ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Κράτος εν κράτει ο πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου»

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για Συνεργατισμό

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είναι μεταξύ των μαρτύρων, οι οποίοι καταθέτουν σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής ο Κωνσταντίνος Λύρας, πρώην Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας & Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.

Στις 12.00 θα καταθέσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πανίκος Δημητριάδης, πρώην Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας και στις 14.30 ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Την Τετάρτη, στις 10.30 θα βρεθεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γιώργος Συρίχας, πρώην Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στις 12.00 ο Γιάγκος Δημητρίου, Διευθυντής Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και στις 14.00 ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Από τον Ιούλιο του 2004 ο Κωνσταντίνος Λύρας ήταν Έφορος Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανάφερε στον μάρτυρα πως η Επιτροπή έχει εντοπίσει κάποιες ατασθαλίες ζητήματα που αφορούν κάποια ΣΠΙ και το πώς ενήργησε ο ίδιος.

Ο μάρτυρας απάντησε θετικά στο κατά πόσο γνώριζε κάποιες ατασθαλίες στην ΣΠΕ Άχνας, με μία περίπτωση ο τρεχούμενος του ενός ευρώ με παρατράβηγμα 3 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις όπου το άνοιγμα του λογαριασμού ήταν μηδενικό και παρουσίαζε παρατράβηγμα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, με τον μάρτυρα να δηλώνει πως κάποιες από αυτές τις γνώριζε ενώ άλλες όχι.

Σε μια περίπτωση ο κ. Λύρας απάντησε πως το ταμιευτήριο άλλαξε επιταγές επιχειρηματία με την εμφάνιση της επιταγής.

Η περίπτωση του τρεχούμενου λογαριασμού των 3 εκατ. ευρών ήταν μέχρι το 2018. Ο μάρτυρας απέρριψε την παρατήρηση του προέδρου της Επιτροπή ότι η Υπηρεσία του μάρτυρα και ο ίδιος «χάιδευαν» τους γραμματείς ΣΠΙ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε επίμονα γιατί η Υπηρεσία του δεν έστελνε τις υποθέσεις αυτές στην Αστυνομία. Ο κ. Λύρας απάντησε πως αυτό έπρεπε να το κάνει η ΣΠΕ που είχε ζημιωθεί. Η αιτιολογία που έδινε η ΣΠΕ Άχνας για μη καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία ήταν πως ήταν καλός πελάτης. «Η υπηρεσία μου έθεσε την συγκεκριμένη ΣΠΕ σε παρακολούθηση προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοια περίπτωση» τόνισε ο κ. Λύρας.
«Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού είχε 6 χιλιάδες κόκκινα δάνεια» ανάφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητώντας από τον κ. Λύρα εάν γνώριζε για τον μεγάλο αριθμό ΜΕΔ.
Ο κ. Λύρας από πλευράς του απέδωσε τον μεγάλο αριθμό των ΜΕΔ στο ότι το Ταμιευτήριο Λεμεσού είχε μεγάλο όγκο εργασιών. Υποστήριξε πως η Κεντρική Τράπεζας μέσω του ελέγχου που ασκούσε στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα μπορούσε να εντοπίσει κόκκινα δάνεια σε ΣΠΙ.

Ο κ. Λύρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Αρέστη υποστήριξε πως μετά το 2008 η Υπηρεσία ενημέρωνε την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε στην ΣΠΕ Παραλιμνίου και σε 3 χιλιάδες ΜΕΔ ενώ ο κ. Λύρας παρέπεμψε στις ετήσιες εκθέσεις.
Ο κ. Αρέστη χαρακτήρισε τον πρώην γραμματέα της ΣΠΕ Παραλιμνίου ως «κράτος εν κράτει».

Ανάφερε ότι η Υπηρεσία του γνώριζε για υψηλή χρηματοδότηση της οικογένειας του πρώην γραμματέα. Η Υπηρεσία του κ. Λύρα όπως ο ίδιος λέει δεν γνώριζε αν ο πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου αφαιρούσε το όνομά του από εγγυητής αφήνοντας δάνεια με λιγοστές εγγυήσεις. Απάντηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αρέστη ο οποίος τον ρώτησε τι είδους έλεγχο ασκούσε ο ίδιος.
Ο κ. Λύρας τόνισε πως πρώτη φορά ακούει τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής συμπληρώνοντας πως ήταν αδύνατον να γνώριζε από τη Λευκωσία τι γινόταν στο Παραλίμνι. Επικαλέστηκε μάλιστα τον μεγάλο όγκο εργασίας που είχε να επιτελέσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. Για την ΣΠΕ Αθηαίνου ο κ. Λύτρας δήλωσε πως ξέρει τα πάντα γιατί η υπόθεση πήγε και στην Αστυνομία.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν παρεμβάσεις σε θέματα εποπτείας» σύμφωνα με τον κ. Λύρα.

Ο κ. Χαραλάμπους από πλευράς του αναφέρθηκε σε δάνεια που παραχωρήθηκαν σε συνταξιούχους από τη ΣΠΕ Στροβόλου. «Πότε θα τα εξοφλούσαν» διερωτήθηκε. Για τους τρεχούμενους με μεγάλα παρατραβήγματα ήταν ο έξυπνος τρόπος παραχώρηση δανεικών και αγύριστων συμπληρώνει το μέλος της Επιτροπής.

Ο κ. Λύτρας ρωτήθηκε και για την επιστολή που έχει στείλει ο Αθανάσιος Ορφανίδης και με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση του τότε γραμματέα Δημητράκη Σταύρου, ο μάρτυρας είπε πως η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να προχωρήσει στην απομάκρυνσή του. Ο κ. Γεωργίου απευθυνόμενος στον μάρτυρα λέει πως εποπτικό πλαίσιο υπήρχε πλην όμως εποπτεία δεν υπήρχε. Η τάση ήταν να μην τα πειράξουμε. Κακές πρακτικές υπήρχαν ατασθαλίες υπήρχαν αναφέρει ο κ. Λύρας. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων του Συνεργατισμού ήταν τίμιοι. Υπήρχαν όμως και λίγοι που δεν ήταν, προσπαθούσαμε να τους εντοπίσουμε συμπληρώνει

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X