ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Δεν θα πλησιάζει παιδιά για είκοσι χρόνια

Είχε στην κατοχή του χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας - Η απόφαση του Ανώτατου

Έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε κάτοχο πορνογραφικού υλικού. Στην έφεση αναφέρεται ότι είναι ανεπαρκείς οι ποινές στον κατηγορούμενο και ότι εσφαλμένα ασκήθηκε υπ' αυτού διακριτική ευχέρεια του ώστε να αναστείλει την εκτέλεση των ποινών φυλάκισης που επέβαλε.

Είχε στην κατοχή του χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας

Τα γεγονότα της υπόθεσης, ως αυτά σκιαγραφούνται στην πρωτόδικη απόφαση, είναι ότι κατόπιν πληροφόρησης από την Interpol και διαδικτυακές εξετάσεις που ακολούθησαν, η αστυνομία οδηγήθηκε στον κατηγορούμενο.

Όπως διαπιστώθηκε αυτός κατείχε 2393 αρχεία εικόνας παιδικού πορνογραφικού υλικού και τρία αρχεία βίντεο με πορνογραφικό υλικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Περαιτέρω εντοπίστηκαν 1797 αρχεία εικόνας παιδικού πορνογραφικού υλικού σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, πλέον 386 εικόνες που απεικόνιζαν παιδιά κάτω των 13 ετών.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε επτά κατηγορίες από τις έντεκα που αντιμετώπιζε. Οι υπόλοιπες τέσσερις κατηγορίες διεκόπησαν από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Οι κατηγορίες που παραδέχθηκε

1. «Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2 και 8(1) του Ν. 91(I)/2014, ότι δηλαδή την 04/12/2015 στη Λευκωσία είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, δηλαδή 2393 αρχεία εικόνας και 3 αρχεία βίντεο τα οποία απεικόνιζαν παιδιά σε ερωτικές πόζες χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα (κατηγορία 1).

2. Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2 και 8(1) του Ν. 91(I)/2014, ότι δηλαδή κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και τόπο, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, δηλαδή 934 αρχεία εικόνας που απεικόνιζαν παιδιά σε ερωτικές πόζες χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα (κατηγορία 4).

3. Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2 και 8(1) του Ν. 91(Ι)/2014, ότι δηλαδή κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και τόπο, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, δηλαδή 224 αρχεία εικόνας με πορνογραφικό υλικό που απεικόνιζαν σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς διείσδυση μεταξύ παιδιών ή αυνανισμό (κατηγορία. 5).

4. Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2 και 8(1) του Ν. 91(Ι)/2014, ότι δηλαδή κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και τόπο, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, δηλαδή 425 αρχεία εικόνας που απεικόνιζαν σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ παιδιών και ενηλίκων χωρίς διείσδυση (κατηγορία 6).

5. Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2 και 8(1) του Ν. 91(I)/2014, ότι δηλαδή κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και τόπο, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, δηλαδή 114 αρχεία εικόνας που απεικόνιζαν διεισδυτική σεξουαλική πράξη μεταξύ παιδιού ή παιδιών ή μεταξύ παιδιών και ενηλίκων (κατηγορία 7).

6. Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2, 8(1) και (6) του Ν.91(Ι)/2014 ότι δηλαδή κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και τόπο, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, δηλαδή 386 αρχεία εικόνας που απεικόνιζαν παιδιά ηλικίας κάτω των 13 (κατηγορία 9)

7. Κατοχή παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 2 και 8(1) Ν, 91(I)/2014, ότι δηλαδή κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο και τόπο είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, δηλαδή 100 αρχεία εικόνας τα οποία απεικόνιζαν παιδιά σε ερωτικές πόζες χωρίς σεξουαλική δραστηριότητα (κατηγορία 10)».

Για τις πιο πάνω κατηγορίες επιβλήθηκαν διάφορες ποινές στον κατηγορούμενο, με την μεγαλύτερη να είναι των τρία χρόνια φυλάκισης, ενώ προχώρησε και ανέστειλε τις ποινές φυλάκισης για περίοδο τριών ετών.

Η ανεπαρκής, η ορθή και η ανατροπή στην απόφαση

Η συνήγορος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι οι ποινές είναι ανεπαρκείς, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των αδικημάτων, τα γεγονότα της υπόθεσης, την έξαρση που παρατηρείται στην διάπραξη των αδικημάτων αυτών και την ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών. Υποστήριξε επίσης ότι δόθηκε υπέρμετρη βαρύτητα στις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου.

Στην αντίθετη πλευρά, η συνήγορος του κατηγορούμενου υποστήριξε την πρωτόδικη απόφαση ως ορθή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε με μεγάλη προσοχή την έφεση και κατέληξε πως το Κακουργιοδικείο με λανθασμένη καθοδήγηση, οδηγήθηκε σε λανθασμένα αποτελέσματα και έτσι ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση.

20 χρόνια μακριά από παιδιά 

Τέλος το Ανώτατο έκρινε ότι η κοινωνία θα πρέπει να είναι προστατευμένη από αυτά τα περιστατικά, γι’ αυτό απαγόρευσε για τα επόμενα 20 χρόνια στον κατηγορούμενο τα ακόλουθα:

Να προσφέρει οποιεσδήποτε υπηρεσίες σε παιδιά.

Να εργοδοτηθεί ή να απασχοληθεί σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά.

Να διαμένει σε χώρο διαμονής παιδιών ή σε χώρο ο οποίος γειτνιάζει με τον τόπο άλλων παιδιών είτε με οργανωμένους χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά.

Σημειώνεται πως διατάχθηκε όπως ο κατηγορούμενος να τερματίσει οποιαδήποτε απασχόληση σε χώρους που βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά ενώ στα πιο πάνω διατάγματα δεν περιλαμβάνονται τα δικά του παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X