ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live: Απευθύνεται στον κυπριακό λαό αύριο ο Πρόεδρος

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά και έτσι η Κύπρος από την Πέμπτη,21/5, άρχισε να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε. Προστατευτικά μέτρα και αποστάσεις μπαίνουν στην νέα καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Από τις 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών κ.Καρούσου τα αεροδρόμια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, σε δύο φάσεις. Ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι σε χώρους εστίασης εντατικοποιούνται αυτές τις ημέρες με στόχο την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 939 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Ανησυχία κυριάρχησε έπειτα από την ανακοίνωση την Κυριακή (24/5) για 8 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 7 προέρχονται από επαναπατρισθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

19:00 - Κανένα νέο θετικό κρούσμα στα κατεχόμενα

Κανένα νέο θετικό κρούσμα δεν εντοπίστηκε στα κατεχόμενα, μετά τη διενέργεια 57 διαγνωστικών εξετάσεων τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί.

Ο συνολικό αριθμός των κρουσμάτων παραμένει 108 ενώ δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής.

18:25 - Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα - Ένας ακόμη θάνατος

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  ανέρχεται σε 2.892. Ακόμη, υπάρχει άλλος ένας καταγεγραμμένος θάνατος και 173 συνολικά.

17:55 - Κύπρος: Αυτός είναι ο νέος αριθμός των κρουσμάτων

17:00 - Παράταση υποβολής αίτησης για τα Ειδικά Σχέδια που αφορούν στην 2η φάση από το Υπουργείο Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τα Ειδικά Σχέδια που αφορούν στη 2η Φάση, δηλαδή στην περίοδο 13/04/2020 – 12/05/2020, θα αναρτηθούν εκ νέου στην ειδική ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy από τις 28/05/2020 μέχρι και τις 30/05/2020, ώστε να δοθεί η ευκαιρία υποβολής αίτησης για την πιο πάνω περίοδο, σε οποιουσδήποτε εργοδότες, εργοδοτούμενους ή άνεργους δεν υπέβαλαν αίτηση στα Ειδικά Σχέδια για τη 2η Φάση.

Τονίζεται ότι κατά τις πιο πάνω ημερομηνίες, 28/05/2020 ως 30/05/2020, θα υποβάλλονται αποκλειστικά αιτήσεις που αφορούν στην 2η Φάση εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων, δηλαδή για τις ημερομηνίες 13/04/2020 ως 12/05/2020, από όσους δεν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 20/05/2020. Από την 31/05/2020 καμία αίτηση δεν θα γίνεται αποδεκτή για τη 2η Φάση εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων.

Σε περιπτώσεις εργοδοτών οι οποίοι υπέβαλαν μεν εμπρόθεσμα την αίτησή τους για Πλήρη ή Μερική Αναστολή Εργασιών για τη 2η Φάση, αλλά λόγω λαθών στα στοιχεία που καταχώρησαν στον Κατάλογο Α της αίτησης, δηλαδή στον κατάλογο των εργοδοτουμένων για τους οποίους αιτούνται το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα, μπορούν να απευθύνονται προς το Υπουργείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση yepka-aitiseis@mlsi.gov.cy επεξηγώντας το λάθος και επισυνάπτοντας τον ορθό Κατάλογο Α στο σχετικό Excel Sheet που μπορούν να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα των αιτήσεων www.coronavirus.mlsi.gov.cy

15:30 - Εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού από τα μέσα δημοσίων μεταφορών

Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, από την 31η Μαΐου 2020, οι Εταιρείες Μεταφοράς Τακτικών Επιβατών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών με λεωφορείο, δηλαδή υπηρεσίες κλειστών θυρών (Shuttle) από και προς τα αεροδρόμια, τουριστικά λεωφορεία και ιδιωτικά λεωφορεία θα εξυπηρετούν το κοινό τόσο τις Κυριακές όσο και τις αργίες.

Σημειώνεται ότι, οι πιο πάνω εταιρείες θα μεταφέρουν επιβάτες ίσο με το 50% της χωρητικότητας των οχημάτων τους. Οι εταιρείες και οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

15:00 - Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει από τις 15 Ιουνίου την παγκόσμια ταξιδιωτική ειδοποίηση για τις ευρωπαϊκές χώρες

Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση από τις 15 Ιουνίου -αλλά μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες θα δείχνουν μελλοντικά τους κινδύνους για κάθε χώρα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει από τις 15 Ιουνίου την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους τουρίστες για 31 ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιτρέψει η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού.

Εκτός από τις 26 χώρες-εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβάνεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει εγκαταλείψει την ΕΕ και οι τέσσερις χώρες στον χώρο Σέγκεν που δεν υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους, χωρίς όμως να είναι και μέλη της ΕΕ: η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο ενός εγγράφου βασικών σημείων με τίτλο «Κριτήρια για τη διευκόλυνση του εσωτερικού ευρωπαϊκού τουρισμού», το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί ήδη την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

14:50 - Η «ακτινογραφία» του κορωνοϊού στην Κύπρο (infographics)

14:00 -  Νέο διάγγελμα του ΠτΔ αύριο για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη 27/05/2020, στις 7μμ, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει με Διάγγελμά του τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας.

13:30 - 8000  έλεγχοι σε σχολεία παγκύπρια

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Απόφασης του Υπουργικού Συμβούλιου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων (tests) σχετικά με τη νόσο SARS-CοV-2, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τoυς ελέγχους σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές/μαθήτριες στα σχολεία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 8.000 έλεγχοι Παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία.

Το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο να πραγματοποιηθούν οι 20.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

13:15 - ΗΒ: Πάνω από 47.000 νεκροί από τον κορωνοϊό με βάση στατιστικά στοιχεία

13:00 - Υπάρχει πιθανότητα για ολικό lockdown ξανά; Απαντά ο υπουργός Υγείας

12:00 - 198 νέα κρούσματα COVID-19 εντοπίστηκαν στο Βέλγιο, 23 θάνατοι σε 24 ώρες

11:30 - Συμπαράσταση προς τον καθηγητή που έχει προσβληθεί από Covid-19 από την Ομοσπονδία Μέσης

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και ο Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας εκφράζουν, με ανακοίνωση, τη συμπαράστασή τους προς τον εκπαιδευτικό που έχει προσβληθεί από τον Covid- 19 και του εύχονται ταχεία ανάρρωση.

Επίσης εκφράζουν την απογοήτευση τους ως οργανωμένοι γονείς για την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση του σχολείου, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα , καθώς και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας, Νικόλας Μαυρονικόλας, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ως Ομοσπονδία δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης και πως επικρατεί κάποια ανησυχία ανάμεσα στους γονείς των μαθητών του εκπαιδευτηρίου.

Η Διευθύντρια του Λυκείου, συνέχισε ο κ. Μαυρονικόλας, έπειτα από δικό του τηλεφώνημα απλά τους ανέφερε πως το θέμα θα το χειριστεί το Υπουργείο Παιδείας.

10:30 - Συνολικά πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

09:30 - Παρατάση μέτρων για απαγόρευση πτήσεων για ακόμη 11 ημέρες

Με σκοπό τη διαφύλαξη και περαιτέρω ενίσχυση από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, των όσων μέτρων έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση και με απώτερο στόχο και σκοπό την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19 στον τόπο μας, πληροφορείστε ότι με Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 25.05.2020, παρατείνονται περαιτέρω τα μέτρα για απαγόρευση των πτήσεων για άλλες έντεκα ημέρες. Το εν λόγω Διάταγμα τίθεται σε ισχύ κατά την 00:00 π.μ. ώρα Κύπρου της 29ης Μαΐου 2020.

08:30 - Γονίδιο της άνοιας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, φως στους κινδύνους στους οίκους ευγηρίας

Ένα ελαττωματικό γονίδιο, που συνδέεται με την άνοια, διπλασιάζει τον κίνδυνο για όποιον το έχει στο DNA του, να πάθει σοβαρή λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που ένα γονίδιο συσχετίζεται τόσο άμεσα με τη νέα νόσο. Οι ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας "Journal of Gerontology: Medical Sciences", ανέλυσαν γενετικά δεδομένα περίπου 383.000 ανθρώπων από τη βάση DNA UK Biobank και εντόπισαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 για όσους έχουν στο γονιδίωμά τους δύο ελαττωματικά αντίγραφα του γονιδίου ΑΡΟΕ με την ονομασία e4.

Εκτιμάται ότι περίπου ο ένας στους 36 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής έχει δύο τέτοια ελαττωματικά γονίδια, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν έως κατά 14 φορές τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, αλλά και για καρδιοπάθεια. Τώρα, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, οι εν λόγω μεταλλάξεις διπλασιάζουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από Covid-19, ακόμη κι αν δεν έχει εκδηλώσει άνοια ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν προηγουμένως βρει ότι οι άνθρωποι με άνοια έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πάθουν σοβαρή Covid-19.

08:00 - Εκατοντάδες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις σε αστυνομικούς ελέγχους

07:00 - Δύο συμπτωματικοί ασθενείς στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του ΓΝ Πάφου, ο ένας αφίχθη από το εξωτερικό

Τρεις ασθενείς εξετάστηκαν χτες στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου εκ των οποίων οι δύο ήταν συμπτωματικοί και κρατήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ ο ένας πήρε εξιτήριο, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για τον covid- 19 Δρα Ιωσήφ Μουτήρη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Μουτήρης ανέφερε πως από τους δύο ασθενείς που κρατήθηκαν στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του κρατικού νοσηλευτηρίου της πόλης, ο ένας είχε ταξιδέψει στη Κύπρο από τις ΗΠΑ μέσω της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιπρόσθετα ο Δρ. Μουτήρης ανέφερε πως το Νοσοκομείο Πάφου συνεχίζει να έχει πρόβλημα με τα αντιδραστήρια για την εξέταση covid- 19, αφού η παραγγελία, όπως είπε, βρίσκεται στο Τμήμα Αγορών και Προμηθειών, το οποίο λόγω κανονισμών χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία αγοράς.

Αυτό σημείωσε, προκαλεί καθυστέρηση στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών, προσθέτοντας πως καταβάλλουν προσπάθειες για επίσπευση της διαδικασίας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X