ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κίμπρις Ποστασί: Βάση για τουρκικά drones στα κατεχόμενα

Αναμένονται στο νησί τις επόμενες ημέρες

Η Τουρκία ζήτησε «επειγόντως» από την «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ τη χρήση του «αεροδρομίου» του Λευκόνοικου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για πολιτικές ή στρατιωτικές πτήσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί στο Λευκόνοικο η Τουρκία θα δημιουργήσει βάση για κατασκοπευτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η κίνηση της Άγκυρας έρχεται ως «απάντηση» στη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας. Μέχρι σήμερα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κατεχόμενου αεροδρομίου κατείχε ο γνωστός τ/κ επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ. Το τ/κ δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία αναλαμβάνει τη διαχείριση του «αεροδρομίου» με τη διαμεσολάβηση της «κυβέρνησης» Τατάρ, η οποία θεωρεί το ζήτημα ως «ύψιστης εθνικής σημασίας».

Η κίνηση της Τουρκίας

Στο Λευκόνοικο, η Τουρκία θα εγκαταστήσει drones τύπου İHA και SİHA, τα τελευταία φέρουν και οπλικά συστήματα. Το τ/κ δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άγκυρα επεσήμανε στην τ/κ πλευρά ότι η όλη υπόθεση επείγει και ότι τα drones θα πρέπει να τεθούν σε υπηρεσία το αργότερο αυτή τη Δευτέρα.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε η «πρωθυπουργία». Σύμφωνα με απόφαση της «κυβέρνησης» το «αεροδρόμιο» του Λευκόνοικου παύει πλέον να έχει καθεστώς ιδιωτικής χρήσης και μετατρέπεται σε στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μετά τη νέα εξέλιξη, τα τουρκικά κατασκοπευτικά drones αναμένονται στο νησί τις επόμενες ημέρες.

Ο παράγοντας Ναντίρ

Ας σημειωθεί ότι το όνομα του επιχειρηματία Ναντίρ εμπλέκεται το τελευταίο διάστημα σε υπόθεση δωροδοκίας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, την προηγούμενη περίοδο το τουρκικό Προεδρικό προσέγγισε τον ίδιον για να στηρίξει η εφημερίδα Κίμπρις, η οποία ανήκει στην οικογένεια Ναντίρ, την υποψηφιότητα του κ. Τατάρ στις «προεδρικές».

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Νίκου Στέλγια 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση