ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυξημένες περιπολίες - Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις…

Σε εφαρμογή το σχέδιο της Αστυνομίας

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, σε γραπτή του δήλωση την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου, αυξάνονται οι περιπολίες της Αστυνομίας στο κέντρο της Λευκωσίας, ενώ μαζί της θα έχει μέλη της Εθνικής Φρουράς.

Στην γραπτή δήλωση του κ. Σαββίδη, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η κίνηση αυτή γίνεται για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του κοινού.

Ο υπουργός στην γραπτή τοποθέτησή του, εξηγεί ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής για πρόληψη της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, καθώς και της παράνομης μετανάστευσης, πέραν των υφιστάμενων μέτρων που λαμβάνονται, έχει αποφασισθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως είναι η εκτέλεση από κοινού περιπολιών, μελών της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς επί 24ωρου βάσεως, και της ΜΜΑΔ κατά μήκος της νεκρής ζώνης, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας (σ.σ.  στις οδούς Λήδρας, Ονασαγόρου και στην Πλατεία Φανερωμένης).

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, όταν τοποθετούνται δημόσια, δεν αναφέρονται σε λεπτομέρειες, για τους ακριβείς λόγους που αυξήθηκαν οι περιπολίες, προφανώς για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει το 24news, η σημαντικότερη ανησυχία των Αρχών είναι οι παράνομοι μετανάστες που μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου από τα κατεχόμενα, όπως και οι εγκληματικές ομάδες που δρουν στις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη οι προειδοποιήσεις της Interpol τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς άλλες χώρες, για κρούσματα τρομοκρατίας, μετά την απελευθέρωση αρκετών μελών του ISIS από φυλακές στην Συρία, μετά την εισβολή της Τουρκίας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενδεικτικό να αναφέρουμε είναι ότι η Interpol μέσω επιστολής της στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενημέρωσε για πιθανότητα μετάβασης μελών του ISIS στο νησί, ενώ οι αστυνομικοί σταθμοί ενημερώθηκαν για παρτίδα διαβατηρίων (σ.σ. με συγκεκριμένους αριθμούς) που εντοπίστηκαν και στην Κύπρο το 2018 από πρόσωπα που αποπειράθηκαν να εισέλθουν στα εδάφη του νησιού. Αυτά εκτυπώθηκαν από Κρατικά Συριακά Τυπογραφεία, όταν αυτά καταλήφθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS και εκδόθηκαν για μέλη της οργάνωσης ως νόμιμα.

Τα συγκεκριμένα διαβατήρια, είναι γνήσια ως έντυπα και αποκαλούνται «Q Passports». Η Αστυνομία Κύπρου, όταν ενημερώθηκε για το εν λόγω θέμα, επικοινώνησε με 22 χώρες, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε ενημέρωση ως προς τον τρόπο χειρισμού τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 15 χώρες απάντησαν ότι δεν αποδέχονται τα εν λόγω διαβατήρια, αλλά οι υπόλοιπες 7 (σ.σ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Φιλανδία, Λετονία και Λιθουανία) τα αποδέχονται.

Για το εν λόγω ζήτημα, ενημερώθηκαν σχετικά τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Όσον αφορά τις εγκληματικές ομάδες που δρουν είτε στην συγκεκριμένη περιοχή, είτε γενικότερα, τα μέλη της Δύναμης, έχουν σαφείς οδηγίες όταν αυτά εντοπίζονται να ανακόπτονται και να ερευνώνται σχολαστικά.

Τέλος, να τονίσουμε ότι, οι αυξημένες περιπολίες γίνονται και στο πλαίσιο των εορτών, αφού συνήθως τέτοιες μέρες, ο κόσμος επιλέγει να κινείται στους δρόμους, έτσι αυξάνεται και η επισκεψημότητα των εμπορικών περιοχών, όπως είναι αυτές που επέλεξαν να περιπολήσουν οι Αρχές, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση