ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λεμεσός: Αλλάζουν οι πλατείες στις γειτονιές–Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Πράσινο, σκίαση, παιδικές χαρές και χώροι άθλησης στις προτάσεις για 15 πλατείες – Μέρος ευρύτερου σχεδιασμού για αναβάθμιση 24 δημόσιων χώρων της πόλης

Νέα εικόνα επιχειρεί να δώσει ο Δήμος Λεμεσού στις πλατείες των γειτονιών, με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται στην αισθητική αναβάθμιση, αλλά στοχεύουν στη μετατροπή τους σε χώρους που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους κατοίκους.

Οι προτάσεις για 15 δημόσιες πλατείες παρουσιάστηκαν στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» και περιλαμβάνουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε χώρου, περισσότερο πράσινο και σκίαση, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης και ξεκούρασης, νέες διαδρομές, καθιστικά και αναβαθμισμένο φωτισμό.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδιασμού, ο οποίος αφορά συνολικά 24 δημόσιες πλατείες σε γειτονιές της Λεμεσού. Για εννέα από αυτές, που εντάσσονται στις Ενότητες Δ και Ε του έργου, είχε προηγηθεί δημόσια παρουσίαση τον περασμένο Μάιο.

Από την Ομόνοια μέχρι την Αγία Φύλα

Η προμελέτη των Ενοτήτων Α, Β και Γ δίνει διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε χώρο, ανάλογα με τη σημερινή του κατάσταση, το μέγεθός του και τις ανάγκες της γειτονιάς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ομόνοιας, στη συμβολή των οδών Ύδρας, Στράβωνος και Τσακάλωφ. Σε μια έκταση περίπου 2.300 τετραγωνικών μέτρων προτείνονται, μεταξύ άλλων, παιδική χαρά, διαδρομές, χώροι πρασίνου και περιμετρική φύτευση, βρύση πόσιμου νερού, καθώς και γήπεδο καλαθόσφαιρας 3x3.

Στον Άγιο Γεώργιο, στη συμβολή των οδών Μεταναστών και Επαναπατρισμού, ο σχεδιασμός αφορά τρεις επιμέρους πλατείες, διαφορετικού μεγέθους, με τη μεγαλύτερη να ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην Αγία Φύλα, όπου περιλαμβάνονται περισσότεροι του ενός χώροι. Στην πλατεία στη συμβολή των οδών Σκάρλατ, Τζένη Καρέζη και Αιμίλιου Φράνγκου, έκτασης περίπου 2.100 τετραγωνικών μέτρων, ο σχεδιασμός αξιοποιεί την υφιστάμενη δενδροφύτευση, ενώ στη συμβολή των οδών Βελγίου και Σερβίας προτείνεται η αξιοποίηση ενός χώρου περίπου 2.210 τετραγωνικών μέτρων, σημαντικό μέρος του οποίου παραμένει σήμερα αδιαμόρφωτο.

Πράσινο και σκιά στο επίκεντρο

Κοινός παρονομαστής του σχεδιασμού είναι η διατήρηση, όπου είναι δυνατόν, της υφιστάμενης βλάστησης και η ενίσχυση του πρασίνου, σε συνδυασμό με περισσότερες σκιασμένες επιφάνειες.

Οι παρεμβάσεις προβλέπουν επίσης ασφαλέστερους και προσβάσιμους χώρους για όλες τις ηλικίες, αναβάθμιση παιδικών χώρων, βελτίωση του φωτισμού και χρήση ανθεκτικών υλικών χαμηλής συντήρησης.

Στόχος είναι οι πλατείες να πάψουν να αποτελούν απλώς ελεύθερους ή μεταβατικούς χώρους μέσα στις συνοικίες και να λειτουργήσουν ως σημεία καθημερινής ζωής, όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν το παιχνίδι, η ξεκούραση, η ήπια άθληση και η κοινωνική συναναστροφή.
Οι 15 πλατείες της συγκεκριμένης φάσης βρίσκονται στις περιοχές Απόστολος Ανδρέας, Άγιος Νικόλαος, Αγία Φύλα, Τίμιος Πρόδρομος, Άγιος Σπυρίδωνας, Τσιφλικούδια, Παναγία Ευαγγελίστρια, Άγιος Γεώργιος, Χαλκούτσα, Κάψαλος, Ομόνοια, Νεάπολη και Πάνθεα.
Οι πολίτες μπορούν ακόμη να κάνουν εισηγήσεις

Οι προτάσεις δεν έχουν ακόμη πάρει την τελική τους μορφή. Στη δημόσια διαβούλευση κάτοικοι και ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν παρατηρήσεις και εισηγήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των τελικών επιλογών.

Η διαδικασία παραμένει ανοικτή μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή πρόσθετων σχολίων στον Δήμο Λεμεσού.

Παράλληλα, η αναλυτική παρουσίαση με τα σχέδια και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης» μέχρι την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση