ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν τα βρήκαν συντεχνίες και ΟΚΥπΥ - Κανονικά η απεργία

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ

ΚΥΠΕ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο ΟΚΥπΥ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ, σε σχέση με το ζήτημα της σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Επομένως, οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν κανονικά, όπως είχε εξαγγελθεί, την Τετάρτη από τις 7πμ μέχρι τις 3μμ.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ, καλώντας τις συντεχνίες να αναστείλουν την προγραμματισμένη απεργία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στη σύναψη συλλογικής σύμβασης στα πλαίσια της Νομοθεσίας και των κανονισμών που τον διέπουν.

Συγκεκριμένα, προτείνει τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας "με εγγυημένο ποσοστό αύξησης σε όλο το προσωπικό κάθε χρόνο, επιπλέον του τιμαριθμικού επιδόματος, και επιπρόσθετη ετήσια αύξηση χωρίς ανώτατο μισθολογικό όριο, που θα προκύπτει μέσα από την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού αλλά και τις ατομικές αξιολογήσεις".

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η πρότασή του ικανοποιεί πάγια αιτήματα των εργαζομένων και "διασφαλίζει τη μελλοντική επαγγελματική τους ασφάλεια", γι’ αυτό και καλεί ξανά τις οργανώσεις να αναστείλουν την προγραμματισμένη απεργία "αποφεύγοντας την ταλαιπωρία ασθενών και επισκεπτών στα Νοσηλευτήριά μας".

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι η πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν διαφοροποιήθηκε από τις προηγούμενες προτάσεις που είχαν απορριφθεί από τις συντεχνίες και γι' αυτό είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν με τα απεργιακά μέτρα.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, είπε στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι η πρόταση του ΟΚΥπΥ «ήταν ένα ξαναζεσταμένο φαγητό», μια «παραλλαγή της ίδιας πρότασης που κάνουν τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και το ξέρουν».

Ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισαν οι συντεχνίες ήταν ότι η συνάντηση ήταν μια «κίνηση για επικοινωνιακούς σκοπούς». «Γνώριζαν εδώ και ένα μήνα ότι θα πάμε σε απεργιακά μέτρα, τα είχαμε εξαγγείλει και περίμεναν την τελευταία στιγμή για να μας επαναλάβουν ότι δεν δέχονται να έχουμε συλλογική σύμβαση με καθορισμένους όρους εργασίας ανάλογους με αυτούς που ισχύουν στο ευρύτερο δημόσιο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια κατέληξε σε ναυάγιο και η απεργία θα γίνει κανονικά την Τετάρτη, όπως είχε εξαγγελθεί.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ΓΓ της ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι "είμαστε στον ίδιο παρονομαστή", καθώς η πρόταση που έστειλε γραπτώς σήμερα ο ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες ήταν κάτι "που είχε λεχθεί και σε προηγούμενη συνάντηση". Σημείωσε ότι ο Οργανισμός επιμένει στη θέση του, "παρότι είχαμε δείξει καλή θέληση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και να αποφύγουμε την απεργία".

Ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο ΟΚΥπΥ έπρεπε να τοποθετηθεί από τον περασμένο Απρίλιο, είπε, όταν συμφωνήθηκε η κοστολόγηση των αιτημάτων των συντεχνιών, όπου είχε διαφανεί ότι αυτά δεν εκτροχίαζαν τον Οργανισμό από την οικονομική βιωσιμότητα.

Αυτό δεν έγινε, είπε, και ζήτησαν συνάντηση την τελευταία στιγμή, επιμένοντας στις αρχικές τους τοποθετήσεις και "δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων".

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα απεργήσουν την Τετάρτη από τις 7πμ μέχρι τις 3μμ, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν έξω από τα νοσηλευτήρια στις 8.30πμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση