ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η αποσυμπίεση των ΜΕΘ δίνει χρόνο σε Υπ. Υγείας και «Σοφούς»

Κρίσιμο το επόμενο επταήμερο για την αποκλιμάκωση των μέτρων υποχρεωτικά τα rapid test και στους μαθητές

Η εξ αποστάσεως σύναξη, επιδημιολογικής ομάδας και Υπουργού Υγείας φαίνεται να ηρέμησε, κάπως, την κατάσταση συναγερμού που είχε σημάνει την περασμένη Κυριακή το βράδυ, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ανάλυσης των κρουσμάτων από τις 20 έως και τις 26 Φεβρουαρίου. Η αντίδραση του Υπουργού Υγείας και των επιδημιολόγων να δώσουν χρόνο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, υπό τις περιστάσεις μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα θετικό σημάδι που επιτρέπει τη νηφάλια αντίδραση απέναντι στην πανδημία.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται καθοριστικό για την πορεία εφαρμογής των μέτρων αποκλιμάκωσης, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναστραφεί εάν και εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινωθούν. Ωστόσο αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο αντίδρασης, είναι η εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας. Η εκτόνωση των πιέσεων που δεχόντουσαν, το προηγούμενο διάστημα, τα νοσοκομεία από ασθενείς COVID-19, αποτελεί χρυσή επιλογή στα χέρια των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης, οι οποίοι ακόμα και με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Κάτι που φάνηκε μετά το πέρας της σύναξης όπου αποφασίσθηκε να δοθεί χρόνος, μέχρι την επόμενη εβδομάδα όπου όλα τα δεδομένα θα τεθούν στο τραπέζι και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, ενόψει και τις 16ης Μαρτίου. Ωστόσο η διαπίστωση πως τα σχολεία αποτελούν, ίσως την υπ’ αριθμό ένα εστία μετάδοσης του ιού, ανάγκασε Υπουργό Υγείας και επιδημιολόγους να εντείνουν περισσότερο τα μέτρα εντός των σχολικών μονάδων.

Τα rapid test

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα των αναλύσεων που έδειξαν πως από τις 13 αλυσίδες μετάδοσης του ιού οι 5 αφορούν σχολικές μονάδες (1 στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό) ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να κινηθεί προληπτικά με συμπληρωματικό διάταγμα, με το rapid test σε μαθητές από προαιρετικό να γίνεται υποχρεωτικό. Μέτρο που επέβαλαν τα 56 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, 109 μαθητές δημοτικού και 25 μαθητές Λυκείου. Αναλυτικά και σε παγκύπρια κλίμακα, επηρεάζονται 43 Δημοτικά Σχολεία, 19 Λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων και 9 Νηπιαγωγεία. Χαρακτηριστικά, οι 4 αλυσίδες κρουσμάτων σε σχολεία της Λεμεσού αριθμούν 31, 28, 27 και 3 κρούσματα μόνο εντός των σχολικών μονάδων, ενώ στην Λευκωσία η συρροή κρουσμάτων αριθμεί 4 άτομα. «Νοείται ότι, όσοι μαθητές- μαθήτριες δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, είτε για οποιοδήποτε ιατρικό λόγο αδυνατούν να μετάσχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο, τυγχάνουν εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης» αναφέρεται στο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Οι νοσηλευόμενοι

Η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας από ασθενείς της νόσου COVID-19, είναι ευδιάκριτη και από τα ημερήσια στοιχεία της πανδημίας. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 79 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 22 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι εννέα είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Εικόνα που δίνει περιθώρια ωστόσο δεν προκαλεί εφησυχασμό.

 

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου (24 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

21

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

3

Λευκωσίας

(22 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

12 (3 εκτός αναπνευστήρα)

Θάλαμος COVID

8

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

2

Λεμεσού

(32 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

27

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

5

Μακάρειο

(1 ασθενής)

Θάλαμος COVID

1

288 νέα περιστατικά

Με τον αριθμό των ημερήσιων ελέγχων να συνεχίζει να είναι μεγάλος, πραγματοποιήθηκαν 32,933 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Από τα test εντοπίσθηκαν 288 (ποσοστό θετικότητας: 0,87%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 35,297.

 

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Ποσοστό θετικότητας

Λευκωσία

11,186

48

0,43%

Λεμεσός

7,897

101

1,28%

Λάρνακα

4,062

9

0,22%

Πάφος

2,320

5

0,22%

Αμμόχωστος

1,265

7

0,55%

Οίκοι Ευγηρίας

Λευκωσία

159

0

 

Λάρνακα

328

0

 

Πάφος

35

0

 

Αμμόχωστος

143

0

 

Βιομηχανική Περιοχή Εργατών

577

8

 

Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου

186

0

 

Ειδικά Σχολεία

213

0

 

Εκπαίδευση

1,094

3

 


Ένας θάνατος

Την Τρίτη τερματίστηκαν οι μηδενικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που καταγράφονταν το τελευταίο διάστημα. Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά άντρα, ηλικίας 52 ετών, χωρίς να αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα στο ιατρικό πιστοποιητικό αιτιών θανάτου, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 232, εκ των οποίων 155 άντρες (67%), και 77 γυναίκες (33%). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

 ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X