ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Καραγιάννης: «Κάτι δεν πάει καλά με την αύξηση των κρουσμάτων»

«Ίσως ο κόσμος κουράστηκε, δεν εφαρμόζει και δεν ακούει πλέον»

24news team

Για την νέα άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, οι ανακοινώσεις των οποίων επρόκειτο να γίνουν την Τετάρτη (10/3), αλλά αναβλήθηκαν για την Παρασκευή (12/3) λόγω δεύτερων σκέψεων που προέκυψαν, μίλησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Επίσης ο κ. Καραγιάννης σχολίασε την αυξητική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον εντοπισμό νέων επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων στην κοινότητα αποδίδοντάς την στην κούραση του κόσμου, όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα.

Ο κ. Καραγιάννης φιλοξενήθηκε μέσω Skype στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» και αρχικά τοποθετείτο προτού γίνει γνωστό ότι οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν για την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα είπε, στην συνάντηση της επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν συζήτησαν για τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια, αλλά μόνο για όσα επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν στις 16 Μαρτίου, δηλαδή εστίαση και Γυμνάσια.

Όπως εξήγησε, η λειτουργία των ξενοδόχων θα εξαρτηθεί από την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αφού σημείωσε ότι «δεν επιτρέπονται οι διανυκτερεύσεις εκτός επαρχίας όπου διαμένεις».

Ερωτηθείς για τους λόγους που αναβλήθηκαν οι ανακοινώσεις και μετατέθηκαν για την Παρασκευή (12/3) ο κ. Καραγιάννης είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί διότι δεν γνώριζε τι συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό και εάν υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

«Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό μέχρι τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας ίσως να ξεπεράσουμε τους 200 στις νοσηλείες, να κοντέψουμε τους 240» τόνισε.

Ερωτηθείς για το που προκύπτουν οι εν λόγω ανησυχίες, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι οι κλίνες αυξήθηκαν στις 300 και ότι οι εμβολιασμοί φαίνεται να αποδίδουν διότι τα άτομα που νοσηλεύονται είναι νεαρότερα και το θετικό είναι ότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα άρα θα πάρουν εξιτήριο σε κάποιο στάδιο, αλλά οι εισδοχές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. «Εξαρτάται πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε μαζικότερα εξιτήρια ούτως ώστε να μην στρεσαριστεί το σύστημα».

Εμφανώς προβληματισμένος σχολίασε: «Είναι κάποια πράγματα τα οποία είναι απρόβλεπτα, όπως το γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο οι νεαρότεροι αυτή τη στιγμή χρειάζονται νοσηλεία. Ίσως έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις».

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα που εντοπίζονται ο κ. Καραγιάννης είπε: «Παρ’ όλες τις νουθεσίες, τις προτροπές κλπ., δεν καταφέρνουμε να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Κάτι δεν πάει καλά... Ίσως ο κόσμος κουράστηκε δεν εφαρμόζει και δεν ακούει πλέον».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι πρόβλημα τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά οι ανυπακοή του κόσμου. «Εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα ενδοεπαγγελματικά και ενδοοικογενειακά» είπε.

Εξάλλου, ο κ. Καραγιάννης σχολίασε και το άνοιγμα των αιθέρων, λέγοντας πως αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την επιδημιολογική εικόνα, κάποιες χώρες θα μας βάλουν στην «μαύρη λίστα» αντί για ασφαλή προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news team

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση