ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας

4537 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία

Στέλιος Ξιουρής

Ο ιός και η πανδημία που προκάλεσε, δεν ένωσαν τα ζευγάρια και την οικογένεια, αφού οι πολλές ώρες συμβίωσης αύξησαν κατακόρυφα την ενδοοικογενειακή βία και τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν σε Αστυνομία και ΜΚΟ, παρουσιάζονται αυξημένα κατά 50 % σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Αν και τα ζευγάρια θα έπρεπε να αναζητούν την επαφή για αρκετές ώρες, εντούτοις μάλλον απογύμνωσε τις σχέσεις τους καταδεικνύοντας ότι μεγάλη μερίδα των γάμων ή και της συμβίωσης των ζευγαριών είναι προβληματική με όλα τα συνεπακόλουθα.

Προς τούτο και δημιουργείται το Σπίτι της Γυναίκας -το οποίο θα είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου του παιδιού που λειτουργεί με επιτυχία- και σε αυτό θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες ώστε να γίνεται ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της βίας.

Οι καταγγελίες στην Αστυνομία όπως αναφέρθηκε από τους αρμόδιους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήλθαν στις 1798, ενώ όπως ανέφερε και η λειτουργός του Συνδέσμου για Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), οι κλήσεις για βία στην οικογένεια που δέχθηκαν, ανήλθαν στις 4537.

Όπως διευκρίνισε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επ. Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ με βάσει την νέα πρακτική που ακολουθείται μετά την καταγγελία στους αστυνομικούς σταθμούς ειδικό κλιμάκιο του Αρχηγείου Αστυνομίας επιλαμβάνεται με ορθολογιστικό και επιστημονικό τρόπο των καταγγελιών. Επισήμανε ότι θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα όλες οι σχετικές νομοθεσίες ώστε να εξαλειφθεί πλήρως η έκφυλη βία.

Πάντως η Αστυνομία δεν είχε αριθμό περιστατικών για βία κατά αντρών και επιφυλάχθηκε να ενημερώσει τους βουλευτές σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X