ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κ. Χατζηγιάννη: Αιτητές ασύλου στη Χλώρακα φαίνεται να διατηρούν δεσμούς με ISIS

Eμφανίζουν βίαιη συμπεριφορά δηλώνει ο Βουλευτής

Στο χωριό Χλώρακα αιτούντες άσυλο από συγκεκριμένη περιοχή γειτονικής χώρας, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα διατηρούν στενούς δεσμούς με το ISIS, εμφανίζουν βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά, σε σημείο που οι κάτοικοι της κοινότητας να φοβούνται για την ασφάλειά τους και τις περιουσίες τους, δήλωσε ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Σε παρέμβασή του χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο της Αd Ηoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, με θέμα την προστασία προσφύγων και μεταναστών στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, πως η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, καθώς οι αιτούντες άσυλο αντιστοιχούν σχεδόν στο 4% του πληθυσμού,.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στηλιτεύοντας την ενορχηστρωμένη πολιτική της Τουρκίας να διοχετεύει παράνομους μετανάστες μέσω των κατεχομένων ή να τους κατευθύνει δια θαλάσσης στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ποσοστό 80% των παράτυπων μεταναστών φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους που άπτονται της ασφάλειας, ο Κύπριος βουλευτής προειδοποίησε ότι μεταξύ των αιτούντων άσυλο περιλαμβάνονται άτομα με τρομοκρατικό προφίλ, ενώ η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί ειδικά σε περιοχές με έντονα σημάδια γκετοποίησης.

Παρά τον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, που φτάνουν στη χώρα μας, οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την παροχή στέγασης, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι πάντα η προστασία της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

Σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η δυνατότητα παροχής συνθηκών υποδοχής καλής ποιότητας, εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα.

Καθώς οι οικονομίες μας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ύφεση, είναι απαραίτητες τολμηρές αλλαγές στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να στοχεύουν στη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και στη χαλάρωση των οικονομικών βαρών που αναλαμβάνουν τα κράτη πρώτης γραμμής, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X