ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία «κρύβονται κάτω από το χαλί»

Προβλήματα σε δημοτικά της Λεμεσού εξέτασε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

ΚΥΠΕ

Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία «κρύβονται κάτω από το χαλί», είπε ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος διερωτήθηκε πού καταλήγει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου και δεν μπορούμε να «φτιάξουμε τα αυτονόητα».

Μέλη της Επιτροπής Παιδείας επισκέφθηκαν, την Παρασκευή, τέσσερα δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λεμεσού - το δημοτικό σχολείο Πάνω Πολεμιδιών Καρμιώτισσας, το ΙΗ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου, το Δ’ Δημοτικό σχολείο Λεμεσού και το Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς - όπου συζήτησαν με τις διευθύνσεις, τις σχολικές εφορείες, τους συνδέσμους γονέων και εκπροσώπους της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ, θέματα που τους απασχολούν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως ελάχιστα προβλήματα εντοπίζονται σε θέματα που αφορούν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και «έγινε σωστή δουλειά», ωστόσο την ίδια ώρα σημείωσε πως «υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν διορθώνονται και κρύβονται κάτω από το χαλί».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Δημοτικό Καρμιώτισσας και στην «κραυγή απόγνωσης γονιών», καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του, λόγω των μεγάλων αριθμητικά τάξεων που δημιουργήθηκαν από την εισαγωγή πολλών παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, αλλά και την απουσία του αναγκαίου αριθμού συνοδών για την Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης.

«Στην Καρμιώτισσα υπάρχει παραβατικότητα, δεν υπάρχει στήριξη, δεν υπάρχουν δάσκαλοι, δεν υπάρχουν συνοδοί, υπάρχουν 11 παιδιά με ειδικές ανάγκες και είναι τρεις οι συνοδοί, προστέθηκαν και άλλα δυο παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε ο Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σχολείο όπου «οι γονείς και οι μαθητές θεωρούνται, όχι δεύτερης κατηγορίας, αλλά τρίτης κατηγορίας».

Πρόσθεσε ακόμη πως το θέμα της έλλειψης συνοδών σε σχολεία «είναι εφιάλτης για τους γονιούς και τα ίδια τα παιδιά» και διερωτήθηκε αν «μπορούμε να σηκώσουμε λίγο αυτόν τον σταυρό που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι;».

«Δυστυχώς, στρέφουμε συνήθως την προσοχή μας στα σχολεία τα οποία έχουν περισσότερη πολιτική στήριξη και κομματικά καπέλα», είπε και πρόσθεσε πως «αν δεν ήταν και οι Σύνδεσμοι Γονέων, πολλά σχολεία δεν θα λειτουργούσαν».

Σε ερώτηση πώς μπορεί η Επιτροπή Παιδείας να βοηθήσει, ανέφερε ότι «πέραν της πίεσης που ασκούμε ως Επιτροπή, εκ μέρους ευτυχώς των συναδέλφων όλων των κομμάτων, είναι να εκθέτουμε τα προβλήματα, για να αφήνουμε εκτεθειμένο το πολιτικό σύστημα, για να αναγκάζεται να διορθώνει».

Επιπρόσθετα, ο κ.Μυλωνάς έθεσε το ερώτημα, γιατί να μην υπάρχουν λεφτά για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, υποδεικνύοντας ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας ξεπερνά το 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το θέτω ως κουίζ στους δημοσιογράφους να το απαντήσει κάποιος, πού πηγαίνουν 1.2 δισ. ευρώ και δεν έχουμε λεφτά να φτιάξουμε τα αυτονόητα», διερωτήθηκε και εξέφρασε τη θέση πως δεν υπάρχουν «σωστές προτεραιότητες».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση