ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός με την 3η δόση

Πρώτοι λήπτες οι διαμένοντες σε κλειστή δομή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και στην παρουσία του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Γενικής Διευθύντριας Χριστίνας Γιαννάκη, θα ξεκινήσει στην Κύπρο ο εμβολιασμός με την 3η δόση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Καθημερινής», η έναρξη του εμβολιασμού θα πραγματοποιηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον κ. Χατζηπαντέλα και την κα. Γιαννάκη να επιβλέπουν την όλη διαδικασία. Την 3η δόση, πρώτοι, θα λάβουν οι διαμένοντες σε συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, το όνομα του οποίου γνωρίζει η «Καθημερινή» πλην όμως δεν δημοσιοποιεί για το λόγο ότι το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να κρατήσει την όλη διαδικασία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αμέσως μετά την έναρξη του εμβολιασμού με την 3η δόση, στις 11 η ώρα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση μελέτης ανεξάρτητων επιστημών.

Τα εμβόλια

Τόσο οι πρώτοι λήπτες του εμβολίου στον οίκο ευγηρίας όσοι και οι υπόλοιποι, θα λάβουν ως 3η δόση μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNA. Συγκεκριμένα όσοι εμβολιάσθηκαν αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer θα λάβουν την 3η δόση με το ίδιο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με όσους εμβολιάσθηκαν αρχικά με το εμβόλιο της Moderna οι οποίοι θα έχουν και την επιλογή του Pfizer. Για όσους έχουν εμβολιασθεί με AstraZeneca η 3η δόση θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer. Για όσους έχουν εμβολιασθεί με το μονοδοσικό της J&J δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις αν πρέπει να λάβουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA κάτι που θα αποφασισθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα και η αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα μέτρα

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κινήθηκαν στη λογική ολοκλήρωσης του τείχους ανοσίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε όλα τα δεδομένα, επεξεργάστηκε τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

-Έναρξη χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Όλες οι πληροφορίες για τη διαδικασία και την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

-Επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με φυσική παρουσία σε πληρότητα 2/3 της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας, με απαραίτητη επίδειξη SafePass από τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και το άλλο προσωπικό.

-Επέκταση των υπόλοιπων υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται όπως οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να μετουσιωθούν σε διατάγματα τα οποία θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X