ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ασφαλές καταφύγιο για Ισραηλινούς η Κύπρος»

Τι δηλώνουν στη Guardian Ισραηλινοί που έφθασαν στο νησί

ΚΥΠΕ

«Αισθανόμαστε ασφαλείς εδώ», δηλώνουν σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian από τη Λάρνακα, Ισραηλινοί που έφτασαν στο νησί, θέλοντας να ξεφύγουν από τη βία της σύρραξης με τη Χαμάς στη χώρα τους.

Στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας μιλά μεταξύ άλλων και ο αρχιραβίνος της Κύπρου Άριε Ζεέβ Ράσκιν, ο οποίος αναφέρει πως πάνω από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κύπρο «σε αναζήτηση ηρεμίας», μετά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Πολλοί από αυτούς συγκεντρώνονται στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο της Λάρνακας. Πρόκειται, όπως λέει ο αρχιραβίνος, για μητέρες με τα παιδιά τους, παιδιά με ψυχικά τραύματα και ανθρώπους που δεν μπορούν να υπομείνουν τον ήχο των ρουκετών. Το κέντρο παρέχει κλίνη, φαγητό και προσωρινό κατάλυμα στο βαθμό που μπορεί.

Ο αρχιραβίνος κάνει επίσης λόγο για «απίστευτη γενναιοδωρία» του κυπριακού λαού.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στην Κύπρο είναι σε εγρήγορση οι δυτικές πρεσβείες, αναμένοντας το νησί να μετατραπεί για ακόμα μία φορά σε κόμβο εκκένωσης πολιτών τους και σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Γίνεται αναφορά στον παρόμοιο ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στις περιπτώσεις του Λιβάνου το 2006 και πιο πρόσφατα του Σουδάν.

Αναφέρεται επίσης πως σε ετοιμότητα στρατιωτικές βάσεις βρίσκονται ειδικές στρατιωτικές μονάδες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, μονάδες που πιστεύεται ότι ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων.

Σχολιαστές που μιλούν στην εφημερίδα αναφέρουν πως η Κύπρος αποδεικνύεται «ασφαλές καταφύγιο», αν και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης και δημιουργίας προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο θα μπορούσε να δημιουργηθεί «χάος» στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση