ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Μέχρι και φυλάκιση στον ιατροδικαστή για τη νεκροτομή που αρνήθηκε

Δεν διενήργησε νεκροτομή και τώρα… τρέχει!

24news team

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (4/2) ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικαστή του Δημοσίου, ως και την άρνηση συμμόρφωσής του με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή.

Η Νομική Υπηρεσία είχε προβεί σε συστάσεις και υποδείξεις προς τους αρμοδίους για την άμεση διενέργεια νεκροτομής και με γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2021, προς το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από το Royal College of Pathologists, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια νεκροτομής υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, συνέστησε συμμόρφωση προς το σχετικό διάταγμα. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για την όλη αντίκριση του θέματος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.


Εντολή Σαββίδη: Ενώπιον δικαιοσύνης ιατροδικαστής που αρνήθηκε νεκροτομή


Θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ο σεβασμός προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, η δε επί μακρόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταφής νεκρού είναι επιεικώς απαράδεκτή. Επιπρόσθετα, η παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου συνιστά καταστρατήγηση βασικής πτυχής του κράτους δικαίου, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αντιμέτωπος με 2 χρόνια φυλάκισης ο Ιατροδικαστής

Βάσει νομοθεσίας, ο Ιατροδικαστής που φέρεται να αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή κινδυνεύει μέχρι και με δύο χρόνια φυλάκισης.

Συγκεκριμένα, στον ποινικό κώδικα αναφέρεται: «Όποιος ανυπακούει σε διάταγμα, ένταλμα, ή διαταγή που εκδόθηκε από Δικαστήριο, λειτουργό ή πρόσωπο που ενεργεί με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα και κανονικά εξουσιοδοτημένο για αυτό, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δύο χρόνων, εκτός όταν καθορίζεται ρητά κάποια άλλη ποινή ή διαδικασία σε συνάφεια με τέτοια ανυπακοή».

«Αυτό που ζούμε είναι ένα μαρτύριο»

Στην εκπομπή του OMEGA, «Αιχμές» μίλησε τις προηγούμενες ημέρες η κόρη του θανούντα, εξηγώντας το μπλέξιμο που δημιουργήθηκε και πως από μία λοίμωξη για την οποία εισήχθη στο νοσοκομείο, εν τέλει απεβίωσε και τους ενημέρωσαν ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

«Είμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε την κηδεία όμως αποφασίζουν άλλοι για εμάς» είπε αρχικά η κόρη του άτυχου 62χρονου.

«Είχα ένα πατέρα που ήταν υγιείς, ζωντανός, δυνατός. Στις 15 του μήνα του κάνουμε rapid test για να τον πάρουμε στον προσωπικό του ιατρό, ο οποίος γνωμάτευσε μια λοίμωξη στον λαιμό του και του παραχώρησε αντιβίωση. Μετά από δύο μέρες ένιωθε καλύτερα. Τη Δευτέρα όμως άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση του, υπήρχε κάποια δυσφορία και το πρωί, ξημερώματα Τρίτης 19 Ιανουαρίου η μητέρα μου αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο διάφορα ιδιωτικά νοσοκομεία που ήθελαν παραπεμπτικό και δεν μπορούσαν να τον δεχτούν και αναγκαστήκαμε να πάρουμε το νοσοκομείο» εξήγησε.

Όπως είπε, ο πατέρας της μόλις είδε το ασθενοφόρο και κατέβηκαν οι νοσοκόμοι λιποθύμησε. «Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο διαπίστωσαν τον θάνατο του. Δεν μας είπαν για κορωνοϊο. Τον μετέφερε ο σύζυγος μου μαζί με κάποιους άλλους σε άλλο χώρο και μας είπαν να φύγουμε, δεν μας έδωσαν κάποια απόδειξη δεν πήραμε κάποιο χαρτί. Μας έχουν μπλέξει σε ένα κυκεώνα και δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη» ισχυρίστηκε.

«Δεν μας είπαν ότι ήταν κορωνοϊός και ήρθαμε όλοι σε επαφή μαζί του. Λογικά ήταν ανακοπή καρδίας, δεν μας έδωσαν κάποια απόδειξη για το οτιδήποτε από το νοσοκομείο. Το μεσημέρι μας πήρε η Αστυνομία και μας είπε ότι ο πατέρας μας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Φυσικά σοκαριστήκαμε γιατί κανένας από την οικογένεια μας που είχαμε άμεση επαφή δεν είχε κάποιο σύμπτωμα. Εμείς πάνω στον πόνο και την απόγνωση μας είπαμε εντάξει, πείτε μας τις διαδικασίες να πάμε να τον θάψουμε. Μας είπαν πηγαίνετε να βρείτε ένα γιατρό να σας υπογράψει πιστοποιητικό θανάτου. Πιάνουμε και εμείς τον γιατρό τον προσωπικό  ο οποίος φυσικά και αρνήθηκε γιατί δεν διέγνωσε αυτή την ασθένεια. Ποιος γιατρός δέχεται να υπογράψει για κάποιον που ούτε καν τον είδε, να του βγάλει πιστοποιητικό θανάτου. Από εκεί ξεκίνησε όλο αυτό το μαρτύριο που ζούμε» επισημαίνει.

«Ψυχαναγκαστήκαμε να γράψουμε ότι δεν θέλουμε νεκροψία και δώστε μας τον να τον θάψουμε. Στείλαμε στην κατάλληλη αρχή και την επόμενη μέρα μας είπαν ότι δεν εκδίδαν διάταγμα ταφής, διότι η δικαστής δεν πίστευε ότι ήταν κορωνοϊός και ότι ήταν αφύσικα τα αίτια και έπρεπε να γίνει νεκροψία Οι ιατροδικαστές ετσιθελικά αρνήθηκαν το διάταγμα που εκδόθηκε από το δικαστήριο και δεν άκουσαν» τονίζει επίσης.

«Εγώ θέλω να θάψω τον πατέρα. Αυτό που ζούμε είναι ένα μαρτύριο» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση