ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απελευθέρωση Σύρου παρά το βεβαρημένο ποινικό παρελθόν του

Η απόφαση του Ανώτατου

ΚΥΠΕ

Την άμεση απελευθέρωση 29χρονου Σύρου που κρατείτο με διατάγματα κράτησης και απέλασης που είχαν εκδοθεί από το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, διέταξε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδοντας σχετικό ένταλμα Habeas Corbus.

Στην απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως παρά το βεβαρημένο ποινικό παρελθόν του αιτητή, δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτηση του εν αναμονή της απέλασης του, κρίνοντας «αφενός πως η απέλαση του στη χώρα καταγωγής του δεν είναι, επί του παρόντος, εφικτή και αφετέρου πως η γενική και εν πολλοίς αόριστη την αναφορά περί προσπαθειών που γίνονται για απέλαση του αιτητή σε τρίτη χώρα που τυχόν θα ήταν διατεθειμένη να τον αποδεχτεί δεν διαφοροποιεί την κατάσταση πραγμάτων, τον κίνδυνο δηλαδή ο συγκεκριμένος αιτητής, χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική απομάκρυνσης του να παραμένει επ’ αόριστο υπό κράτηση, εν αναμονή της απέλασης του».

Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο αιτητής είναι 29χρνος Σύρος ο οποίος στις 16.08.2012 υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία και στις 30.10.2014 έλαβε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει πως η στάση του αιτητή απέναντι στους νόμους της κυπριακής πολιτείας, η οποία του προσέφερε κατά τον πιο πάνω τρόπο την προστασία που επιζητούσε, ως καταδεικνύουν οι πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες ποινικές καταδίκες του το 2015, 2017, 2019 και το 2022 για αδικήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με διάρρηξη, κλοπή και ναρκωτικά.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στις 11 Οκτωβρίου, 2022, με σχετική εμπιστευτική επιστολή η Αστυνομία αιτήθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου την άρση της συμπληρωματικής προστασίας του αιτητή, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απομάκρυνση του με βάση το Άρθρο 29 του περί Προσφύγων Νόμου και την επομένη, στις 12 Οκτωβρίου, 2022, το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης εξέδωσε, δυνάμει των άρθρων 6 και 14 του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου (Κεφ.105) και του άρθρου 29 του περί Προσφύγων Νόμου, (Ν. 6(Ι)/2000) διατάγματα κράτησης και απέλασης του αιτητή.

Ωστόσο εξαιτίας ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν σε βάρος του, το διάταγμα απέλασης του αναστάληκε.

Ακολούθως η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με επιστολή της ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου, 2023, ενημέρωσε για το γεγονός ότι εναντίον του αιτητή εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις οι οποίες ήταν ορισμένες για ακρόαση στις 16 Ιουνίου, 2023 και 10 Μαρτίου, 2023. Στις 16 Μαίου, 2023, ο αιτητής έβαλε φωτιά στο κελί του στην ΑΔΕ Πάφου. Στις 22 Μαΐου, 2023 οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος, ενώ στις 24 Μαΐου, 2023, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο η αίτηση του για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus.

Στις 29 Ιουνίου, 2023, επιβλήθηκε στον αιτητή ποινή φυλάκισης σαράντα (40) ημερών για το αδίκημα της κακόβουλης βλάβης, με την ποινή να ξεκινά από τις 19 Μαΐου, 2023.

Σημειώνεται ότι στις 28 Δεκεμβρίου, 2022, στις 22 Φεβρουαρίου, 2023, στις 26 Μαρτίου, 2023 και στις 27 Απριλίου, 2023, εγκρίθηκε από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης η συνέχιση της κράτησης του αιτητή.

Το Δικαστήριο τόνισε επίσης πως η επίκληση της «ιδιάζουσας περίπτωσης» του αιτητή από την πλευρά της Δημοκρατίας, παραπέμποντας προφανώς στην Δικαστικώς διαπιστωμένη παραβατική και ήδη ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά του, υπό το σύνολο των περιστάσεων, δεν φαίνεται να μπορεί να δικαιολογήσει τη συνέχιση της κράτησής του. Και πως η επιδίωξη της συνέχισης της κράτησης του αιτητή, «προκαταβολικά», λόγω της προβαλλόμενης «επικινδυνότητας» του και των προηγούμενων καταδικών του, δεν φαίνεται να δικαιολογούν την παράταση της συγκεκριμένης κράτησης του, η οποία, διατάχθηκε για σκοπούς απέλασης.

Αναφέρεται τέλος πως ο περιορισμός και η παραμονή υπό κράτηση προσώπου ως ο αιτητής, προληπτικά και ασύνδετα με τυχόν εμπλοκή του σε συγκεκριμένο αδίκημα ή εκδήλωση συμπεριφοράς που επιτρέπει τούτο, δεν μπορεί ασφαλώς να δικαιολογηθεί και πως στο πλαίσιο θεσμοθετημένων διαδικασιών, παρέχονται «εργαλεία» και προβλέπονται μέτρα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε εκδηλώσει συγκεκριμένες έκνομες συμπεριφορές ή εμπλέκεται σε αυτές.

Τον αιτητή εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Κ. Σοφοκλέους και Ι. Ιωάννου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση