ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έμπρακτη στήριξη ΥΠΑΜ στο Οικοσύστημα Άμυνας

Παραχωρήθηκε για πρώτη φορά πεδίο βολής σε εταιρεία για δοκιμές

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η Ενημερωτική Ημερίδα του Τοπικού Οικοσυστήματος για τις δράσεις του Υπουργείου Άμυνας σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 22/05 στο κτίριο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), στην Λευκωσία και εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εταιρείες του οικοσυστήματος της Άμυνας, καθώς και φορείς φορείς που ασχολούνται με την Έρευνα και Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας, μαζί με εκπροσώπους συναρμόδιων κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών, συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο.

Την Ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “επιδιώκουμε να προωθήσουμε τη συμμετοχή κυπριακών φορέων σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, να ενδυναμώσουμε τη διασύνδεση μεταξύ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, και να ενισχύσουμε την εθνική στρατηγική αυτονομία”.

Ακολούθως ο Διευθυντής Άμυνας της Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του Υπ.Αμ. Παναγιώτης Χατζηπαυλής, υποστήριξε κατά την ομιλία του ότι το Υπ.Αμ., εντείνει τις προσπάθειες του ούτως ώστε να στηριχθούν περισσότερο οι κυπριακές εταιρείες σε λύσεις και προϊόντα, με απώτερο στόχο, να εισαχθούν στην Εθνική Φρουρά.

«Επιδίωξή μας είναι οι κυπριακές εταιρείες παραγωγής αμυντικών συστημάτων πρωτίστως να επιτύχουν να προμηθεύουν την Εθνική Φρουρά με αριθμό συστημάτων και υποσυστημάτων εφάμιλλων ή ακόμα και τεχνολογικά ανώτερων των υπολοίπων, εφόσον αυτά θα είναι κατασκευασμένα για να πληρούν τις ανάγκες της ΕΦ και να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω συνεργασιών ή και κοινοπραξιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικών», υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηπαυλής, είπε μάλιστα ότι κάποιες λύσεις από κυπριακές εταιρείες, θα ενταχθούν στην Εθνική Φρουρά, σε πρώτο στάδιο ως πρωτότυπα, ενώ αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά το ΥΠΑΜ παραχώρησε πεδίο βολής για δοκιμές προϊόντος σε κυπριακή εταιρεία.

Σε σχέση με την Διεύθυνση Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων, ο κ. Χατζηπαυλής ανάφερε ότι κάτω από την Διεύθυνση, συνεργάζονται τρεις τομείς, ο τομέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας και ο τομέας της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας.

Είπε μάλιστα, ότι το Υπουργείο βρίσκεται ήδη στη φάση ολοκλήρωσης των δύο πρώτων έργων με κοινοπραξίες αποτελούμενες από καθαρά κυπριακά ερευνητικά κέντρα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γνωστής δράσης Αθηνά, η οποία ξεκίνησε το 2019, ενώ με την ολοκλήρωση της δράσης, το ΥΠΑΜ θα καταβάλλει συνολική χρηματοδότηση περίπου €900.000. Ανέφερε επίσης, ότι μέσα στα πλαίσια του EDIDP (European Defence Industrial Development Programme) τρεις προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ άλλες 20 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, όπως ανέφερε, έχουν επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, επιπλέον 19 έργα έχουν επιλεγεί να λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανέφερε ότι η συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας υπολογίζεται συνολικά γύρω στα €2,3 εκατομμύρια για υποβοήθηση και συγχρηματοδότηση των έργων που έχουν περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Τέλος, ανέφερε το Υπουργείο έχει προβεί σε ενέργειες για την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα για την έκδοση της Στρατηγικής για την Αμυντική Βιομηχανία.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσίαση των δράσεων του EDF, από τον Δρ. Γιώργο Δημητρίου, ανώτερο λειτουργό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), ο οποίος επεξήγησε τα CapTechs (Capability Technology Groups) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), τα οποία αποτελούν θεματικές ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες λειτουργούν ως πλατφόρμες συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών, ερευνητικών ιδρυμάτων, της βιομηχανίας και άλλων φορέων, με στόχο την αναγνώριση τεχνολογικών αναγκών, την κατάρτιση στρατηγικών οδικών χαρτών και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής και τεχνολογικής βάσης. Όπως ανέφερε, κάθε CapTech επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως για παράδειγμα τα ναυτικά συστήματα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα υλικά ή η κυβερνοάμυνα, και συμβάλλει καθοριστικά στον σχεδιασμό μελλοντικών ερευνητικών και τεχνολογικών προτεραιοτήτων της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.

Ενθάρρυνε μάλιστα τις κυπριακές εταιρείες να συμμετέχουν, τονίζοντας ότι η εμπλοκή τους όχι μόνο ενισχύει την παρουσία της Κύπρου στον ευρωπαϊκό αμυντικό και τεχνολογικό χάρτη, αλλά τους επιτρέπει και να συνδιαμορφώσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες της Ένωσης στον τομέα της άμυνας. Όπως σημείωσε, η συμμετοχή σε CapTechs προσφέρει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για επικείμενα έργα, δυνατότητες δικτύωσης με κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς και προϋποθέσεις για στρατηγικές συνεργασίες σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) σχετικά με την υποστήριξη της συμμετοχής των κυπριακών εταιρειών, τα Εθνικά Προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ στην συνέχεια ο Ανώτερος Λειτουργός Άμυνας, Γιώργος Σταύρου, παρουσίασε τις δράσεις του Τομέα Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας όπως και για τις συμμετοχές του Υπ.Αμ, σε διεθνείς εκθέσεις όπως πολύ πρόσφατα, η έκθεση DEFEA στην Αθήνα.

Η ημερίδα ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου και δυναμικού οικοσυστήματος αμυντικής βιομηχανίας, ικανού να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και να ενισχύει την κυπριακή και ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η DEFENCE ReDEFiNED ως το πρώτο εξειδικευμένο web portal για θέματα Άμυνας στην Κύπρο θα συνεχίσει να αποτελεί αρωγό στην οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης και ανάπτυξης του Αμυντικού Οικοσυστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: defenceredefined.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση