ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Μπορεί να ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα»

Τι αναφέρει ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται με την ανακοίνωση ακόμη οκτώ νέων κρουσμάτων το απόγευμα, είναι αναμενόμενη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι όλα τα κρούσματα είναι εγχώρια.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι η προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών αποδίδει. Το θέμα είναι τώρα, διευκρίνισε, αν μαζεύουμε όλες τις επαφές, με τις οποίες έρχεται ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Από εκεί και πέρα ελπίζω ότι με τη σωστή ιχνηλάτηση δεν θα μας ξεφύγει κανένας διότι αν μας ξεφύγει τότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε αριθμό περισσότερων περιστατικών», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένουμε ροή κρουσμάτων, είπε ότι «εξαρτάται αν μας ξέφυγε κανένας που δεν τον έχουμε ανιχνεύσει κι αυτοί που θα μπορούν να μας έχουν ξεφύγει είναι άτομα που ταξίδεψαν και ήρθαν πίσω, δεν νόσησαν ιδιαίτερα, μπορεί να μην νόσησαν καθόλου, αλλά μετέδωσαν τον ιό σε άλλα άτομα».

Προς το παρόν, σημείωσε, δεν έχει έρθει στην αντίληψη μας να έχουμε κάτι τέτοιο εκτός από το κρούσμα στην Πάφο στον οδηγό ταξί και το ένα το χθεσινό που ήταν αγνώστου προελεύσεως, το οποίο μπορεί επίσης να είναι ορφανό.

Ερωτηθείς πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, είπε ότι είναι ακόμη ενωρίς να πούμε.

«Είχαμε αυτό το αναπάντεχο περιστατικό με τον Άγγλο στην Πάφο που μας πρόσθεσε 14-15 κρούσματα επιπλέον. Μετέδωσε τον ιό σε εννέα νοσηλευτές, δύο γιατρούς και ένα του υποστηρικτικού προσωπικού», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση πότε θα αναμένουμε κορύφωση της επιδημίας, είπε πως «είναι πολύ νωρίς να περιμένουμε κορύφωση αυτή την στιγμή. Ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε κάποιες ενδείξεις από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανιχνευθούν».

Ανέφερε ότι στην κορύφωση της επιδημίας μπορεί να ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα, που θα είναι υπερβολικά για τον τόπο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην τα φτάσουμε.

Σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, είπε πως αυτά αναμένει να αποδώσουν τις επόμενες μια- δυο εβδομάδες.

Όσον αφορά τα κατεχόμενα, ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι τα κρούσματα στο σύνολό τους αφορούν το γκρουπ των Γερμανών που έφθασε εκεί εκτός από τρεις Τουρκοκύπριους που έχουν νοσήσει.

«Πιστεύω ότι θα έχουν περισσότερα και δεν τα έχουν εντοπίσει ακόμη», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X