ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατέρρευσαν μπαλκόνια πολυκατοικίας στη Λεμεσό (pics)

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός

24news team

Μπαλκόνια πολυκατοικίας, στην οδό Ναυπλίου στη Λεμεσό, υποχώρησαν τα ξημερώματα και ως εκ θαύματος, ευτυχώς, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου κατέρρευσε καταλήγοντας σε αυτό του πρώτου ορόφου με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν και τα δύο στο ισόγειο.

Να σημειωθεί ότι στο σημείο έσπευσαν συνεργεία του Δήμου Λεμεσού για να καθαρίσουν.

Τι αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού

Σοβαρά ζητήματα όσον αφορά στις ευθύνες εμπλακέντων στη συντήρηση και επιδιόρθωση πολυκατοικίας, εγείρει ο Δήμος Λεμεσού, μετά την πτώση μπαλκονιών σε ιδιόκτητη οικοδομή επί της γωνίας των οδών Ναυπλίου και Εθνικής Αντιστάσεως.

Σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ότι ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα και κινητοποιήθηκε άμεσα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, τόσο για τους ένοικους όσο και για τους διερχόμενους πολίτες.

Σε επιτόπια αυτοψία, προστίθεται, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου διερεύνησε τα αίτια πτώσης των μπαλκονιών και ως πιθανή αιτία κρίθηκε κυρίως η ύπαρξη οξειδωμένου οπλισμού.

Ο Δήμος Λεμεσού υπογραμμίζει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη οικοδομή έτυχε επιδιόρθωσης και συντήρησης πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, από τους ιδιοκτήτες της, «η οποία εκ του σημερινού συμβάντος κρίνεται, εκ πρώτης όψεως, αναποτελεσματική».

«Η συντήρηση που έγινε δημιούργησε μια παραπλανητική εικόνα ως προς την επικινδυνότητα της οικοδομής και εγείρονται σοβαρά θέματα ως προς τις ευθύνες των εμπλακέντων στις διαδικασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης της», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το περιστατικό, συνεχίζει, επαναφέρει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος της έκδοσης περιοδικού Πιστοποιητικού Καταλληλότητας των κτιρίων.

Εξάλλου, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ότι, με βάση το Άρθρο 15 του Περί οδών και Οικοδομών Νόμου, επιθεώρησε τα τελευταία 10 χρόνια πέραν των 500 ιδιωτικών οικοδομών και σε 400 από αυτές αποστάλθηκε προειδοποιητική επιστολή για διορισμό Πολιτικού Μηχανικού, εγγεγραμμένου στο ΕΤΕΚ με σκοπό την διενέργεια μελέτης.

Εκατόν περίπου οικοδομές, προστίθεται, κηρύχτηκαν επικίνδυνες, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες καλέστηκαν γραπτώς για λήψη άμεσων μέτρων άρσης επικινδυνότητάς υπό την καθοδήγηση Πολιτικού Μηχανικού, ενώ σε περιπτώσεις όπου δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση των ιδιοκτήτων, ο Δήμος παρενέβη για άρση του όποιου κινδύνου υφίστατο.

Συνολικά, σημειώνει η ανακοίνωση, τα τελευταία 10 χρόνια ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε σε επεμβάσεις άρσης επικίνδυνων οικοδομών με κόστος δαπάνης πέρα του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τέλος, ο Δήμος Λεμεσού επαναλαμβάνει ότι, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας των κτιρίων και να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

Η λήψη δραστικών αποφάσεων στα θέματα των Επικίνδυνων Οικοδομών κρίνεται απαραίτητη για αποφυγή μοιραίων περιστατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση