ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Πότε ορίζεται ο κατώτατος μισθός

Πού αναμένεται να κυμανθεί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 θα οριστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο. Αν και το ποσό που θα καθοριστεί ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, παραμένει η θεωρία πως θα κυμανθεί από το 45% - 60% του εθνικού διάμεσου μισθού στην Κύπρο, που είναι τα 1.573 ευρώ.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως ο εθνικός κατώτατος μισθός αναμένεται να οριστικοποιηθεί για όλα τα επαγγέλματα από 707 ευρώ που είναι το 45% των 1.573 ευρώ, μέχρι τα 943,8 ευρώ που είναι το 60% αυτού. Όπως φημολογείται όμως, ο εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο αναμένεται το πιθανότερο να κυμανθεί ανάμεσα στο 55% - 60% του εθνικού διάμεσου, άρα από 865,1 ευρώ μέχρι και τα 943,8 ευρώ. Και αυτό, διότι υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός για εννέα επαγγέλματα στην Κύπρο, που είναι στα 870 ευρώ με τη σύναψη της κάθε σύμβασης και μετά από 6 μήνες ανεβαίνει στα 924 ευρώ. Άρα, δεν θα ήταν λογικό να θεσμοθετηθεί εθνικός κατώτατος κάτω από αυτές τις απολαβές.

Αν και είχε οριστεί συνάντηση μεταξύ των υπευθύνων του Υπουργείου Εργασίας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), του Υπουργείου Οικονομικών, των συντεχνιών και των εργοδοτών για να συζητηθεί ο καθορισμός του στο πρώτο 5ήμερο του τρέχοντος έτους, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να καθυστερούν τη διαδικασία. Θα οριστεί συνάντηση όταν επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ διαφέρουν αρκετά και ανέρχονται από 312 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.142 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με δεδομένα του 2020, οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από 500 ευρώ το μήνα σε Βουλγαρία, Λετονία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί που ήταν τουλάχιστον 500 ευρώ, αλλά χαμηλότεροι από 1.000 ευρώ το μήνα, είναι στην Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Σλοβενία. Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί που ήταν τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα ήταν Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X