
24news team
Για τρεχάματα της τελευταίας στιγμής από τους αρμοδίους για να βρεθεί νερό, που ελλείψει επιλογών, θα χρυσοπληρώσει ο κόσμος, μίλησε ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Υπάρχει ανοργανωσιά, απουσιάζει ο έγκαιρος προγραμματισμός, τα σενάρια αντιμετώπισης της υδατικής κρίσης και παρατηρούνται καθυστερήσεις, ανέφερε.
Ο δήμαρχος Πάφου, μιλώντας στον «Alpha», επιβεβαίωσε αναφορά για τη μη παροχή νερού στην Πέγεια, καθώς και το ότι απέκοψαν την υδροδότηση των χώρων αστικού πρασίνου στην πόλη και την τουριστική περιοχή της Πάφου. Οι λύσεις που τροχοδρομούνται, ανέφερε, θα εκτοξεύσουν το κόστος του νερού στα 2 ευρώ τον τόνο.
Για τις λύσεις που τροχοδρομούν από την Ελλάδα, θα μας πατήσουν στον λαιμό, σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως μόλις περάσει η τρέχουσα υδατική κρίση θα μιλήσει για δύο επιχειρηματίες και μερικούς παρατρεχάμενούς τους, οι οποίοι θα βάλουν στις τσέπες τους πολλά εκατομμύρια λόγω του ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή και πάμε σαν αρνιά επί σφαγή, όπως δήλωσε.
«Πιο σοβαρή προσπάθεια»
«Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις δεν λύνουν ποτέ προβλήματα. Τα προβλήματα τα λύνουν μόνο τα έργα και οι λύσεις που δίνεις κάτω στο πεδίο του προβλήματος. Η κυβέρνηση, σε αυτό το θέμα πρέπει να καταβάλει πολύ πιο σοβαρή προσπάθεια. Δεν αρκούν οι δεσμεύσεις, οι εξαγγελίες, οι συσκέψεις και όλα αυτά τα οποία τρέχουν ξοπίσω όλη μέρα, τις συναντήσεις, τις συνεδριάσεις και τις δηλώσεις στα ΜΜΕ», δήλωσε αρχικά ο δήμαρχος Πάφου.
Σε επισήμανση ότι γίνονται αποκοπές νερού, είπε: «Ναι, υπάρχει αποκοπή νερού στην Πέγεια. Στην τουριστική περιοχή και στην πόλη της Πάφου έχει αποκοπεί πλήρως το νερό με το οποίο ποτίζαμε το αστικό πράσινο και άρχισε να καταστρέφεται. Το οποίο κάναμε δέκα χρόνια. Εάν γινόντουσαν σωστές κινήσεις στα θέματα της αφαλάτωσης, θα αγοράζαμε νερό από τη θάλασσα και θα τα ποτίζαμε. Έναντι ενός κόστους το οποίο θα πληρώναμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα».
Γνωρίζαμε για τις ανομβρίες
Συνεχίζοντας, είπε ότι «έγιναν λάθη» και εξήγησε: «Υπάρχει μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και αυτό για το οποίο κάνουμε έκκληση γιατί δεν είναι θέμα να αρχίσουμε ο ένας να κατηγορεί τον άλλο επειδή είναι πολύ σοβαρό το θέμα του νερού. Χωρίς το νερό δεν μπορεί τίποτε να λειτουργήσει. Συνεπώς δεν γίνεται, να γνωρίζουμε ότι είμαστε μια χώρα που έχουμε κατά καιρούς ξηρασίες, ανομβρίες και να μην έχουμε μόνιμες λύσεις που να απαντούν σε όλα τα σενάρια».
