ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιδιώτες φύλακες - «Ποιος δουλεύει με 6 ευρώ την μέρα;»

Αντιπαράθεση ΠΑ.ΣΥ.ΦΙ.ΦΑ - Υπουργείου Παιδείας

Αναβρασμό στον χώρο της Παιδείας προκάλεσε η υπόθεση του άγνωστου άνδρα ο οποίος περιφερόταν έξω από δημοτικό σχολείο στη Λευκωσία, πλησιάζοντας παιδιά, προφασιζόμενος φιλικό άτομο της οικογένειας.

Ο «Ασκός του Αιόλου» άνοιξε φέρνοντας στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία και κυρίως σε γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας με επίσημη τοποθέτηση αναφέρθηκε ότι οι ιδιώτες φύλακες δεν αποδέχθηκαν πρόταση συνεργασίας.

Το γεγονός αυτό μας ξένισε αφού νωρίτερα το πρωί ο, Παγκύπριος Σύνδεσμος Φυλάκων-Ιδιωτών Φυλάκων Ασφάλειας, με ανακοίνωσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εν ολίγοις καυτηρίασε το περιστατικό ενώ παράλληλα καλούσε τον Υπουργό να πάρει μέτρα.


Ιδιώτες φύλακες: «Παρακαλάμε να μην μας κλέψουν κανένα παιδάκι»


Ομολογουμένως αντιφατικό για αυτό και το 24news επικοινώνησε με τον ΠΑ.ΣΥ.ΦΙ.ΦΑ. θέλοντας την τοποθέτηση επί του εν λόγω θέματος. 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου, Τρύφωνας Τρύφωνος, μας δήλωσε ότι ναι μεν ισχύει αυτό που υποστηρίζει το Υπουργείο, χωρίς όμως να είναι απόλυτα αληθές.

Χαρακτηριστικά μας τόνισε ότι «δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση του Υπουργείου, διερωτήθηκε όμως κανείς το γιατί; Το Υπουργείο δίνει 6 ευρώ την ημέρα στον φύλακα, άρα μιλούμε για ένα μηνιαίο εισόδημα κοντά στα 180 ευρώ. Και ερωτώ, ποιος θα πάει να δουλέψει με αυτά τα χρήματα; Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά με δεδομένα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες». 

Το κονδύλι εξασφαλίστηκε, αλλά...

Μιλώντας στην «Καθημερινή» και στον συνάδελφο Μιχάλη Παναγιώτου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Αγλαντζιάς, έκανε λόγο για μη ζήτηση. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει σχολικός φύλακας κατά τις ώρες που προβλέπεται για τα δημοτικά σχολεία, δηλαδή από τις 07:00 μέχρι τις 08:00 πρωί και 13:00 μέχρι 14:00 το μεσημέρι, ο κ. Παπακυπριανού απάντησε πως «η σχολική εφορεία Αγλαντζιάς βγήκε σε προσφορές αλλά λόγω μειωμένης ζήτησης δεν κατέστη δυνατό να προκύψει συμφωνία». Πρόσθεσε ως προς αυτό ότι έχουν ήδη έλθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, από το οποίο ζήτησαν μεσολάβηση για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. «Το κονδύλι του Υπουργείου εξασφαλίστηκε κανονικά, το θέμα προκύπτει με τη μη ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκκρεμότητες στην Αγλαντζιά

Πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, μεγάλη συζήτηση είχε γίνει αναφορικά με τις προετοιμασίες και την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων να διεκπεραιώσουν το έργο των περιφράξεων αλλά και της σύναψης συμφωνίας με φρουρούς ασφαλείας, ειδικότερα στη δημοτική εκπαίδευση, λόγω της μειωμένης ζήτησης από εγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης. Ο λόγος αφορά τις μειωμένες ώρες που είχε εγκρίνει το Υπουργείο για φύλαξη των δημοτικών σχολείων, σε αντίθεση με τα Λύκεια που η παρουσία φυλάκων είναι συνεχής από τις 07:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών Κύπρου Ντίνος Έλληνας με δηλώσεις του στην έντυπη έκδοση της «Κ» στις 4 Σεμπτεμβρίου είχε σημειώσει αναφορικά με τις καθυστερημένες περιφράξεις πως «το μεγάλο πρόβλημα αφορά τις Σχολικές Εφορείες της Λάρνακας και της Αγλαντζιάς», κακίζοντας ταυτόχρονα τις καθυστερήσεις παρά τις κατ’ επανάληψη συστάσεις του Υπουργείου. Παραδέχτηκε ωστόσο αναφορικά με τους φύλακες, παρά την προσφορά δεν υπάρχει ζήτηση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X