ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άσπρος καπνός για κινητή με κατεχόμενα

Μετά από πέντε χρόνια διαβουλεύσεων κλείδωσε η συμφωνία για την τηλεφωνική διασύνδεση των κινητών με τις κατεχόμενες περιοχές

Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει ένα από τα πολυδιαφημισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο οποίο άμεση εμπλοκή είχαν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων : της άρσης των περιορισμών που υπάρχουν στην επικοινωνία των κατεχόμενων με τις ελεύθερες περιοχές, μέσω της κινητής τηλεφωνίας. Ένα θέμα που προωθήθηκε στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει ουκ ολίγες συζητήσεις, με παρεμβάσεις από πλευράς Αναστασιάδη και Ακιντζί προκειμένου να μείνει ζωντανή η προοπτική επιτυχούς κατάληξης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τα όποια εμπόδια υπήρχαν στην εφαρμογή του ΜΟΕ, φαίνεται να έχουν υπερπηδηθεί και αυτό που απομένει είναι η υπογραφή των συμβολαίων από τις εταιρείες παρόχους και κατά συνέπεια η επίσημη ανακοίνωση άρσης του υφιστάμενου καθεστώτος, τηλεφωνικής επικοινωνίας ελεύθερων με κατεχόμενες περιοχές και αντίστροφα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες.

Καταλυτικό ρόλο στην ώθηση εφαρμογής του ΜΟΕ φαίνεται ότι διαδραμάτισε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με το κατά πόσο το πλαίσιο άρσης των περιορισμών είναι συμβατό με τον Περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμο του 2004 και το άρθρο 149 που αφορά την παροχή δικτύου ή/και υπηρεσιών χωρίς άδεια και άλλα αδικήματα. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν συγκλίνουν πως οι εμπλεκόμενοι έχουν εξεύρει ικανοποιητική νομική λύση.

Τα εμπόδια

Η ικανοποιητική νομική λύση που έχει εξευρεθεί και για την οποία γίνεται λόγος, αφορά το πλαίσιο συμφωνίας παρόχων κινητής τηλεφωνίας στις ελεύθερες περιοχές, με τις αντίστοιχες τουρκικές που δίνουν υπηρεσίες στα κατεχόμενα. Θέμα που δυσκόλεψε η άκαμπτη θέση των μητρικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα, να συνάψουν απευθείας συμφωνία με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η φόρμουλα που εντοπίσθηκε ήταν η εμπλοκή ενός ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κόμβου ως ενδιάμεσου στις δυο πλευρές, επιλογή που δεν παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, μιας και η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα είναι με τον ενδιάμεσο και όχι απευθείας με τις εταιρείες στα κατεχόμενα. Λαμβάνοντας υπόψη τις λιγοστές διαρροές επί του θέματος, φαίνεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του δεν έχει εντοπίσει νομικά και νομοθετικά κωλύματα.

Παρά ταύτα αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έχουν δοθεί απαντήσεις στα κατά πόσο εντοπίζεται παραβίαση του άρθρου 149 του νόμου 112(I)/2004 έστω και αν δεν υπάρχει απευθείας συμφωνία. Στο σημείο αυτό υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν πως μια συμφωνία, ενδεχομένως, να αποτελέσει προηγούμενο και σε άλλες περιπτώσεις συνεργασίας με τα κατεχόμενα, μέσω τρίτων.

Η «συμφωνία»

Η άρση των περιορισμών σε θέματα επικοινωνίας με τα κατεχόμενα, βρίσκεται σε ένα λεπτό σημείο λένε πηγές με γνώση των όσων διαδραματίζονται στο παρασκήνιο. Πέρα από την ικανοποίηση που εκφράζεται, ανεπίσημα, για τη λύση που δόθηκε σε νομικά ζητήματα, οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να φέρουν εις πέρας, το συντομότερο δυνατό, κάποιες ουσιώδεις τεχνικές διευθετήσεις για πρακτική εφαρμογή της επικοινωνίας, ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

Ένα ζήτημα που όπως υπολογίζεται θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Εκτός από τα πρακτικά σημεία του μέτρου, αυτό που φαίνεται να απασχολεί τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι η εφαρμογή του και το κυριότερο να μην προκύψουν παρενέργειες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι εταιρείες πάροχοι, υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εργάζονται πάνω στο θέμα σύνταξης του συμβολαίου που θα υπογράψουν με τον ενδιάμεσο ευρωπαίο πάροχο.

Συμβόλαιο το οποίο θα καλύπτει και το οικονομικό κομμάτι, δηλαδή το κόστος επικοινωνίας με τις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές. Οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν τις εταιρείες να έχουν συμφωνήσει σε μια μέση λύση που να καθιστά προσιτή τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως η φόρμουλα που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας είναι να εφαρμοστούν χρεώσεις που να κινούνται στο ενδιάμεσο των τιμολογίων που ισχύουν εντός των κρατών της Ε.Ε. και της περιαγωγής σε τρίτες χώρες.

Φόρμουλα, που εάν κλειδώσει θα καταστήσει και στην πράξη προσιτές της υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

Η άρση των περιορισμών

Εάν και εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα στην πορεία, κινητά τηλέφωνα παρόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Τουρκίας που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επικοινωνία για την οποία, εντός της κυπριακής επικράτειας, δεν θα απαιτείται η συμπερίληψη του αναγνωριστικού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι το +357 από κινητά τηλέφωνα των κατεχομένων, και της Τουρκίας το +90 από κινητά κυπριακών παρόχων.

Στην περίπτωση της επικοινωνίας από κάποιο άλλο σημείο, εκτός Κύπρου, το διεθνές πρόθεμα θα είναι απαραίτητο και η επικοινωνία θα πραγματοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κόμβου με τον οποίο θα συμβληθούν οι πάροχοι στην Κύπρο. Μάλιστα εκπρόσωποι του κόμβου ήλθαν στη Κύπρο και πραγματοποίησαν επαφές με τους πάροχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.

Για να ξεπεραστούν ζητήματα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας, και θυγατρικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα, από κυπριακής πλευράς, οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων από την μία και την άλλη πλευρά της γραμμής αντιπαράταξης θα αναγνωρίζονται ως πελάτες του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κόμβου με τον οποίο θα συνάψουν συμφωνία οι εταιρείες.

Οι προσπάθειες

Η ανάγκη για άρση του «εμπάργκο» στην κινητή τηλεφωνία, ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από τα εμπορικά επιμελητήρια των δυο κοινοτήτων. Προσπάθεια που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται, κυρίως, στην επιμονή της Τουρκίας, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις ελεύθερες περιοχές να έλθουν σε απευθείας συμφωνία με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα.

Απαίτηση που δεν έγινε δεκτή από κυπριακής πλευράς με το σκεπτικό ότι αυτές δρουν παράνομα, στην ουσία είναι θυγατρικές των Τουρκικών εταιρειών μιας και τα κατεχόμενα, τηλεπικοινωνιακά, θεωρούνται επαρχία της Τουρκίας. Το όλο θέμα θα είχε λήξει εάν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε θέσει εμπόδια στην απευθείας συμφωνία με τις μητρικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συμφωνία την οποία θεωρεί ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση