ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κωστρίκης: Εισηγήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων

Τι είπε για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown στην Λεμεσό

Συγκαλείται στις 9 το πρωί της Παρασκευής 31 Ιουλίου η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον Υπουργό Υγείας, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, σε σχέση με τις αλυσίδες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Μετά από την σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, για να ενημερώσει το κοινό σε σχέση με την μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας, αλλά και τις αποφάσεις που αναμένεται ότι θα προκύψουν από την συνεδρία. Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Λεμεσό το τελευταίο διάστημα αποτελεί την αιτία για να τεθούν εισηγήσεις στο τραπέζι για αυστηροποίηση των μέτρων υγιεινής, καθώς και η προσθήκη άλλων μέτρων, τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Κύπρο.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι δεν είναι γνωστή η ατζέντα της συνάντησης στο Προεδρικό, ωστόσο η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις και κατ’ επέκταση ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων που προβλέπουν τα υφιστάμενα διατάγματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κοινωνική αποστασιοποίηση, την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ οι εισηγήσεις θα επεκταθούν και στον τομέα της αστυνόμευσης της εφαρμογής των διαταγμάτων, η οποία επίσης έχει χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown στην Λεμεσό, ο κ. Κωστρίκης ξεκαθάρισε ότι είναι εκτός συζήτησης.

Επαναφορά καραντίνας

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και για την πληθώρα αρνητικών τεστ που προσκομίζονται από ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο, αλλά εν συνεχεία προκύπτουν θετικοί στην νόσο COVID-19. Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Γ’ να τίθενται σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντί σε αυτοπεριορισμό. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η πιθανότητα να τίθενται σε καραντίνα μερικών ημερών και όσοι αφικνούνται στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Β’.

Διακοπές στην Ελλάδα

Ακόμα μια εισήγηση που θα τεθεί στο τραπέζι της σύσκεψης την Παρασκευή, αφορά στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα «μωσαϊκό λοιμώξεων», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κωστρίκης. Ο ίδιος θα εισηγηθεί όπως η Ελλάδα κατηγοριοποιηθεί ανά γεωγραφική περιοχή και όχι ως σύνολο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις περιοχές. Η δική του ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων να επισκεφθεί περιοχές της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές του διακοπές το προσεχές διάστημα, επιλέγοντας περιοχές ή/και νησιά υψηλού κινδύνου –τα νησιά της διασκέδασης- όπου θα βρίσκονται τουρίστες από χώρες τις οποίες η Κύπρος έχει κατατάξει σε χαμηλότερες κατηγορίες, την ώρα που η Ελλάδα τις κατατάσσει στην κατηγορία Α’.

Τέλος, ο κ. Κωστρίκης ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση και όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X