ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κωστρίκης: Τελικά... τι πήγε λάθος;

Τι είπε για το mini lokdown σε Λεμεσό και Πάφο

24news team

Για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, τόσο στην Κύπρο όσο και σε όλη την Ευρώπη, τα νέα μέτρα αλλά και για το τι πήγε λάθος στη διαχείριση της πανδημίας, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Pressing» και στους Ανδρέα Βιολάρη και Λούη Νικολάου, ο Λεόντιος Κωστρίκης.

Τι πήγε λάθος

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι σίγουρα πολύ πιο μεγάλο από αυτό του Μάρτη. Είναι τρεις φορές πιο ψηλή η επιδημιολογική καμπύλη. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι πως υπήρχε μια γενική χαλάρωση στην τήρηση μέτρων και έγινε ένεκα της κούρασης που υπήρχε σε σχέση με τον κόσμο. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο αυτό. Επίσης χαλάρωσαν τα μέτρα και περάσαμε μια περίοδο 2 μηνών με σχεδόν μηδαμινά κρούσματα. Μετά είχαμε την έξαρση της επιδημίας στη Λεμεσό και καταφέραμε να την κατασβήσουμε. Μετά ήρθε αυτή της Λάρνακας και δεν καταφέραμε να την κατασβήσουμε με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σήμερα. Είναι και ο αυξανόμενος αριθμός των συμπολιτών που πιστεύουν πως ο ιός είναι μια γρίπη και αυτό σημαίνει χαλάρωση, ενώ και ένας άλλος μικρός αριθμός πιστεύει πως δεν υπάρχει ο ιός. Όλοι αυτοί οι λόγοι μας οδηγούν στο σήμερα και έχουμε τις δυο επαρχίες με τα τοπικά lockdown».

Όσον αφορά το mini lokdown σε Λεμεσό και Πάφο, ο Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε: «Είναι παγκύπριο κατ’ εμένα και δεν είναι μόνο στη Λεμεσό και τη Πάφο. Σίγουρα τα αυξανόμενα κρούσματα είναι σε Πάφο και Λεμεσό αλλά είναι παγκύπριο».

Αναφορικά με το πότε θα σταματήσουν τα νέα μέτρα, δήλωσε: «Έχουμε έκτακτη συνέλευση τη Δευτέρα. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν στις 22 του Οκτώβρη και πρέπει να περάσουν 10 μέρες για να δούμε αποτελέσματα. Την Τρίτη και την Τετάρτη ελπίζω να δούμε ότι μικρότερα νούμερα. Ίσως να φθάσαμε στην κορυφή τώρα».

Σημαντική ήταν και η τοποθέτησή του Δρ.Κωστρίκη για όσα ακούγονται περι φαύλου κύκλου με λοιμώξεις που αυξάνονται και μετά πέφτουν και μετά ανεβαίνουν πάλι.

«Ακούω πολλές φορές να μιλούν για 1ο, 2ο, 3ο κύμα και για εμένα είναι λανθασμένος. Στον κλάδο της ιολογίας δεν υπάρχει κύμα. Αυτό που υπάρχει είναι νεοεμφανιζόμενος ή επανεμφανιζόμενος ιός. Τον Μάρτη είχαμε το νεοεμφανιζόμενο ιό, ο οποίος έπεσε στην πορεία αλλά δεν έφυγε ποτέ. Όλα είναι διακυμάνσεις του 1ου κύμματος. Ο τρόπος που μεταδίδεται ο ιός είναι πολυπαραγοντικός και δεν έχουμε φαρμακευτική αγωγή όπως έχουμε για παράδειγμα στο HIV που ρίχνει σε καταστολή τον ιό ώστε να μην πολλαπλασιάζεται. Δεν έχουμε ούτε εμβόλιο επίσης. Όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας είναι low tech tools. Μάσκες, πλύσιμο χεριών και το χειρότερο lockdown. Το κάνουμε αυτό μέχρι να υπάρχει εμβόλιο. Από αυτά που διαβάζω για τα εμβόλια είναι πως 3-4 σημαντικές εταιρείες θα τελειώσουν τις κλινικές μελέτες επιπέδου 3 αρχές του Νοέμβρη και υπολογίζουν στα μέσα του Νοέμβρη θα καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές για έγκριση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει προσυμφωνία με δυο μεγάλες εταιρίες. Απ’ την Άστρα Ζένεκα και την Τζόνσον & Τζόνσον με περίπου 600 εκατομμύρια δώσεις. Θεωρώ πως αρχές του χρόνου θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Από εκεί και πέρα το ποσοστό του πληθυσμού που αναμένουμε να εμβολιαστεί είναι περίπου 60%. Αυτά είναι τα δεδομένα μας. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να φοράς μάσκα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω. Το ίδιο έγινε τότε για το κράνος, δεν είναι ευχάριστο αλλά πρέπει να το φοράς. Το ίδιο και με τη ζώνη στο αυτοκίνητο».

Ο Δρ.Κωστρίκης αναφέρθηκε φυσικά και στη χρήση της μάσκας λέγοντας πως δεν ήρθε για να μείνει.

«Υπήρχε μια εξέλιξη στην γνώση περί μάσκας. Αν κοιτάξει κανείς τη βιβλιογραφία υπάρχει εξέλιξη για τη χρησιμότητα αυτού του μέτρου. Η μάσκα δεν ήρθε για να μείνει πάντως».

Αναφορικά με τα κρούσματα που παρατηρούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου, δήλωσε: «Αυτό που χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο είναι το πάθος. Και όταν στερήσεις κάποιου κάτι που αγαπά τόσο πολύ είναι πρόβλημα. Αυτό όμως που μας παραξένεψε και ήταν μεγάλο εύρημα είναι τρόπος μετάδοσης στις ομάδες. Ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσα στα αποδυτήρια και υπάρχει συνωστισμός, υγρασία, ο κόσμος εκεί είναι έντονος. Λήφθηκαν τα μέτρα σωστά κατά την άποψη μου γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τον κόσμο και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Οι μεταδόσεις αυτών των συστάδων ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες. Επίσης για τους φιλάθλους δημιουργείται πρόβλημα στην είσοδο και την έξοδο. Είναι άλλο τα 150 άτομα και άλλο μερικές χιλιάδες. Μας προβληματίζει ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται ταυτόχρονα αλλά και το πάθος που δείχνει ο κόσμος. Αυτά είναι τα δυο σημεία. Πιθανότατα η μάσκα να είναι μια λύση και μόλις γίνουν ελεγμένες οι λοιμώξεις στις ομάδες και γενικότερα τότε θα επανέλθει. Επίσης παραβιάστηκαν πρωτόκολλα από ομάδες. Μόλις σιγουρευτούμε ότι θα εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα και μαζί με τη μάσκα αλλά και ένα διαφορετικό τρόπο για είσοδο και έξοδο απ’ το γήπεδο να είναι η λύση».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X