ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φακέλωμα υγείας για καλό σκοπό

Κάθε ασθενής - πολίτης θα έχει ηλεκτρονικό φάκελο υγείας

Στέλιος Ξιουρής

Ως είθισται το φακέλωμα προκαλεί αντιδράσεις και ενίοτε καχυποψία. Στην προκειμένη όμως γίνεται ως μέτρο που θα υποβοηθήσει ιατρούς για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς και να προχωρούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Ακόμη και για τους ασθενείς να γνωρίζουν επακριβώς τα ευρήματα των ιατρών και ιδιαίτερα των ακτινολογικών και άλλων εξετάσεων τους.

Προσδοκία είναι όπως οι περιβόητοι φάκελοι ασθενών σε λίγο καιρό αποτελούν κατάλοιπο άλλων εποχών και ενδεχομένως και για κάποιους κακή ανάμνηση.

Προς τούτο τρέχουν προγράμματα υπό την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας η οποία εν συντομία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε κάθε ασθενής να έχει τον δικό του ηλεκτρονικό φάκελο που θα είναι προσβάσιμος μόνο από τους θεράποντες ιατρούς του και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από Τμήματα που θα κληθούν να δώσουν πρώτες βοήθειες.

Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους 1.313,975 ευρώ για το 2021, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Υγείας.

Όπως ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Χρίστος Σχίζας, ο Προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους 1.313,975 ευρώ για το 2021, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την κρατική χορηγία, καθώς και συνολικές δαπάνες ύψους 1.313,975 ευρώ.

Εξάλλου, σημειώθηκε ότι για το 2021 δεν προβλέπεται να υπάρξει ταμειακό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας οι συνολικές δαπάνες της Αρχής για το 2021 αφορούν σε λειτουργικά και άλλα έξοδα ύψους 1.263.975 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται αποδοχές προσωπικού 242.289 ευρώ και έξοδα αντιμισθίας Προέδρου και μελών Συμβουλίου 34.545 ευρώ.

Επίσης, οι συνολικές δαπάνες αφορούν σε μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό ποσού ύψους 50 χιλιάδες ευρώ.

Στο μεταξύ, στον Προϋπολογισμό της Αρχής για το 2021 προβλέπεται η πλήρωση 13 κενών θέσεων προσωπικού, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 10 Μαρτίου του 2021 τον Προϋπολογισμό της Αρχής, εξουσιοδοτώντας τον Υπουργό Υγείας να τον καταθέσει στη Βουλή προς έγκριση.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό, που θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των θεμάτων υγείας για τους ασθενείς, σημειώνοντας ότι «κατοχυρώνει το ιατρικό απόρρητο και τερματίζει αυτό το οποίο παρατηρείτο κατά καιρούς, δηλαδή μεταφορά φακέλων από χέρι σε χέρι, οικονομική διασπάθιση, αλλά και δημιουργία προβλημάτων με το ιατρικό απόρρητο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Στέλιος Ξιουρής

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση