ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Οι επαγγελματικές εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου και οι «εισαγόμενοι» φονιάδες

Οι έξι υποθέσεις από το 2012 μέχρι σήμερα

24news team

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατά πολύ, ενώ τα άγρια φονικά τείνουν να γίνουν συχνό φαινόμενο. Ανάμεσα σε αυτά και αρκετές ενέδρες θανάτου σε πρόσωπα που σχετίζονται με την «νύχτα».

Πολλές ήταν οι φορές που η Αστυνομία, μετά την διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, παρ’ όλες τις έρευνες δεν έφτασε ποτέ στα ίχνη του ή των δραστών, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να μπαίνουν στο συρτάρι με τα ανεξιχνίαστα. Γεγονός είναι ότι, οι Αρχές πιστεύουν ότι τα δολοφονικά «κτυπήματα» έγιναν από επαγγελματίες εκτελεστές που κατέφθασαν στο νησί μας από το εξωτερικό με μοναδικό σκοπό να φέρουν εις πέρας το συμβόλαιο θανάτου που τους ανατέθηκε. 

Με αφορμή το περιστατικό με τη σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού που φαίνεται να έφτασε στη Κύπρο για να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου εναντίον άλλου αλλοδαπού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο (Δες ΕΔΩ) το 24news σας παρουσιάζει υποθέσεις δολοφονιών που διαπράχθηκαν στο νησί μας τα προηγούμενα χρόνια, με τις περισσότερες από αυτές να παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστες. 

23 Ιουνίου 2012:

Από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινή γνώμη, ήταν το πενταπλό φονικό που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα στις 3:30 τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, όπου στόχος ήταν ο Φάνος Καλωψιδιώτης.

Το πολυτελές όχημα του επιχειρηματία κινείτο στην οδό Καταλυμάτων στο κέντρο της Αγίας Νάπας και σε αυτό επέβαιναν οι πέντε φρουροί ασφαλείας του, αλλά όχι ο ίδιος. Οι δράστες της επίθεσης άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος καθώς βρισκόταν εν κινήσει.

Νεκροί από σφαίρες έπεσαν οι Γιώργος Γεωργίου άλλως «Σατανάς», 35 ετών από το Παραλίμνι, πατέρας τριών παιδιών, Φίλιππος Λουκαΐδης, 33 ετών από τη Λευκωσία, Μάριος Καραολής, 28 ετών, επίσης από τη Λευκωσία, καθώς και δύο πρόσωπα από τη Ρουμανία.

Ο θάνατος των τριών επιβαινόντων ήταν ακαριαίος. Τα άλλα δύο θύματα υπέκυψαν στα τραύματα τους κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Η γκανγκστερική εκτέλεση, αποδόθηκε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά το αιματοκύλισμα, την σκηνή περικύκλωσαν τουρίστες, οι οποίοι σε κατάσταση σοκ, διερωτούνταν τι συνέβη.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν από την Αστυνομία ως ύποπτοι οι Ελλαδίτες, Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και Αναστάσιος Τσεχιλίδης. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο τους επέβαλε την μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα κυπριακά δικαστικά χρονικά μέχρι τότε: πέντε φορές ισόβια, μια για κάθε θύμα της αιματηρής επίθεσης.

Ενώπιον δικαστηρίου αποκαλύφθηκε ότι ο Μαμαλικόπουλος ήταν ο εκτελεστής των πέντε φρουρών και γνωστός στις ελληνικές Αρχές για τη συμμετοχή του σε αντιεξουσιαστικούς κύκλους των Αθηνών. Συνεργός του ο Τσεχιλίδης.

23 Ιουνίου 2016:

Mαζική δολοφονία στο κέντρο της Αγίας Νάπας, συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ο ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός ενώ ο δεύτερος εξαφανίστηκε.

Στόχος ήταν ο επιχειρηματίας, ο Φάνος Καλοψιδιώτης.

Ο επιχειρηματίας, όταν δέχθηκε τα δολοφονικά πυρά, συνέτρωγε σε ταβέρνα μαζί με το ζεύγος Χατζηευθυμίου και τα παιδιά τους.

Οι δύο εκτελεστές πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση και κατάφεραν να σκοτώσουν τον επιχειρηματία, τον αστυνομικό Ηλία και τη σύζυγό του Σκεύη Χατζηευθυμίου.

Επίσης, κατά την ρίψη των πυροβολισμών, νεκρός πέφτει και ο ένας από τους δύο εκτελεστές, ο Yani Vogli. Ο δεύτερος, ο Alex Burrelli, παραμένει μέχρι σήμερα στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων από την κυπριακή Αστυνομία και την Interpol.

Για την υπόθεση του τετραπλού φονικού καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι πρόσωπα: Ο ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα, Παναγιώτης Πεντάφκας, ο φρουρός ασφαλείας του δολοφονηθέντος Φάνου Καλοψιδιώτη Loy Dejan, ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης και η φίλη του Σοφία Γρηγορίου. Επίσης, ο Χαράλαμπος Ανδρέου, 32 χρόνων και η Σωτήρα Νεοφύτου, 30 χρόνων.

Οι τρεις πρώτοι, καταδικάστηκαν σε ποινή τέσσερις φορές ισόβια, ενώ η Σοφία Γρηγορίου σε 12 μήνες φυλάκιση.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας - Αμμοχώστου επέβαλε ποινή δια βίου φυλάκισης στον Χαράλαμπο Ανδρέου, 32 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις 20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν μεταξύ άλλων το φόνο των Φάνου Θεοφάνους Καλοψιδιώτη, Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και του Αλβανού εκτελεστή Yani Vogli.

Στη Σωτήρα Νεοφύτου, σύντροφο του Ανδρέου, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, αφού κρίθηκε ένοχη, κατόπιν δικής της παραδοχής, στην κατηγορία της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

12 Απριλίου 2017:

Πέφτει νεκρός σε εξοχικό στην Γεράσα, ο 61χρονος -τότε- επιχειρηματίας, Άντρος Ροδοθέου.

Το θύμα βρισκόταν με άλλα πρόσωπα στο εξοχικό και συνέτρωγε. Γύρω στις 21:00 το βράδυ κι ενώ το θύμα βρισκόταν κοντά σε συρόμενη γυάλινη τζαμαρία του σπιτιού, δέχθηκε αριθμό πυροβολισμών από πυροβόλο όπλο, μπροστά στα μάτια των άλλων τριών προσώπων.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός πυροβολισμών από πυροβόλο όπλο και εξετάζουμε κατά πόσο οι δράστες ήταν περισσότεροι του ενός», ανέφερε σε δηλώσεις του ο τότε υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, κ. Ιωάννης Σωτηριάδης, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι οι πυροβολισμοί έρχονται από βορειοδυτικά, από την απέναντι όχθη του ποταμού».

Οι δράστες κατάφεραν να σκοτώσουν το θύμα με μόνο μια σφαίρα δρώντας μέσα στο σκοτάδι και από μακρινή απόσταση χωρίς να αφήσουν πίσω τους ούτε έναν κάλυκα.

Σημειώνεται ότι έγινε ρίψη κι άλλων πυροβολισμών από τους δράστες, για λόγους εκφοβισμού. Ο θάνατος του Ροδοθέου προήλθε από μια σφαίρα που τον έπληξε από πίσω και συγκεκριμένα στη σπονδυλική στήλη.

Παρ΄ όλο που είχε εντοπιστεί το σημείο από το οποίο πυροβόλησαν το θύμα, ο ή οι δράστες κατάφεραν να μην αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους κάτι που υποδείκνυε ότι ήταν καλά εκπαιδευμένοι.

Οι δράστες κατάφεραν να εξαφανιστούν μέσα στο σκοτάδι και μέχρι σήμερα, δεν εντοπίστηκαν ποτέ παρά τις όποιες έρευνες από τις Αρχές.

Η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

1η Νοεμβρίου 2018:

Tο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου, το όχημα του Χριστοδούλου εντοπίστηκε από την Αστυνομία ακινητοποιημένο ένα χιλιόμετρο πριν τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας με τη μηχανή και τα φώτα του αναμμένα.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το τζάμι της πόρτας του οδηγού ήταν θρυμματισμένο από πυροβολισμό και ότι υπήρχε μία σφαίρα καρφωμένη στη θέση του συνοδηγού.

Ύστερα από έρευνες στη γύρω περιοχή, η Αστυνομία εντόπισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε θαμνώδη περιοχή στην απέναντι πλευρά του αυτοκινητόδρομου, νεκρό τον Χριστοδούλου με δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Ο Χριστοδούλου, κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου διέμενε στην Αγία Νάπα και ήταν γνωστός στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών για υποθέσεις κατοχής, χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας διεφάνη ότι ο Χριστοδούλου μετά τον πρώτο πυροβολισμό βγήκε από το αυτοκίνητο του και έτρεξε να διαφύγει, ωστόσο, οι δράστες τον κυνήγησαν και με πυροβόλο όπλο κατάφεραν να τον σκοτώσουν με δύο σφαίρες στο κεφάλι και δύο στο άνω μέρος του σώματος του.

Η Αστυνομία, αρχικά είχε προχωρήσει στη σύλληψη προσώπων, ωστόσο στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

25 Ιουνίου 2020:

O 29χρονος Παναγιώτης Καλλιτσιώνη, άλλως Βαλεντίνος έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων, το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, έξω από την πατρική του κατοικία, στην Ορμήδεια της επαρχίας Λάρνακας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 23:11 το βράδυ της 25ης Ιουνίου, λήφθηκε πληροφορία στο ΚΕΜ Αμμοχώστου ότι στην Ορμήδεια ρίχθηκαν πυροβολισμοί και υπήρχε τραυματισμένο ένα άτομο.

Στη σκηνή μετέβησαν μέλη του ΤΑΕ και του ΟΠΕ Αμμοχώστου, των Αστυνομικών Σταθμών Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου και ο επόπτης ασφαλείας ενώ από εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι γύρω στις 22:55 τραυματίστηκε από πυροβόλο όπλο ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας, ηλικίας 29 ετών, ο οποίος βρισκόταν στη βεράντα της πατρικής του οικίας.

Στο σημείο μετέβησαν ασθενοφόρα των Βρετανικών Βάσεων και της Αστυνομίας μέλη των οποίων παρείχαν στον 29χρονο τις πρώτες βοήθειες χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού υπέκυψε στα τραύματα του.

Με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας, επέστρεψαν στην σκηνή του εγκλήματος οι Αρχές ώστε να συνεχίσουν τις έρευνες σχετικά με την δολοφονία του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη.

Από εξετάσεις που διενήργησε στην σκηνή του φόνου η Αστυνομία, εντοπίστηκαν σε απόσταση 17 μέτρων από το θύμα και ανάμεσα σε δέντρα, τρία πυροβολυμένα κυνηγετικά φυσίγγια διαμετρήματος 12 εκατοστών. Ανατολικότερα από τα φυσίγγια, φαίνεται να εντοπίστηκε και το σημείο διαφυγής του ή των δραστών.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αποτυπώματα παπουτσιών τα οποία φτάνουν μέχρι θαμνώδη περιοχή βορειοανατολικά της κατοικίας και τερματίζουν σε χωματόδρομο που οδηγεί σε μεγάλης έκτασης αγροτική περιοχή. Εκεί όπου εντοπίζεται το τελευταίο αποτύπωμα παπουτσιού, οι Αρχές, φαίνεται να εντόπισαν αποτυπώματα πέλματος ελαστικών μοτοσικλέτας, τόσο μπροστινού όσο και πισινού τροχού.

Θυμίζουμε ότι η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει μαρτυρίες που αναφέρουν ότι μετά την διάπραξη της εγκληματικής ενέργειας, ακούστηκε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να εγκαταλείπει το σημείο με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ο θάνατος του 29χρονου οφείλεται σε αιμορραγικό σοκ και εσωτερική αιμορραγία, προκληθείσα από πολυβόλο όπλο. Τα φονικά τραύματα ήταν στην δεξιά πλευρά του σώματός του.

Στο πλαίσιο τον ερευνών για να εντοπιστούν δράστες και κίνητρα πίσω από την στυγερή δολοφονία του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη και μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο Ελληνοκύπριων οι οποίοι ενώ οδηγήθηκαν ενώπιον δικαιοσύνης, εν τέλει αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η μαρτυρία που παρουσιάστηκε εναντίον τους από την Αστυνομία, δεν έπεισε το Δικαστήριο.

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

19 Απριλίου 2021:

Νεκρός έπεσε το βράδυ της Δευτέρας (19/4) από πυρά, 34χρονος Ελληνοκύπριος στον δρόμο Μενεού - Κιτίου, στη Λάρνακα ο οποίος επέβαινε στο πολυτελές όχημά του, μάρκας Lamborghini που μόλις πριν λίγες ώρες είχε παραλάβει από τη Λευκωσία. Πρόκειται για τον Μάριο Γεωργίου, άλλως «Μαριούθκιας».

Ένα πρόσωπο που ήταν καλά γνωστό στις Αρχές, αφού απασχόλησε με διάφορες υποθέσεις, ενώ είχε καταδικαστεί και για υπόθεση ναρκωτικών στην οποία στη συνέχεια, βγήκε μάρτυρας κατηγορίας.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε από πολίτη ότι γύρω στις 21:15 το βράδυ, εντόπισε το θύμα της επίθεσης εντός του οχήματός του τραυματισμένο από πυροβολισμούς και άμεσα στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν τη σκηνή για εξετάσεις.

Ο ή οι δράστες, σύμφωνα με τα στοιχεία φέρονται να είχαν καλά σχεδιασμένη την φονική επίθεση και να γνώριζαν τις κινήσεις του θύματος. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τον 34χρονο γάζωσαν όταν επέστρεφε στο σπίτι του από το γυμναστήριο, σε μια διαδρομή που ακολουθούσε συνέχεια. Ο ή οι δράστες φαίνεται να ήξεραν ακόμη και τις λεπτομέρειες του δρόμου και της περιοχής. Κατάφεραν να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν τον Γεωργίου όταν έφτασε με το όχημα που οδηγούσε σε σημείο του δρόμου όπου υπήρχε κύρτωμα και αναγκαστικά έπρεπε να ελαττώσει ταχύτητα.

Οι δράστες φαίνεται να ήταν κρυμμένοι πίσω από κυπαρίσσια που βρίσκονται στην περιοχή και αφού πυροβόλησαν, εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι. Διερευνάται το ενδεχόμενο να διέφυγαν από το σημείο με μοτοσικλέτα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροτομής που διενεργήθηκε στη σορό του 34χρονου, ο θάνατός του οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλές κακώσεις σώματος και ζωτικών οργάνων από πυροβόλο όπλο. Το θύμα πλήγηκε από τρεις σφαίρες, μια στον κρόταφο, μια στο αριστερό χέρι και μια στο δεξί χέρι η οποία έπληξε και ζωτικά όργανα. Ο θάνατος του 34χρονου ήταν ακαριαίος.

Η Αστυνομία, από τη πρώτη στιγμή απέδωσε την εγκληματική ενέργεια σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ωστόσο μέχρι την Τετάρτη 21 Απριλίου, δεν προέκυψε καμία μαρτυρία εναντίον προσώπου που να συνδέεται με την υπόθεση ως εκ τούτου ούτε και σύλληψη.

Οι Αρχές πρόσφατα είχαν διερευνήσει πληροφορίες που έφτασαν κοντά τους και ανέφεραν ότι ο 34χρονος ήταν στόχος εγκληματικής ενέργειας, με τον ίδιο μάλιστα να εκφράζει φόβους για τη ζωή του. Επίσης η Αστυνομία είχε εντοπίσει οπλισμό και εκρηκτικά σε ανοικτό χώρο στη Λάρνακα τον περασμένο Ιανουάριο, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν ληφθεί επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να βγάλουν από τη μέση τον «Μαριούθκια».

Όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη σκηνή όπου έπεσε νεκρός ο Μάριος Γεωργίου οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του έγινε από επαγγελματίες εκτελεστές ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί.

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X