ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Με κορωνοϊό 206 μαθητές δημοτικού

Τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημέρων προέρχονται από τα σχολεία

Προβληματισμό προκαλούν τα απανωτά κρούσματα σε σχολεία παγκύπρια. Τις τελευταίες ημέρες, τα περιστατικά αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό. Ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης, Επιδημιολόγος, Βαλεντίνος Σιλβέστρος ανέφερε στην «Κ» ότι τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών προέρχονται από τις σχολικές μονάδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σιλβέστρο, τα κρούσματα που αφορούν μαθητές δημοτικών σχολείων παγκύπρια ανέρχονται από την προηγούμενη εβδομάδα σε 206 ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζει να εντοπίζει κρούσματα και σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Μόνο το περασμένο Σαββατοκυρίακο, εντοπίστηκαν 106 κρούσματα μαθητών δημοτικών σχολείων. Στη Λεμεσό υπάρχουν δύο αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία.

Δεν ήταν πρόθεση να στοχοποιηθούν εκπαιδευτικοί

Ο κ. Σιλβέστρος χαρακτηρίζει την εικόνα που παρουσιάζεται στα σχολεία ως ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η μετάδοση αυξάνεται περνώντας από το σχολικό στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που φαίνεται ότι δεν ακολουθούνται πιστά. Σε ότι αφορά στους εκπαιδευτικούς και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αναφορές για στοχοποίηση τους σε ότι αφορά στη μετάδοση, ο κ. Σιλβέστρος τονίζει ότι δεν ήταν πρόθεση να στοχοποιηθεί κανείς. Η ουσία, όπως σημείωσε ο ίδιος είναι γιατί εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο η κατάσταση με τις αλυσίδες μετάδοσης να μεγαλώνουν. «Την ίδια ευθύνη που έχει το πρώτο κρούσμα έχουν και τα υπόλοιπα. Το θέμα είναι γιατί προχώρησε η διασπορά του ιού. Είναι συλλογικό το πρόβλημα» αναφέρει ο κ. Σιλβέστρος.

Rapid tests σε σχολεία παγκύπρια

Στο μεταξύ, από την Πέμπτη (4/3) 27 κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα διενεργούν αντιγονικά τεστ επιτόπου σε σχολεία σε όλες τις Επαρχίες με στόχο να ενισχυθεί η προσπάθεια για περιορισμό των συρροών κρουσμάτων που ανιχνεύονται σε σχολεία. Σε συνάρτηση με την απόφαση για την υποχρεωτική διενέργεια εβδομαδιαίας εξέτασης με rapid test αντιγόνου από όλους τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων, καθώς και από τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω, στόχος είναι η διευκόλυνση, στο μέτρο του δυνατού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Οι κινητές μονάδες θα διενεργούν rapid test στο προσωπικό και τους μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις 4 και 5 Μαρτίου (Πέμπτη-Παρασκευή), ενώ οι δειγματοληψίες θα επαναληφθούν την περίοδο 10-12 Μαρτίου (Τετάρτη-Παρασκευή). Την εβδομάδα 15-19 Μαρτίου, στους ελέγχους θα ενταχθούν και τα Γυμνάσια.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy / Tης Άντρης Θρασυβούλου

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση