ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Βόμβα» Τραμπ – Τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Η απόφαση Τραμπ άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα σφοδρά πυρά, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη σχέση του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο κήρυξε πόλεμο πριν από λίγους μήνες κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση από μέρους του Οργανισμού.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό η προ ολίγου καιρού είδηση σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος παγώνει τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι βασικός χρηματοδότης του Οργανισμού, η απόφαση Τραμπ άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων.

Ο πλανητάρχης έσπευσε, πάντως, την Παρασκευή να ξεκαθαρίσει ότι η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

Πριν από δέκα ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε τελεσίγραφο στον Οργανισμό υπογραμμίζοντας πως εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση ως προς την πολιτική του, τότε θα διακοπεί η χρηματοδότηση.

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X