ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λίστα Forbes 2024: Αυτοί είναι οι δέκα Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι

Δείτε ποιοι είναι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο, που απαρτίζουν την ετήσια λίστα του Forbes, είναι 2.781 και οι 10 είναι Κύπριοι. Ο πλουσιότερος Κύπριος είναι ο Vinod Adani με περιουσία στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια και δραστηριοποιείται στον τομέα υποδομών και εμπορευμάτων. Ακολουθούν ο John Fredriksen που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας με περιουσία 16,9 δισ. δολαρίων, Yakir Gabay στον τομέα του Real Estate με περιουσία 3,9 δισ. δολαρίων, Sergery Dmitriev στον τομέα του software με περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων, Valentin Kipyatkov με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων από software, Igor Makarov με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων από επενδύσεις στην ενέργεια, Πόλυς Χατζηιωάννου με 1,3 δισ. δολάρια περιουσίας (easyjet), Στέλιος Χατζηιωάννου με περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων (easyjet), Vladimir Krupchak με περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων με ενανσχόληση στη βιομηχανία και τέλος, η Κλέλια Χατζηιωάννου με 1,1 δισ. δολάρια (easyjet).

Πείτε μας τα βασικά

*Εικονογράφηση: Michael Kirki

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι περισσότεροι από ποτέ (2.781) και τα χρήματά τους επίσης (14.2 τρισ. δολάρια). Αυτό συνεπάγεται 141 περισσότερους δισεκατομμυριούχους από το 2023 και μια συνολική αύξηση 2 τρισεκατομμυρίων από την περσινή χρονιά. Αλλά και 26 περισσότερους που χώρεσαν στη λίστα από το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν το 2021 (με συνολικό τότε πλούτο στο 1,1 τρισ. λιγότερο).

Από όλους αυτούς τους δισεκατομμυριούχους, μόνο 14 σπάνε το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων. Η ελίτ των 14 αυτών μεγιστάνων έχει συνολικά περιουσία που ανέρχεται στα 2 τρισ., δηλαδή το 0,5% των 2.781 εκλεκτών κατέχει το 14% του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων.

Και ποιος είναι ο πλουσιότερος;

*Μπερνάρντ Αρνό, ο Ελον Μασκ σε ψάχνει… Φωτ.: AP Photo/Thibault Camus, File

Η τεχνολογία κάνει στην άκρη για να περάσει η ομορφιά. Ο Ελον Μασκ έχει αφήσει για τα καλά πλέον πίσω του τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, αφού για δεύτερη συναπτή χρονιά αυτόν κατέχει ο Μπερνάρντ Αρνό. Είναι ο πρόεδρος και CEO της αυτοκρατορίας ομορφιάς LVMH. Σε αυτήν ανήκουν 75 brands μόδας και ομορφιάς, μεταξύ των οποίων ο οίκος Louis Vuitton, τα Sephora, αλλά και η εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Co. Η περιουσία του 75χρονου Γάλλου μεγιστάνα της πολυτέλειας άγγιξε το 2024 τα 233 δισεκατομμύρια δολάρια, από 211 δισ. με τα όποια «σφράγισε» το 2023.

Το αφεντικό της Space X και της Tesla, Ελον Μασκ, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 195 δισ. δολάρια. Επονται ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) με 194 δισ. και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook) με 177 δισ., ενώ η κορυφαία πεντάδα κλείνει με τον Λάρι Ελισον της Oracle (εταιρεία software που ειδικεύεται στις cloud υπηρεσίες) που έχει 141 δισ. δολάρια.

*Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πέτυχε τη μεγαλύτερη οικονομική άνοδο στη λίστα. Φωτ.: AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Ειδική μνεία γίνεται στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς ο αρχηγός της Meta πέτυχε τη θεαματικότερη οικονομική άνοδο στη λίστα και είδε τα 64,4 δισ. που άξιζε η περιουσία του το 2023 να γίνονται 177 δισ. Αυτό οφείλεται στη μετοχή της Meta που σχεδόν τριπλασιάστηκε σε αυτό το διάστημα.

 *Εικονογράφηση: Michael Kirki
 

Από πού κρατάει η σκούφια όλων αυτών των πλουσίων;

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι –για την ακρίβεια 813 άτομα– προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθεί η Κίνα με 406, η Ινδία με 200 και η Γερμανία με 132. Η Γερμανία είναι και η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους και ακολουθεί η Ιταλία με 73, το Ηνωμένο Βασίλειο με 55, η Γαλλία με 53, η Σουηδία με 43, η Ελβετία με 41.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X