Ακολούθως, έδωσε παραδείγματα: «Εάν γίνει ζημιά σε μια μονάδα αφαλάτωσης, ποιο είναι το σενάριο; Εάν αδειάσει ένα φράγμα, εάν κάτι συμβεί στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου και χάσουμε όλο το νερό, από μία δολιοφθορά, τι θα γίνει, θα προσευχόμαστε στον Θεό να μας ρίξει νερό για να πιούμε; Πρέπει να υπάρχουν σενάρια. Αν γίνει αυτό, στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, θα κάνουμε αυτό. Εάν συμβεί αυτό στον Μαυροκόλυμπο, αν υπάρξει ανομβρία, εάν καεί μια μονάδα, πρέπει να υπάρχει μια εφεδρική μονάδα».
«Σε αυτό τον τόπο πρώτα υποφέρουμε»
Ο Φαίδωνας Φαίδωνος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κυπριακή νοοτροπία: «Σε αυτόν τον τόπο, πρώτα υποφέρουμε από την ανοργανωσιά μας και μετά τι κάνουμε, στη βιασύνη μας να δώσουμε λύση, κάποιοι πλουτίζουν. Πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά, κάνουμε λύσεις λανθασμένες. Φέρνουν τώρα άρον-άρον από την Ελλάδα και καλά κάνουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή, αλλά αυτές τις λύσεις θα τις χρυσοπληρώσουμε».
Κανένας δεν τολμά να μιλήσει τώρα «και να πει ότι αυτή η λύση έπρεπε να είναι τρία εκατομμύρια και όχι έξι», είπε επίσης ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Αυτοί που θα βάλουν τις μονάδες, οι προσφορές τους είναι 2 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή το νερό, θα το αγοράζουμε, λόγω του ότι πάμε την τελευταία στιγμή. Στην ουσία δεν κάνουμε διαγωνισμούς. Πηγαίνοντας υπό την πίεση, όλοι αυτοί που δίνουν προσφορές ξέρουν ότι καίγεσαι. Ότι σε παίρνει το ποτάμι. Και αυτή τη στιγμή, οι προσφορές που άνοιξαν, αυτοί που μάλλον θα κατακυρωθούν, μιλούμε για 2 ευρώ τον τόνο».
Οι τιμές των εμβολίων
Τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή, υπογράμμισε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, προσθέτοντας πως «προ του κινδύνου να κλείσουν ξενοδοχεία, να μείνει η τουριστική βιομηχανία χωρίς νερό, να μείνουμε οι ίδιοι χωρίς νερό, και 3 ευρώ τον τόνο να μας πουν, θα τα δώσουμε. Όταν όμως περάσει αυτή η κρίση πρέπει να μιλήσουμε».
Παρέπεμψε δε στην «υπόθεση με τα εμβόλια», λέγοντας πως «κάποιοι μας έβαλαν και τα αγοράζαμε 80 και 100 ευρώ το τεστ, το οποίο είχε κόστος 6, 7, 10 ευρώ. Κάποιοι έκαναν εκατομμύρια και αμέσως μετά από τον κορωνοϊό, έκαναν επενδύσεις 20, 25, 30 εκατομμυρίων».
Η δέσμευση για αποκαλύψεις
Επίσης, ο δήμαρχος Πάφου δεσμεύτηκε πως «με το θέμα του νερού, μόλις περάσει αυτή η κρίση θα σας υποδείξω ότι δύο επιχειρηματίες και δυο-τρεις παρατρεχάμενοί τους θα βάλουν στις τσέπες τους πολλά εκατομμύρια λόγω του ότι δεν ήμασταν έγκαιρα προγραμματισμένοι και πάμε τώρα σαν αρνιά επί σφαγή και χρυσοπληρώνουμε το νερό. Γιατί ήμασταν απρογραμμάτιστοι».
Καταληκτικά, ανέφερε: «Φυσικά, οι σημερινοί τα ρίχνουν στους προηγούμενους. Οι προηγούμενοι, στους πιο προηγούμενους όμως ποιος πληρώνει τα λάθη των νυν, των προηγούμενων και των πιο προηγούμενων; Ο κόσμος».