ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν οι κηδείες

Εντός της εβδομάδας διενεργούνται ξανά rapid tests στην Πέγεια

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που είχε δημιουργηθεί στην Πάφο τις προηγούμενες μέρες, επιτρέποντας, έτσι, στην Κυβέρνηση να άρει τα περιοριστικά μέτρα, φαίνεται ότι παραμένει εύθραυστη, όπως και σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα 20 και πλέον επιβεβαιωμένα περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Πέγεια υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ανάμεσα στους πολίτες, με τον Δήμαρχο, Μαρίνο Λάμπρου, να λέει στην «Καθημερινή» ότι στην πλειοψηφία τους οι δημότες ακολουθούν τις οδηγίες του κράτους. Παράλληλα, όμως, εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) εκφράζονται ανησυχίες για τις κηδείες, όπου, αναφέρεται, οι πολίτες πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί.

«Κόλλησαν» στην κηδεία

Όπως είπε στην «Καθημερινή» ο Δήμαρχος Πέγειας, το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου είχαν διενεργηθεί περί τους 400 διαγνωστικούς ελέγχους στον δήμο, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό κορωνοϊού. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε γειτνιάζουσες περιοχές, όπως είναι η Τάλα και η Κισσόνεργα, εντοπίστηκαν σταδιακά πάνω από 20 περιστατικά κορωνοϊού που αφορούν δημότες της Πέγειας. Όπως εκτιμά ο Μαρίνος Λάμπρου, η διασπορά του ιού έγινε σε κηδεία όπου μετέβησαν κάτοικοι της Πέγειας το Σάββατο 21 Νοεμβρίου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι, μετά τον εντοπισμό των περιστατικών, επικοινώνησε αμέσως ο ίδιος με το Υπουργείο Υγείας, με οποίο είναι σε συνεργασία, ώστε εντός της εβδομάδας να επαναληφθούν οι έλεγχοι με τα rapid tests στην Πέγεια.

Ο δήμος και ο ίδιος προσωπικά έχει προτρέψει τους δημότες όπως παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, ειδικά εκείνοι που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, όπως και όσοι αποτελούν επαφές τους. Μέχρι σήμερα, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επιχειρήσεις τηρούσαν στην πλειοψηφία τους τα μέτρα, αφού πρόκειται και για τουριστικό δήμο.

Επικίνδυνες οι κηδείες

Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ’ ελάχιστον και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα».

Μιλώντας στην «Καθημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξέφρασε την άποψη ότι οι κηδείες είναι επίφοβες για διασπορά του νέου κορωνοϊού. Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι το ότι η ατμόσφαιρα είναι συναισθηματικά φορτισμένη και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να σκεφτούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση