ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
18° Λευκωσία,
29 Νοεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Kάμερες στους δρόμους - Παραβάσεις και πρόστιμα

Στους δρόμους ξανά μετά από 15 χρόνια κάμερες φωτοεπισήμανσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Μετά από 15 χρόνια, επιστρέφουν στους κυπριακούς δρόμους οι πρώτες κάμερες τροχαίας που θα καταγράφουν διάφορες τροχαίες παραβάσεις.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Μέχρι την 1/1/2022 θα λειτουργούν σε πιλοτική φάση 4 κάμερες στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη, ενώ σε λειτουργία θα είναι και 4 κινητές μονάδες οι οποίες θα τοποθετούνται, σύμφωνα με πρόγραμμα, ανά το παγκύπριο.

Στο παρόν στάδιο θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές, ενώ από την αρχή του χρόνου θα αρχίσουν κανονικά οι εκδόσεις εξωδίκων.

Τα εξώδικα πρόστιμα θα παραδίδονται στον παραβάτη σε διάστημα 5 με 10 ημερών, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον παραβάτη να δει τη φωτογραφία του μέσω της ιστοσελίδας της διαχειρίστριας εταιρείας των καμερών τροχαίας.

Το εξώδικο πρόστιμο δύναται να πληρωθεί σε 45 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης. Εάν περάσουν οι 30 μέρες από την επίδοση και δεν εξοφληθεί, το ποσό αυξάνεται με προσθήκη επιβάρυνσης ίσης με το μισό του αρχικού ποσού. Εάν περάσουν οι 45 μέρες, ο παραβάτης υπόκειται σε ποινική δίωξη.

Πότε ανάβει το «φλας»

Οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης.

Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσυκλετιστές.

Παραβάσεις και πρόστιμα

 

Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας

Το όριο θα είναι στο 10% συν 2 χλμ. Για παράδειγμα, εκεί όπου το όριο ταχύτητας είναι 50 στα 58 χλμ., ο οδηγός θα καταγγέλλεται.

Όπου το όριο ταχύτητας είναι 65 χλμ., ο οδηγός θα καταγγέλλεται στα 74 χλμ. Αυτό θα ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χλμ.

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση