ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Η στενή... παράνομη επαφή θα δηλωθεί;

Η παράνομη σχέση που κινδυνεύει

24news team

Η πανδημία είναι πλέον γεγονός πως άλλαξε άρδην τις ζωές μας, η καθημερινότητα τώρα πια είναι άκρως διαφορετική. Το να μπούμε σε λεπτομέρειες είναι στην προκειμένη περίπτωση περιττό μιας και όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις.

Έλα όμως που ο κορωνοϊός, θέλοντας και μη, έφερε αλλαγές και σε πιο προσωπικές υποθέσεις. Οι παράνομες σχέσεις που κάποτε ήταν επτασφράγιστο μυστικό στις μέρες μας «κινδυνεύουν» να ξεσκεπαστούν από τον… αόρατο εχθρό.

Μια τέτοια περίπτωση έπεσε στην αντίληψη του 24News, αλλά για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούν πρόσωπα.

Σε εταιρεία του νησιού οι φήμες για παράνομη σχέση μιας παντρεμένης και ενός άνευ δεσμεύσεων άνδρα έδιναν και έπαιρναν, ήταν σαν να λέμε το κουτσομπολιό μεταξύ των εργαζομένων. Ως εδώ τίποτα το περίεργο μιας και τέτοιες ιστορίες ακούσαμε όλοι ουκ ολίγες φορές!

Το πράγμα άρχισε να περιπλέκεται όταν ένας εκ των δύο και συγκεκριμένα ο άνδρας βρέθηκε θετικός στον ιό. Εκεί άρχισαν και τα μπερδέματα μιας και προέκυψε το δίλημμα κατά πόσον θα δηλωθεί η εν λόγω γυναίκα ως στενή επαφή ή όχι. Από τη μία, βάσει νόμου είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί, ωστόσο από την άλλη ο καθείς εξ ημών μπορεί να αντιληφθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μετά τη δήλωσή της ως στενής επαφής.

Καλώς ή κακώς, αυτά έχει η ζωή!

Εν κατακλείδι, δεν θα κρίνουμε τις επιλογές του καθενός, αλλά θα υπενθυμίσουμε τι θεωρείται στενή επαφή και τι οφείλει να κάνει.

Στενή επαφή ορίζεται ως:

α) Άτομο που συγκατοικεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

β) Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (π.χ. χειραψία)

γ) Άτομο που είχε απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος,

δ) Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 λεπτών.

ε) Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (πχ. αίθουσα διδασκαλίας, σινεμά, χώρους αναμονής νοσοκομείων κ.λπ. με επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από 2 μέτρα,

στ) Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας σε κρούσμα COVID-19, ή εργαστηριακό προσωπικό που χειρίστηκε δείγμα επιβεβαιωμένου κρούσματος χωρίς να χρησιμοποιεί τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό ή εάν υπάρχει ρήξη στην ακεραιότητα του.

ζ) Συνταξιδιώτης σε αεροσκάφος που καθόταν έως δυο σειρές (προς κάθε κατεύθυνση) από επιβεβαιωμένο κρούσμα, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντιζαν τον ασθενή, μέλη πληρώματος που εξυπηρέτησαν το τμήμα του αεροπλάνου που καθόταν ο ασθενής (πιθανά όλοι οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροπλάνου ακόμα και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορούν να θεωρηθούν ως στενές επαφές αν λόγω ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων του ασθενή και μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους συνεπάγεται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση)

Οι στενές επαφές που το ίδιο το κρούσμα δηλώνει στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, οφείλουν να ακολουθούν τις πιο κάτω οδηγίες:

Όταν ένα πρόσωπο ενημερωθεί από άτομο του περιβάλλοντός του που εντοπίστηκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2 ότι θα δηλωθεί στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ως στενή επαφή, οφείλει αυτόματα να αυτοπεριορίζεται και να αναμένει οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.

Τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές κρούσματος λαμβάνουν εντός 24 ωρών από την αποστολή των στοιχείων τους από το κρούσμα, γραπτό μήνυμα με τις οδηγίες για τις στενές επαφές.

Ακολούθως, γίνεται εντός των επόμενων ημερών τηλεφωνική επικοινωνία από το Υπουργείο Υγείας και διευθετείται ραντεβού για δειγματοληψία για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR test) μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Σε καμία περίπτωση τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές δεν πρέπει να μεταβαίνουν για εξέταση ή σε σημεία όπου διενεργούνται rapid tests, παραβιάζοντας τον περιορισμό τους. Εξάλλου, η διενέργεια τεστ αμέσως μετά την επαφή με το θετικό κρούσμα μπορεί να δώσει παραπλανητικά αποτελέσματα (ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα) και δεν απαλλάσσει ένα άτομο με αρνητικό αποτέλεσμα από την υποχρεωτική απομόνωση. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση και όχι σε εξέταση με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Η περίοδος της απομόνωσης των στενών επαφών καθορίζεται στις 14 μέρες. Το άτομο που ορίζεται ως στενή επαφή μπορεί να αποδεσμευτεί από την καραντίνα νωρίτερα από τις 14 ημέρες, εφόσον κάνει PCR τεστ την 10η ημέρα από την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχει αρνητικό αποτέλεσμα και νοουμένου ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Σε περίπτωση συμπτωματολογίας της λοίμωξης COVID-19 οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, θα πρέπει να ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και να ακολουθούνται οι ιατρικές οδηγίες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση