ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η μείωση ποινής του απαγωγέα στην υπόθεση που σόκαρε το παγκύπριο

Άσκησε έφεση για την ποινή του

24news team

Έφεση άσκησε ο 35χρονος απαγωγέας της Λάρνακας σχετικά με την ποινή που του είχε επιβληθεί από το Κακουργιοδικείο.

Οι διαδοχικές ποινές των οκτώ ετών φυλάκισης που είχε επιβάλει το Κακουργιοδικείο στον 35χρονο, στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε αναλογούσαν σε 16 χρόνια φυλάκιση. Μετά από την επιτυχημένη έφεση το Ανώτατο Δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή, σε συντρέχουσες και συγκεκριμένα σε 13 χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορία.

O συνήγορος υπεράσπισης του 35χρονου υποστήριξε πως η απόφαση για επιβολή διαδοχικών ποινών δεν συνάδει με τις νομολογιακές αρχές ως προς τη διαδοχικότητα.

Μεταξύ άλλων η γραμμή υπεράσπισης του απαγωγέα είχε αναφέρει: «Αυτό γιατί η εγκληματική συμπεριφορά του εφεσείοντα αποτελούσε μια ενιαία πράξη με όλες τις ενέργειες του να καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα με την ίδια χρονική διασύνδεση μεταξύ τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιβάλλονται διαδοχικές ποινές με τη διάρκεια της εγκληματικής πράξης, εν προκειμένω επτά περίπου ώρες μόνο, να είναι παράγοντας που νομολογιακά λαμβάνεται υπόψη. Επίσης, η διαδοχικότητα στις ποινές δεν συνήδε με τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης και τους μετριαστικούς παράγοντες του εφεσείοντα».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου: «Τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί στα πλαίσια μιας εγκληματικής ενέργειας και συνδέονταν μεταξύ τους θεματικά και χρονικά. Ως θέμα αρχής, λοιπόν, η διαδοχικότητα των ποινών φυλάκισης στις κατηγορίες 1 και 2 ήταν λανθασμένη, ενώ το αθροιστικό τους αποτέλεσμα ξεπερνούσε το όριο, καθιστώντας τη συνολική ποινή δυσανάλογη προς την ενιαία εγκληματική του συμπεριφορά».

Παραδέχθηκε και μετάνιωσε

Ανακρινόμενος, ο 35χρονος παραδέχθηκε ότι απήγαγε τα παιδιά με σκοπό να ζητήσει λύτρα από τους γονείς τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Επέλεξε τα συγκεκριμένα παιδιά τυχαία, ενώ είπε σε τρίτο παιδί το οποίο ήταν με τα άλλα δύο, ότι δεν το χρειαζόταν. Ήθελε δύο παιδιά σε περίπτωση που οι γονείς του ενός δεν είχαν τα χρήματα τα οποία θα ζητούσε. Παραδέχθηκε ότι σχεδίασε το έγκλημα μερικές μέρες προηγουμένως για την υλοποίηση του οποίου προέβη σε προετοιμασία με την αγορά τηλεφωνικών καρτών, την ετοιμασία καρτέλας και την επίδεση του χεριού του. Παραδέχθηκε, επίσης ότι έβαλε χάπια στη λεμονάδα των παιδιών για να κοιμηθούν και πως κατανάλωσε και ο ίδιος χάπια. Ανέφερε, επίσης ότι παρακολουθούσε διαδικτυακά τις ειδήσεις και τα περί της απαγωγής και πως μετάνιωσε που έβαλε τα παιδιά σε κίνδυνο.

Το χρονικό της υπόθεσης που σόκαρε το παγκύπριο

Το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου 2018 οι μαθητές της Ε' τάξης δημοτικού A και B μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο Δημοτικό σχολείο Καμάρων, οι οποίοι αφού βεβαιώθηκαν ότι τα παιδιά εισήλθαν στο προαύλιο του σχολείου, αναχώρησαν. Τα παιδιά, έβαλαν τις τσάντες τους στην τάξη και στη συνέχεια βγήκαν στην αυλή του σχολείου με άλλους μαθητές, μέχρι να κτυπήσει το κουδούνι στις 7:45. Ο 35χρονος, στις 7:30 εισήλθε στο προαύλιο του σχολείου, πλησίασε τρεις μαθητές, οι δύο από τους οποίους ήταν ο A και ο B, και τους συστήθηκε ως νέος δάσκαλος ο οποίος χρειαζόταν βοήθεια λόγω του κτυπημένου χεριού του το οποίο ήταν δεμένο, για να φέρει βιβλία από την αποθήκη του σχολείου. Οι A και B προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν και τον συνάντησαν, όπως τους ζήτησε, στην έξοδο από την πλευρά του γηπέδου της καλαθόσφαιρας. Ακολούθως, ο δράστης οδήγησε τα παιδιά στην υπόγεια διάβαση πλησίον του σχολείου, καταλήγοντας στο διαμέρισμά του, έχοντας διανύσει 480 μέτρα γύρω στα 5-6 λεπτά.

Γύρω στις 7:50, ο 35χρονος με σκοπό τον αντιπερισπασμό, τηλεφώνησε μέσω προπληρωμένης κάρτας τηλεφωνίας την οποία προμηθεύτηκε την προηγούμενη μέρα, στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, Κύκλος Β΄, αναφέροντας ότι στο κτίριο υπάρχει βόμβα, προκαλώντας έτσι μεγάλη αναστάτωση καθότι εκκενώθηκε το σχολείο. Τη συγκεκριμένη κάρτα απέκρυψε στο φούρνο μικροκυμάτων στο διαμέρισμά του.

Όταν τα παιδιά εισήλθαν στο διαμέρισμα, ο 35χρονος ζήτησε από αυτά να καθίσουν στον καναπέ, τους ρώτησε τι ήθελαν να δουν στην τηλεόραση και κατά πόσο ήθελαν να τους δώσει λεμονάδα ή νερό. Παρά το ότι τα παιδιά απάντησαν αρνητικά, ο 35χρονος τους έφερε λεμονάδα, προτρέποντάς τα να την πιούν. Ο δράστης, στο μεταξύ, ζήτησε από τα παιδιά τους αριθμούς των τηλεφώνων των γονιών τους, τους οποίους κατέγραψε, ενώ δεν επέτρεψε στα παιδιά να βγουν έξω από το διαμέρισμα όταν το ζήτησαν.

Εν τω μεταξύ, 10-15 λεπτά μετά την έναρξη των μαθημάτων, ένας συμμαθητής των παιδιών πληροφόρησε τη δασκάλα της τάξης πως οι τσάντες των παιδιών ήταν στις θέσεις τους, αυτά όμως απουσίαζαν. Η δασκάλα επικοινώνησε με τους γονείς των παιδιών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά προσήλθαν κανονικά στο σχολείο. Η διευθύντρια ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και άρχισε η αναζήτηση των παιδιών. Δάσκαλοι και μαθητές οι οποίοι είχαν δει τον 35χρονο στο σχολείο, χωρίς όμως να τους κινήσει υποψίες, έδωσαν περιγραφή του. Το γεγονός της απαγωγής των παιδιών έλαβε δημοσιότητα στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από βάσιμες πληροφορίες, η Αστυνομία οδηγήθηκε στο διαμέρισμα του 35χρονου εντοπίζοντας τα παιδιά ενώ ακολούθως ο δράστης τέθηκε υπό σύλληψη για το αδίκημα της άδικης απόκρυψης και περιορισμού αρπαγέντος προσώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X