ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λάρνακα - Μαγευτικές εικόνες από την πόντιση του πλοίου «Ελπίδα» (pics,vid)

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό

Στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης – Πύλας, στη Λάρνακα, δύο χιλιόμετρα μακριά από την ακτή και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ποντίστηκε το πρωί το μήκους 63 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων εμπορικό σκάφος «Ελπίδα», με στόχο την δημιουργία τεχνητού υφάλου.

Η εκδήλωση της πόντισης πραγματοποιήθηκε στην παρουσία μεταξύ άλλων του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας, του Προέδρου της Εταιρείας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), των Δημάρχων Λάρνακας και Αθηένου, του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας και της Αντιπροέδρου του Κ. Σ. Βορόκλινης, βουλευτών της πόλης, εκπροσώπων Κομμάτων, του Προέδρου της Αρχής Λιμένων, του Λιμενάρχη Λάρνακας, Προέδρων διάφορων οργανισμών όπως του ΕΒΕΛ και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης, ξένων δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου που με ιδιωτικά πλοιάρια και όχι μόνο, μετέβη στην περιοχή.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Υπουργείο Γεωργίας και η ΕΤΑΠ ενώ το σκάφος «Ελπίδα» αποτελεί το μεγαλύτερο από τα πέντε σκάφη που τοποθετήθηκαν στη θάλασσα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, για να αποτελέσουν μέρος τεχνητών υφάλων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

 

Την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να ποντιστεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή και σε βάθος 13 μέτρων, το σκάφος LEF1, χορηγία της εταιρείας Lefkaritis Bros Ltd, το οποίο θα είναι προσβάσιμο όχι μόνο σε δύτες αλλά και για κατάδυση με αναπνευστήρα (snorkeling).

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι η πόντιση «πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών τεχνητών υφάλων στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η έκτη που εγκαθιδρύεται στην Κύπρο ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων».

Πρόσθεσε ότι «η τοποθέτηση του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ» σε βάθος 30 μέτρων εντός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων, σε μια περιοχή που έχει μελετηθεί και παρουσιάζει σχετικά περιορισμένους φυσικούς υφάλους και άλλα ενδιαιτήματα, αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καταφυγίων, χώρων ανάπτυξης και διατροφής για πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και κυρίως για τα ψάρια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή».

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι «αυτή την περίοδο, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί έργα τεχνητών υφάλων και άλλα παρόμοιου τύπου έργα, συνολικού κόστους 2.2 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα», για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα».

Αναφερόμενος στην Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων στη Λάρνακα ο Υπουργός σημείωσε ότι «θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι αγαπούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα. Θα προσφέρει επίσης κίνητρα για ήπια και εναλλακτική ανάπτυξη καθώς και για ψυχαγωγία. Το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική και αειφόρο διαχείριση της περιοχής».

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι «με απώτερο στόχο την προστασία των ιχθυ -αποθεμάτων αλλά και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Τμήμα Αλιείας υλοποιεί για αρκετά χρόνια μια στρατηγική, βάση της οποίας έχουν δημιουργηθεί θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές τεχνητών υφάλων σε ολόκληρη την Κύπρο»

Πρόσθεσε ότι «μέσω της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με τεχνητούς υφάλου, είναι εφικτοί και άλλοι στόχοι εξίσου σημαντικοί. Οι περιοχές αυτές αποτελούν ζωντανούς χώρους για ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αφού στις περιοχές αυτές πραγματοποιούνται ευρωπαϊκά προγράμματα και επιστημονική παρακολούθηση για την εξέλιξη και πρόοδο των περιοχών».

Ανέφερε ακόμα ότι «το σκάφος «Ελπίδα» κατασκευάστηκε στη Γερμανία το 1965 και ήταν ενεργό φορτηγό σκάφος εγγεγραμμένο στο Βόλο μέχρι και τη μεταφορά στην Κύπρο, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή θα συσταθεί, εντός των ημερών, ως θαλάσσια προστατευόμενή τεχνητών υφάλων με σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας, ενώ η περιοχή θα οριοθετηθεί με κατάλληλους πλωτήρες και φωτοσήμανση για πληροφόρηση των ναυτιλλομένων. Εντός της περιοχής αυτής η οποία θα καταλαμβάνει επιφάνεια 2.2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτός από το σκάφος «Ελπίδα», θα ποντιστεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, σε βάθος» 14 μέτρων και το σκάφος «LEF 1» μήκους 15.5 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1955 και έχει παραχωρήσει η Εταιρεία «Πετρολίνα».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο έργο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Μάιο του 2017, ενώ παρά τις πολλαπλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και δυσκολίες στην εξεύρεση επαρκών χορηγιών, παραμείναμε προσηλωμένοι στον στόχο που δεν ήταν άλλος από την καθιέρωση της Λάρνακας ως ένας εξαίρετος καταδυτικός προορισμός. Το σκάφος «Ελπίδα» απαλλαγμένο από ρυπογόνες ουσίες και έχοντας τύχει της κατάλληλης προετοιμασίας, μετατρέπεται σε ένα υποβρύχιο αξιοθέατο το οποίο θα φιλοξενεί δύτες αλλά και πληθώρα θαλάσσιας ζωής, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού».

Πρόσθεσε ότι «πέραν της ανάπτυξης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και αναβάθμισης του οικοσυστήματος, ο νέος ύφαλος θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η περιοχή μας από ανέκαθεν προσέλκυε τη μεγαλύτερη μερίδα καταδυτικού τουρισμού της Κύπρου κυρίως λόγω της ύπαρξης του παγκοσμίου φήμης ναυαγίου Ζηνοβία καθώς και άλλων συμπληρωματικών σημείων κατάδυσης όπως τα ναυάγια «Αλεξάνδρεια» και “HMS Cricket” και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υποβρύχια περιοχή του Ακρωτηρίου Πύλας».

Ανέφερε επίσης ότι «ως ΕΤΑΠ Λάρνακας, η συνεισφορά μας στον καταδυτικό τουρισμό ασφαλώς και δεν σταματάει εδώ αλλά ενισχύεται αφού προγραμματίζουμε συγκεκριμένες ενέργειες εντός του νέου έτους. Η στήριξη αυτών των ειδικών μορφών τουρισμού οι οποίες συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, αποτελεί για εμάς πάγια τακτική. Παράλληλα, θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη φυσική εξέλιξη του νέου υφάλου» είπε και κάλεσε «τους άμεσα εμπλεκόμενους να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα ώστε η νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας να επιτηρείται επαρκώς».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Νίκος Νικολάου είπε πως το σκάφος «Ελπίδα» «θα δεσπόζει την περιοχής και θα καλωσορίζει επί καθημερινής βάσεως, δύτες και άλλους επισκέπτες, προσφέροντας για πολλά ακόμη χρόνια, πολύ περισσότερα από ότι πρόσφερε στην διάρκεια την εμπορικής του ζωής. Θα αποτελέσει καταφύγιο ψαριών και άλλων θαλασσίων οργανισμών, εμπλουτίζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τους αλιείς μας, διότι τα ψάρια που θα φιλοξενεί θα το εγκαταλείψουν για να μεταναστεύσουν σε νέες περιοχές, δίδοντας την ευκαιρία στους ψαράδες να τα αλιεύσουν».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος αποτελεί τουριστικό προορισμό, ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μέρους του και από μόνος του προσφέρει πολλά στις καταδυτικές επιχειρήσεις και στο κράτος στο σύνολο του. Με την βύθιση του σκάφους «Ελπίδα» είμαστε σίγουροι ότι ο καταδυτικός τουρισμός θα αυξηθεί, αφού ο δύτης τουρίστας, ο οποίος ειδικά θα επισκεφθεί την Κύπρο για καταδύσεις, θα έχει τώρα την ευκαιρία να επισκεφθεί και να καταδυθεί σε ένα ακόμα μεγάλο ναυάγιο».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου «είναι τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα βοηθήσουν την οικονομία του τόπου, αφού οι δύτες τουρίστες δεν επισκέπτονται μια χώρα τυχαία, αλλά για να απολαύσουν τις καταδύσεις. Όσο περισσότερα καταδυτικά σημεία προσφέρει η χώρα που θα επισκεφθούν, τόσο πιο εύκολα θα αποφασίσουν να την επισκεφθούν» είπε και σημείωσε πως «η επιδίωξη μας σαν Κύπρος πρέπει να είναι να αυξήσουμε το καταδυτικό ενδιαφέρον».

Τέλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ανέφερε πως «ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος δεν είναι μόνο λόγια και δεν είναι μόνο θεωρίες, αλλά πράξεις όπως τη σημερινή και την ανάπλαση του Αγίου Λαζάρου και Παύλου Βαλσαμάκη. Ακόμα είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ αλλά και τις Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, που φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κάνοντας έτσι την πράξη θεωρία».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε ως επαρχία Λάρνακας που είναι ο καταδυτικός τουρισμός. Είμαι σίγουρος ότι με την καλή συνεργασία όλων έπονται και άλλες τέτοιες ενέργειες».

Σημειώνεται ότι όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν συγχαρητήρια προς τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης και σε όσους συνεισέφεραν στην υλοποίηση του έργου, ειδικά το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και τους άνω των 30 υποστηρικτών και χορηγών για την αγορά του σκάφους, μεταξύ των οποίων τοπικές και άλλες αρχές του κράτους, εταιρείες και καταδυτικές σχολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X