ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιατροδικαστές, η «πυξίδα» της Αστυνομίας

Ο Μάριος Ματσάκης μιλά στο 24News, εξηγεί και εξομολογείται

Δημήτρης Λουκά

Ένα έγκλημα για να εξιχνιαστεί και να φτάσουν οι αρμόδιοι στους ενόχους, χρειάζεται η συνεργασία πολλών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων. Αποστολή των τμημάτων της Αστυνομίας είναι να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στα χνάρια των δραστών. Από την άλλη, η εξιχνίαση ενός εγκλήματος απαιτεί και την παρουσία των ιατροδικαστών.

Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να φέρουν εις πέρας την δύσκολη τους αποστολή, η οποία αφορά στην εξακρίβωση της αιτίας θανάτου του θύματος, εξετάζοντας προσεκτικά την σορό. Πολλές φορές, ωστόσο, ένας ιατροδικαστής έρχεται αντιμέτωπος με ένα φρικτό θέαμα, ειδικά όταν πρόκειται για υπόθεση φόνου.

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα επάγγελμα που χρειάζεται σωματική και ψυχική αντοχή, καθώς η αστυνομική έρευνα μπορεί να οδηγηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, βάσει των ευρημάτων ενός ιατροδικαστή.

Η αυτοψία σημαντικότερη της νεκροψίας

Μιλώντας στο 24news, ο ιατροδικαστής, Μάριος Ματσάκης, εξηγεί τον ρόλο που διαδραματίζει ο ιατροδικαστής σε μια σκηνή εγκλήματος.

«Πρέπει να πάρει ένα πολύ καλό ιστορικό από την Αστυνομία ή από άλλη αρμόδια αρχή, που γνωρίζουν καλά το περιστατικό», λέει, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προβεί σε αυτοψία στον χώρο που έχει ανευρεθεί ο νεκρός, η αυτοψία πολλές φορές είναι πιο σημαντική και από την νεκροψία», υπογραμμίζει.

Ο κύριος Ματσάκης λέει ότι «ο ιατροδικαστής θα πάρει τις σημειώσεις του, θα κάνει τις παρατηρήσεις του, μπορεί να πάρει δείγματα, μπορεί να δώσει συμβουλές στην Αστυνομία ως προς το θέμα του εγκλήματος, για να καθοδηγήσει την αστυνομία στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει».

Σε ερώτηση που θέσαμε στον ιατροδικαστή, σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ιατροδικαστή στο να δώσει κατεύθυνση της αστυνομίας, μας απάντησε εμφατικά ότι «αν δώσει εσφαλμένη καθοδήγηση τότε η όλη διερεύνηση θα πάρει λάθος δρόμο».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «για την αυτοψία, ο ιατροδικαστής δεν πρέπει πότε να επηρεάζεται από τις πληροφορίες της Αστυνομίας, να τις λαμβάνει υπόψη, μεν, αλλά να μην καθορίζουν τα επίμαχα στοιχεία προς την εξιχνίαση του εγκλήματος. Να καθοδηγεί την αστυνομία και όχι να καθοδηγείται».

Στην συνέχεια γίνεται η νεκροτομή. Όπως μας εξηγεί, η νεκροτομή είναι η εξέταση του πτώματος στο νεκροτομείο. Η διάνοιξη του πτώματος, η εξέταση των τραυμάτων, η λήψη διάφορων βιολογικών δειγμάτων από το σώμα, για παράδειγμα βολίδων πυροβόλου όπλου. Γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και, με βάση τα ευρήματα, δίνει πληροφορίες στην Αστυνομία.

Ιατροδικαστές και Μεταξάς

Η συμβολή των ιατροδικαστών στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος είναι καθοριστική. Ωστόσο, χαρακτηριστικά, ο κύριος Ματσάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν εγκλήματα στα οποία ο ρόλος των ιατροδικαστών είναι καθοριστικός και εγκλήματα στα οποία είναι λιγότερο καθοριστικός».

Ως παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης, έφερε τον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο, Νίκο Μεταξά. Ο πρώην ίλαρχος της ΕΦ παραδέχθηκε όλα τα εγκλήματά του και δεν έφερε καμία αντίρρηση στο δικαστήριο.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο ιατροδικαστής, αφορά στην περίπτωση που κάποιος σκοτώνει την σύντροφο του και μετά να βάζει τέρμα στη ζωή του.

Όταν κάποια υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, η κατάθεση του ιατροδικαστή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δικαστήριο.

«Η ιατροδικαστή έκθεση και η μαρτυρία του ιατροδικαστή παίζουν σημαντικό ρόλο», αναφέρει ο κύριος Ματσάκης, εξηγώντας ότι «ο ιατροδικαστής θα πρέπει να γνωρίζει καλά αυτά που λέει και να τα στοιχειοθετεί, διότι στις περισσότερες φορές θα τύχει ενδελεχούς αντεξέτασης από τον δικηγόρο/δικηγόρους της υπεράσπισης».

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μάριος Ματσάκης είχε εμπλοκή σε αρκετές υποθέσεις, όλων των ειδών και ποιοτήτων. Κάποιες ήταν πιο δύσκολες από άλλες, κάποιες πιο αποτρόπαιες, όπως μας δήλωσε.

Κάποιες υποθέσεις μένουν στην μνήμη του ιατροδικαστή. Ερωτηθείς για το ποια υπόθεση δεν θα ξεχάσει, απάντησε πως είναι πολλές οι υποθέσεις και θεωρεί σωστό να μην αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση.

Όσον αφορά το πόσο ψυχοφθόρο είναι το επάγγελμα του ιατροδικαστή, ο κύριος Ματσάκης σημείωσε ότι υπάρχει ένας βαθμός συνήθειας όπως σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά είναι πολύ ψυχοφθόρο, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας ενός ιατροδικαστή. Συνήθως οι περιπτώσεις που αφορούν παιδιά είναι πολύ δύσκολο για ένα ιατροδικαστή.

Ο κύριος Ματσάκης, εξομολογήθηκε πως, όσο δυνατός κι αν είναι ένας ιατροδικαστής ψυχικά, κουβαλάει πάντοτε κάποιες υποθέσεις στο μυαλό του.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση