ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η καταγγελία για ομαδικό βιασμό, η ανατροπή και η... δικαίωση

Ενδεχόμενες εξελίξεις στην υπόθεση

24news team

Εξελίξεις φαίνεται να προκύπτουν στην υπόθεση της Βρετανίδας, η οποία είχε συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη -και όχι μόνο- με την καταγγελία της για ομαδικό βιασμό της, στην Αγία Νάπα, από 12 Ισραηλινούς το 2019, αφού μετά από απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη της -τότε- 19χρονης.

Η καταδίκη και η ανατροπή από το Ανώτατο

Η νεαρή κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, καταδικάστηκε το πρωί της Τρίτης (7/1/20) από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σε τέσσερις μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Στο δικαστήριο τότε η Βρετανίδα, έδειχνε ευδιάθετη, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, συγκινήθηκε και έτρεξε στην αγκαλιά της μητέρας της.

Δύο χρόνια μετά το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε την νεαρή, απαλλάσσοντάς την από την καταδίκη.

Θυμίζουμε πώς ο δικηγόρος της, είχε αναφέρει πως η έφεση θα βασίζεται στην καταγγελία περί του χειρισμού της υπόθεσης στο δικαστήριο από τον πρόεδρο της έδρας, Μιχάλη Παπαθανασίου.

Η εξέλιξη αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει νέα τροπή στην υπόθεση και δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης.

Από πλευράς της η Αστυνομία, μέχρι στιγμής, τηρεί σιγήν ιχθύος αφού, όπως μας λέχθηκε, θέλει να μελετήσει την απόφαση - σκεπτικό του Ανώτατου δικαστηρίου και μετά να προβεί σε τοποθετήσεις και ενέργειες.

«Μεγάλη ανακούφιση»

Η μητέρα της νεαρής μετά την απόφαση του Ανωτάτου δήλωσε: «Είναι με μεγάλη ανακούφιση που ακούμε ότι οι αρχές στην Κύπρο αναγνώρισαν τα σφάλματα στη νομική τους διαδικασία. Ενώ αυτή η ετυμηγορία δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ή από τον δικαστή ή τις αρχές, φέρνει μαζί της την ελπίδα ότι το μαρτύριο της κόρης μου θα επιφέρει τουλάχιστον θετικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θύματα εγκλήματος».

Η καταγγελία για ομαδικό βιασμό

Σοκ είχε προκαλέσει το άκουσμα της καταγγελίας της 19χρονης -τότε- Βρετανίδας η οποία υποστήριζε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από 12 Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κοπέλα προέβη στην καταγγελία γύρω στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης (17/7/2019).

Η νεαρή ισχυριζόταν ότι 12 Ισραηλινοί την βίασαν εντός του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, στην Αγία Νάπα. Η Αστυνομία αφού αξιολόγησε τα στοιχεία προχώρησε στην σύλληψη των 12 νεαρών.

Πρωτοφανές ήταν και το ενδιαφέρον ξένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία μάλιστα βρέθηκαν στο νησί μας για να καλύψουν την υπόθεση.

Η απόλυτη ανατροπή

Το πρωί της Κυριακής 28 Ιουλίου του 2019, η καταγγελία της νεαρής γύρισε μπούμερανγκ εναντίον της αφού σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, ομολόγησε ότι είχε δώσει ψευδή καταγγελία.

Η Βρετανίδα φέρεται να παραδέχθηκε ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή με την θέλησή της με κάποιους εκ των Ισραηλινών, ωστόσο και με βάση τα λεγόμενά της ενοχλήθηκε επειδή κάποιοι άλλοι βιντεογραφούσαν την πράξη.

Όπως, ωστόσο, υποστήριξε η ίδια, την καταγγελία της την ανακάλεσε κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Η συνέντευξη στην εφημερίδα Sun

«Είμαι αθώα και ο αγώνας θα συνεχιστεί για να καθαρίσω το όνομά μου», είχε αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun.

Στην ίδια συνέντευξη η κοπέλα έκανε αναφορά στον Κύπριο δικαστή που την καταδίκασε, λέγοντας πως ένιωσε ότι ήταν «πολύ επιθετικός και εκδικητικός» απέναντί της.

«Ήταν μισογύνης απέναντι σε εμένα και στη γυναικεία ομάδα υπεράσπισής μου. Μόλις που τους επιτρεπόταν να θέσουν ερωτήσεις, ενώ ο κατήγορος με είχε στο έδρανο εξέτασης επί έξι ώρες».

Πόσο καλά χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρμόδιοι;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι πολλά ένα εκ των οποίων το πόσο καλά τελικά χειρίστηκαν την εν λόγω υπόθεση οι αρμόδιοι, ερώτημα που στήνει στον τοίχο όσους ενεπλάκησαν με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά και την μελέτη, την οποία θα κάνουν οι Αρχές στο σκεπτικό της ανατροπής.

Η χθεσινή απόφαση, ωστόσο, προκαλεί άλλο ένα άκρως σοβαρό ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί και αφορά τον τρόπο που λειτούργησε το Πρωτόδικο Δικαστήριο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση