ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτσι έφτασε το αεροσκάφος «μυστήριο» στην Πάφο

Το ιστορικό της άφιξης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Γιάννη Ιωάννου

Ξεχωριστό ενδιαφέρον απέκτησε η παρουσία καθηλωμένου αεροσκάφους στην Πάφο που συνδέεται με την συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 Κύπρου, κλιμάκιο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο τον προσεχή Νοέμβριο προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το αεροσκάφος.

Το ιστορικό άφιξης

Το αεροσκάφος αφίχθη στην Κύπρο το 2019 από την Ιορδανία και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές συνδέεται με τις δραστηριότητες, μετά το 2013, αμερικανικής εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών στον τομέα της ανάπτυξης ιδιωτικών αεροπορικών στόλων για σκοπούς ανάληψης στρατιωτικών αποστολών. Πρόκειται για αεροσκάφος αγροτικών διεργασιών τύπου 510-G της Thrush Aircraft που μέσω... Αυατρίας, Βουλγαρίας, Σερβίας – όπως αποκαλύπτει η σχετική πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας ΒΙRN- και ΗΑΕ μετατράπηκε σε αεροσκάφος για αποστολές εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών (intelligence gathering/reconnaissance). Σε έκθεση πάντως του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (Μάρτιος 2021) καταγράφεται αναλυτικά η ύπαρξή του και το πως η μεταφορά τέτοιων αεροσκαφών, όπως και άλλα εξoπλιστικά συστήματα κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Λιβύη ως προς την εισαγωγή κι εξαγωγή οπλισμού από τον ΟΗΕ, προς την πλευρά του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (Libyan National Army/LNA) συνεχίζεται από το 2019 μέσω Ρωσίας, Τουρκίας και χωρών της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία και ΗΑΕ). Το αεροσκάφος αφίχθη από το Αμμάν της Ιορδανίας μετά τις 22 Ιουλίου του 2019 –κι έκτοτε σταθμεύει στον αερολιμένα της Πάφου.

Η μεγάλη εικόνα

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» πως η ΚΔ είναι ενήμερη και διαχειρίστηκε ορθώς το συμβάν. Η περαιτέρω εξέταση του αεροσκάφους συνδέεται, στην μεγάλη εικόνα της, τόσο με την πολιτική του ΟΗΕ για παρακολούθηση της μεταφοράς οπλισμού προς την Λιβύη –λόγω της παραβίασης του σχετικού εμπάργκο όσο και με δυναμικές που συνδέονται με την εν λόγω αμερικανική εταιρεία παροχής ιδιωτικών στρατιωτικών υπηρεσιών (Private Military Company) και τις προνομιακές σχέσεις που απολάμβανε ο ιδιοκτήτης της με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση το αεροσκάφος είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχωρήσει από την Κύπρο και λογικά, εκτός απροόπτου, κάποια στιγμή θα κατασχεθεί από τις αρχές της ΚΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X