πολλαπλάσιους αριθμούς αναλογικά με το μέγεθος τους και αγνοώντας τις αποστάσεις; Γνωρίζουν επίσης πως στα περισσότερα λεωφορεία υπάρχουν πολύ μικρά ή καθόλου παράθυρα και δεν υπάρχει ο αναγκαίος αερισμός» αναφέρει.

08:30 - Κύπρος: Γιαγιά και εγγονός τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

07:30 - Αγγίζουν τα 6 εκ. οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό

07:00 - Διακοπή κλινικής μελέτης με υδροξυχλωροκίνη στη Γερμανία, έρευνες για καρκινοπαθείς-διαβητικούς με COVID-19

Ένα Πανεπιστήμιο στη Γερμανία διέκοψε την κλινική μελέτη που έκανε χορηγώντας το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς με Covid-19, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να σταματήσει μια μεγάλη έρευνα, για λόγους ασφαλείας.

"Πιθανότατα θα διακόψουμε τη μελέτη για δύο εβδομάδες", δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ο Πέτερ Κρέμσνερ, ο ιατρικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπινγκεν. Στη συνέχεια θα γίνει επανεκτίμηση για το αν θα συνεχιστεί ή όχι αυτή η έρευνα.

Η υδροξυχλωροκίνη προωθείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ως πιθανή θεραπεία για την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι λαμβάνει προληπτικά το φάρμακο αυτό. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 και μια δεύτερη παγκόσμια μελέτη διακόπηκε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X