ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καραγιάννης: «Κοινή λογική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους»

Αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων και την τέταρτη δόση του εμβολίου

24news team

Στην εκπομπή «Διασπορά ειδήσεων», στον Σπορ FM 95.0 και τη δημοσιογράφο Οριάνα Παπαντωνίου μίλησε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες.

«Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας σοβαρής έξαρσης, πολλοί μιλούν για 6ο κύμα του κορωνοϊού και φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα δύο στελέχη που προκαλούσαν εξάρσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήρθαν και σε εμάς πριν πέντε βδομάδες.»

Αναφερόμενος στο κατά πόσον τα συγκεκριμένα στελέχη μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα εμβόλια, ο Δρ. Καραγιάννης, δήλωσε πως ιδιαίτερα για το στέλεχος ΒΑ5, είναι κατά 10% πιο μεταδοτικό και από την ΒΑ2 που επικράτησε τον χειμώνα στην Κύπρο. Όπως είπε, ο ιός πολλαπλασιάζεται πιο εύκολα και δυστυχώς φαίνεται ότι από εκεί που οι προηγούμενες υποπαραλλαγές μόλυναν το αναπνευστικό σύστημα, τώρα πάνε και στο κάτω αναπνευστικό σύστημα. Πρόσθεσε μάλιστα, πως οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές, έχουν μεγαλύτερη ευκολία διαφυγής και από την ανοσία, είτε προέρχεται από νόσηση είτε από εμβόλια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι τουλάχιστον τα εμβόλια φαίνεται να αποτρέπουν τις νοσηλείες.

Αναφορικά με τη στάση του Υπουργείου Υγείας, ότι δεν γίνονται στην παρούσα φάση σκέψεις για επαναφορά οποιουδήποτε μέτρου κατά της πανδημίας και κυρίως της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο Δρ. Καραγιάννης σχολίασε:

«Αν τις επόμενες μέρες δούμε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται - ήδη σήμερα μιλάμε για 47 νοσηλευόμενους, μόνο ο ένας ο διασωληνωμένος- θα περιμένουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει το υπουργείο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από μόνοι μας χωρίς να παρθούν μέτρα. Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι ανάγκη να μας επιβληθεί, είναι κοινή λογική πλέον κάτω από αυτές τις συνθήκες να την χρησιμοποιήσουμε για μερικά λεπτά σε έναν κλειστό χώρο.»

Ο Δρ. Καραγιάννης, προέτρεψε τέλος ότι λόγω αυτής της έξαρσης, καλό θα ήταν να κάνουμε τη δεύτερη ενισχυτική δόση, ιδιαίτερα εάν έχουν παρέλθει οι έξι μήνες από την τρίτη δόση.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση