ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Lockdown το Γ. Ν. Λευκωσίας – Διευθυντής κλινικής το επιβεβαιωμένο κρούσμα

Οι δηλώσεις του Υπ. Υγείας

Δύο Κύπριοι άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 64χρονος επαγγελματίας υγείας είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε ο 64χρονος είναι διευθυντής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα στο νοσοκομείο, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα συγκεκριμένα τμήματα του νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2 . Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικό». Είπε ότι τα συμπτώματα τα παρουσίασε στις 5/3.

Διαβάστε επίσης: Έσπερνε τον κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο γιατρός;

Το δεύτερο περιστατικό, ανέφερε ο Υπουργός, αφορά άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 του Μάρτη και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα και από την εξέταση είναι θετικό.

Ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος αργοπόρησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, πρόσθεσε.

«Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτιση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», είπε.

Διαβάστε επίσης: 10+1 τρόποι να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Σημείωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα Πρωτόκολλα και ήδη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας ξεκίνησαν να έχουν επικοινωνία με τις επαφές και των δύο περιστατικών.

«Αντιλαμβάνεστε το ένα επειδή είναι σε αυτοπεριορισμό δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιον, άρα εκεί δεν τίθεται θέμα εντοπισμού άλλων στενών επαφών. Το πρόβλημα είναι όσον αφορά το δεύτερο περιστατικό, το οποίο από τις 3/3 έχει παρουσιάσει συμπτώματα αλλά χθες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την διενέργεια της εξέτασης», ανέφερε.

Θέλω να διαβεβαιώσω, συνέχισε ο Υπουργός, ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες εντοπισμού όλων των επαφών, θα καλεστούν να εξεταστούν και όσοι από αυτούς που θα εξεταστούν εμφανίσουν τα συμπτώματα, θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα Πρωτόκολλα.

Ερωτηθείς αν ο επαγγελματίας υγείας ήρθε σε επαφή με ασθενείς, ο κ. Ιωάννου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να ήρθε».Το γεγονός, σημείωσε ο Υπουργός, ότι ο επαγγελματίας υγείας παρουσίασε τα συμπτώματα στις 3/3 και χθες προσήλθε για εξέταση δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα ιχνηλάτισης όλων των επαφών του και εκεί τώρα επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας.

«Είναι γι' αυτό που το τονίζω για ακόμη μια φορά ότι πρέπει άμεσα όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες να επικοινωνούν με το 1420. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας μόνο έτσι θα περιορίσουμε τον αριθμό των περιστατικών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως προνοεί το Πρωτόκολλο. «Δεν μπαίνει ολόκληρο το νοσοκομείο σε καραντίνα. Θα μπει η συγκεκριμένη κλινική σε καραντίνα και θα ενημερωθούν κι όλοι που εργάζονται στην κλινική και θα γίνει και μια προσπάθεια ανεύρεσης όλων των επαφών που είχε. Ανάλογα με του είδους την επαφή, κατηγοριοποιούνται και μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γίνονται οι εξετάσεις ταυτόχρονα», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση τί γίνεται με τα άτομα που ταξίδευαν με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όλη η προσπάθεια ξεκινά τώρα που έχουν επιβεβαιωθεί τα δύο περιστατικά. «Ο ένας, ήταν σε αυτοπεριορισμό, άρα δεν τίθεται θέμα. Ήρθε στις 26/2, παρουσίασε συμπτώματα 5/3, άρα δεν τίθεται θέμα βάση των Πρωτοκόλλων να αναζητηθούν οι συνεπιβάτες του ή οι άλλες επαφές του. Κι από την στιγμή που τέθηκε σε αυτοπεριορισμό όπως ήταν και τα Πρωτόκολλα τότε η δουλειά μας είναι πολύ πιο εύκολη. Το πρόβλημα αφορά τον επαγγελματία υγείας», σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεργασία τώρα να επιβεβαιώσουμε τις επαφές του. Αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολλές και ανάλογα με το είδος της επαφής θα ζητηθεί αυτοπεριορισμός και θα πάμε εμείς να κάνουμε τις εξετάσεις. Άρα αντιλαμβάνεστε τις επόμενες δυο μέρες θα ηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εξετάσεων - που αντιλαμβάνομαι είναι αρκετές οι επαφές του συγκεκριμένου κυρίου -ούτως ώστε να δούμε αν υπάρχουν άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Σε ερώτηση αν εξετάστηκε στο αεροδρόμιο ο επαγγελματίας υγείας, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά γιατί όπως σημείωσε, σήμερα μπήκε η Αγγλία στις χώρες υψηλού κινδύνου, στις 3/3 η Αγγλία είχε κάποιες δεκάδες περιστατικά.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για κοινωνική ευθύνη, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να περιορίσουμε όλα τα περιστατικά στις πύλες εισόδου. Ο καθένας μας, σημείωσε, πρέπει να αντιληφθεί την σοβαρότητα και να ακολουθεί τις οδηγίες που εκδίδουμε καθημερινά.

Ανέφερε ότι η κλινική κατάσταση των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι «πολύ καλή, είναι πολύ ήπια τα συμπτώματα που έχουν».

Κληθείς να δώσει την ιδιότητα και το όνομα του επαγγελματία υγείας, ο Υπουργός επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή. Καθησύχασε ότι «γίνεται η ιχνηλάτιση των επαφών του επαγγελματία υγείας, ώστε να προχωρήσουμε στα περαιτέρω».

Ο Υπουργός κληθείς να σχολιάσει αν πρόκειται για ανευθυνότητα του επαγγελματία υγεία να μην δηλώσει εκ των προτέρων τα συμπτώματα του, είπε : «Δεν θα το έλεγα έτσι. Αντιλαμβάνεστε ότι κάνουμε με νέα δεδομένα, με μια νέα ασθένεια και αρκετοί μπορούν να θέλουν κάποιο χρόνο μέχρι να ενημερωθούν να εξοικειωθούν ή να πάρουν τα μέτρα τους».

Επεσήμανε ότι τις επόμενες μια δυο μέρες θα γίνει η ιχνηλάτιση των επαφών και τα τεστ, ώστε να επιβεβαιωθούν αν υπάρχουν κι άλλα περιστατικά.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα στρατόπεδα, διευκρίνισε ότι «τα ύποπτα περιστατικά που δεν είναι αρνητικά, θα συνεχίσουν να είναι σε περιορισμό, οι επαφές τους δεν υπάρχει λόγος».

Ο λοιμοξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι στην καραντίνα μπαίνουν συνήθως αυτοί που είναι υψηλού κινδύνου και δεν έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αν τώρα στο σπίτι δεν μπορούν να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες έχουμε ειδικούς χώρους που θα τους πάμε για να τους παρακολουθούμε», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι από τα πενήντα δείγματα που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής μόνο τα δύο ήταν θετικά.

«Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται εγρήγορση. Να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι όλοι μας πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές φορές ενώ υπάρχει και ειδική ιστοσελίδα μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών", ανέφερε.

"Για παράδειγμα το πλύσιμο χεριών, όταν βήχουμε να χρησιμοποιούμε το χέρι μας ή κάποιο άλλο μέτρο προστασίας και επίσης εξαιρετικά σημαντικό όσοι συμπατριώτες μας έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και εμφανίζουν τα συμπτώματα, όπως αυτοπεριοριστούν και ενημερώσουν αμέσως το 1420. Αυτό ισχύει για όσους έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από κρούσματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος όπως λένε οι ειδικοί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Λόγω ανησυχίας που προκλήθηκε στους πολίτες μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού σε επαγγελματία υγείας, διευκρινίζεται ότι έχει ήδη αρχίσει από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με τον ίδιο τον ασθενή η διαδικασία εντοπισμού των στενών επαφών του γιατρού, είτε αυτές αφορούν σε ασθενείς, συναδέλφους του επαγγελματίες υγείας ή άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Από τα άτομα αυτά θα ληφθεί δείγμα για τη διενέργεια των εξετάσεων και θα δοθούν οδηγίες για αυτό-περιορισμό.

Δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού εξετάζονται στα κατεχόμενα

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο αναπληρωτής γενικός γραµµατέας του "υπουργείου υγείας" Ali Caygur δήλωσε στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι δυο τουρίστριες από τη Σουηδία, ηλικίας 83 και 94 ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την Κερύνεια, τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο « Burhan Nalbantoglu» ως ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού.

Ο κ. Caygu είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την 83χρονη βγήκαν αρνητικά, ενώ τα αποτελέσματα για την 94χρονη αναμένονται απόψε.

Εν τω μεταξύ, το «υπουργικό συμβούλιο» συνήλθε εκτάκτως λόγω των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές και συζήτησε επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X