ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δρ Κολιού: Το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί την 2η ή 3η εβδομάδα Ιανουαρίου

Τονίζει πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Κύπρο είναι υψηλό

ΚΥΠΕ

Υπάρχει μία πιθανότητα να επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας στην Κύπρο από την μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Μαρία Κολιού, η οποία σημειώνει ότι σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής το 5ο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί την 2η ή την 3η εβδομάδα Ιανουαρίου.

Κύπρος: Πόσοι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι απεβίωσαν από κορωνοϊό

Μεγάλη ανησυχία στην Κύπρο - Σχεδόν 30.000 κρούσματα σε 14 ημέρες

Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, εκτιμά πως η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται από την Όμικρον, μαζί με το γεγονός ότι ένα μέρος της μεταδοτικότητας προέρχεται από την μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να επιβαρύνει και να πιέσει το σύστημα υγείας της Κύπρου.

Ωστόσο, τονίζει πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Κύπρο είναι υψηλό και παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση του συστήματος υγείας όπως εξελίσσεται.

Ερωτηθείσα αν η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της Όμικρον μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, δηλαδή μεγαλύτερη πίεση, η κ. Κολιού είπε «σίγουρα μπορεί να το κάνει. Γιατί αν υποθέσουμε ότι έχει ένα μέρος της μεταδοτικότητας της Δέλτα και το γεγονός ότι έχει πάρα πολλά κρούσματα, πολύ περισσότερα από τη Δέλτα, μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα υγείας».

Εξήγησε ότι η έλευση της Όμικρον «μας έχει πετύχει σε μια φάση, που είναι ήδη βαρυφορτωμένο το σύστημα μας με τα περιστατικά από τη Δέλτα», για να προσθέσει πως «υπάρχει μια πιθανότητα να επιβαρυνθούν ακόμα περαιτέρω τα συστήματα».

Εξάλλου, σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας εμβόλια, εξηγώντας πως η εποχή που διανύουμε δεν είναι η ίδια με την περσινή.

«Σίγουρα», είπε, «είμαστε σε μια κατάσταση, που έχουμε ένα μέσο προς ψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Ήδη συγκρινόμαστε ευνοϊκά με άλλες χώρες της ΕΕ για το ποσοστό κάλυψης και ιδιαίτερα θα τόνιζα το ποσοστό της 3ης δόσης, το οποίο θα ενθάρρυνα τους ανθρώπους που δικαιούνται την 3η δόση να πάνε να την κάνουν».

Τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η 3η δόση προστατεύει πολύ αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση με την Όμικρον», συμπληρώνοντας ότι «ακόμα και η 2η δόση - εφόσον δεν έχουν περάσει 6 μήνες - έχει μια σημαντική προστασία να προσφέρει».

Σε σχέση με το θέμα των εισαγωγών με Όμικρον στα νοσοκομεία, η Δρ. Κολιού είπε πως περισσότερα στοιχεία θα έχουν την επόμενη εβδομάδα.

«Ξέρουμε πως πάντα περνά ένας λανθάνον χρόνος από τη στιγμή που αυξάνουν τα κρούσματα στην κοινότητα μέχρι να αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επομένως, θα έχουμε τις επόμενες μέρες για να το δούμε αυτό», ανέφερε.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη θετική εμπειρία που καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας πως «και εκεί είναι ένας ψηλά εμβολιασμένος πληθυσμός και έχουν δει ότι παρόλο που αυξήθηκαν τα περιστατικά της νόσου θεαματικά, φαίνεται ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, σε σχέση με εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Τόνισε πως «το μυστικό τους και εκεί, εκτός του ότι είναι πιο ήπια η μετάλλαξη, είναι ότι έχουν πολύ ψηλή εμβολιαστική κάλυψη», για να σημειώσει ότι «στην Κύπρο έχουμε μια αξιοζήλευτη εμβολιαστική κάλυψη, η οποία πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο».

Ύφεση των υψηλών αριθμών κρουσμάτων

Κληθείσα να εκτιμήσει πότε κορυφώνεται το 5ο κύμα της πανδημίας, η Δρ. Κολιού ανέφερε πως «οι εκτιμήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι πως το 5ο κύμα κορυφώνεται κατά την 2η ή 3η εβδομάδα Ιανουαρίου».

«Την 2η ή 3η εβδομάδα Ιανουαρίου υπολογίζουμε να φτάσει στην κορύφωση το κύμα και από εκεί και πέρα πιθανώς να επέλθει μια ύφεση και μια μείωση των πολύ υψηλών κρουσμάτων», είπε συγκεκριμένα.

Κανένα νεότερο για τη μετάλλαξη από το Καμερούν

Σε ερώτηση αν υπάρχουν νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη από το Καμερούν, η Δρ. Κολιού ανέφερε πως εκείνο το οποίο γνωρίζουν προς το παρόν «είναι πως υπάρχουν αρκετές μεταλλάξεις από το συγκεκριμένο στέλεχος», ωστόσο, σημείωσε πως «μέχρι στιγμής επειδή αρκετές από αυτές δεν αφορούν την πρωτεΐνη της ακίδας, που έχει να κάνει με τη μετάδοση, φαίνεται πως η μετάδοση είναι πιο μικρή σε σχέση με την Όμικρον».

Εξήγησε ότι η μεταδοτικότητα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που καθορίζουν την επικράτηση μια μετάλλαξης.

Σε παρατήρηση ότι η μετάλλαξή από το Καμερούν ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο και προς το παρόν εντοπίστηκε μόνο σε 15 άτομα στη Γαλλία, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε «πράγματι. Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει μειωμένη μεταδοτικότητα».

Είπε ακόμα ότι «προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούμε», για να συμπληρώσει, ωστόσο, «ο συγκεκριμένος ιός μας έχει συνηθίσει σε πολλές εκπλήξεις, οπόταν δεν μπορεί να είναι κανένας απολύτως σίγουρος».

Κανένα περιστατικό Γρίπης Α στην Κύπρο μέχρι στιγμής

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν καταγραφεί περιστατικά Γρίπης στην Κύπρο, είπε πως δεν υπήρξαν ακόμα περιστατικά στην Κύπρο, για να προσθέσει ότι η Γρίπη Α στην Κύπρο εμφανίζεται συνήθως την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου ή τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου.

«Σε άλλες χώρες υπάρχει ένα μικτό κύμα Γρίπης και μάλιστα έχουν ανακοινωθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες συνυπήρχαν οι ιοί της Γρίπης και COVID-19. Είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Δεν είναι καλό να συνυπάρχουν στον οργανισμό και οι δύο ιοί», εξήγησε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X