ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο τρόπος που κλέβουν καταλύτες - «Ακούσαμε κάτι σαν ηλεκτρικό πριόνι»

Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο 24news

24news team

Δεν λένε να σταματήσουν οι γνωστοί - άγνωστοι που δρουν μέσα στο σκότος, κλέβοντας από οχήματα καταλύτες.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο 24news, τα όσα είδε και άκουσε τα ξημερώματα της Τρίτης (18/10) με τους κουκουλοφόρους να είναι σε δράση σε περιοχή των Λατσιών.

«Κοιμόμασταν με την σύζυγό μου, είχαμε ανοικτή την μπαλκονόπορτα και ξυπνήσαμε μετά από ένα δυνατό θόρυβο που ηχούσε στην περιοχή», προσθέτοντας «ο ήχος που ακούσαμε ήταν σαν ηλεκτρικό πριόνι».

Όπως μας εξηγεί, ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος, «προλάβαμε και είδαμε δύο άτομα τα οποία φορούσαν φούτερ καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με κουκούλα».

Στην συνέχεια μας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν, «ο ένας ήταν κάτω από το όχημα και έκοβε τον καταλύτη, ενώ ο άλλος κρατούσε τσίλιες στο πεζοδρόμιο».

«Έδρασαν τόσο γρήγορα που δεν προλάβαμε να δούμε τα πρόσωπά τους ή και τα νούμερα του οχήματος με το οποίο διέφυγαν», λέει χαρακτηριστικά ενώ στην συνέχεια ενημέρωσαν την Αστυνομία για το περιστατικό.

Τι είναι ο καταλύτης;

Ο καταλύτης ή καταλυτικός μετατροπέας αποτελεί βασικό εξάρτημα όλων των αυτοκινήτων από την δεκαετία του '90. Ο καταλύτης αυτός επιταχύνει μία χημική αντίδραση κατά την οποία επικίνδυνα καυσαέρια που εμπέμπονται από τον κινητήρα, μετατρέπονται σε λιγότερο επικίνδυνα.

Στο εσωτερικό του καταλύτη υπάρχει ένα πορώδες κεραμικό ή μεταλλικό υλικό από τους πόρους του οποίου περνούν τα καυσαέρια και ενώνονται με το οξυγόνο. Δηλαδή οξειδώνονται ή απλά «καίγονται».

Για να επιτευχθεί γρήγορα και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες η οξείδωση των καυσαερίων, χρειάζεται η παρουσία ορισμένων «ευγενών μετάλλων» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα) τα οποία είναι εμποτισμένα στο κεραμικό υπόστρωμα του καταλύτη. Καθώς τα καυσαέρια και το οξυγόνο περνούν από τους πόρους του καταλύτη, έρχονται σε επαφή με τα πολύτιμα αυτά μέταλλα τα οποία διευκολύνουν και προκαλούν τις χημικές αντιδράσεις πλήρους καύσης των καυσαερίων.

Γιατί τους κλέβουν;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο καταλύτης του οχήματός σας κινδυνεύει να κλαπεί σχετίζεται με την ίδια την αξία του. Όχι την αξία του ως εξάρτημα το οποίο πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο όχημα, αλλά εκείνη η οποία θα προκύψει από την ανάκτηση των σπάνιων μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.

Η αξία των μετάλλων που εμπεριέχονται σε έναν καταλυτικό μετατροπέα οπλίζει το χέρι εκείνων που αναζητούν γρήγορο και εύκολο κέρδος, καθώς στη «μαύρη αγορά» ένας μεταχειρισμένος καταλύτης αυτοκινήτου ανταλλάσσεται έναντι περίπου 500 ευρώ.

Αξία των μετάλλων

Τρία είναι τα βασικά συστατικά αξίας που περιέχει ένας καταλύτης: πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο.

Το ευγενές μέταλλο παλλάδιο, από το 2020, κοστίζει 5 φορές περισσότερο από τον χρυσό, ενώ ένα κιλό ρόδιο κοστίζει πάνω από 300.000 ευρώ,. Ωστόσο, από 100 καταλύτες μπορείς να πάρεις μόλις ένα γραμμάριο ρόδιο, του οποίου η αξία του φτάνει τα 3.000 ευρώ.

*Βίντεο από «K» story - Της Έλενας Αποστόλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση