ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ανώτατο: 'Ελλειψη πληροφόρησης Επ. Θεσμών οι δηλώσεις για πόθεν έσχες δικαστών

Η ανακοίνωση του Ανωτάτου σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Θεσμών

ΚΥΠΕ

Σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το πόθεν έσχες των Δικαστών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του, το Ανώτατο Δικαστήριο, εκφράζοντας τη λύπη του για «τα όσα διαμείφθηκαν χωρίς επαρκή πληροφόρηση, αλλά, ιδιαίτερα, για το ύφος των δηλώσεων, το οποίο δεν συνάδει με τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό».

Όπως σημειώνει, το Ανώτατο ενημερώθηκε για χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικές με το πόθεν έσχες των Δικαστών, σύμφωνα με τις οποίες, η Δικαστική Εξουσία «δεν έπραξε τίποτα», «αν είδατε εσείς πόθεν έσχες των Δικαστών, είδαμε κι εμείς», ενώ αμφισβητείται η «ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς των Δικαστών να το πράξουν» και γίνεται επίσης λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Οι πιο πάνω δηλώσεις, προφανώς, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής, δεδομένου ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική ανακοίνωσή του ημερομηνίας 15.12.2022, ενημέρωνε ότι «προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία υπέβαλε εισήγηση προς το Σώμα για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού», επισημαίνεται.

Το Σώμα, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ανωτάτου, αποφάσισε όπως αποδεχθεί την εισήγηση, ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο υπό αναφορά Κανονισμός, ετοιμάστηκε και πήρε, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις του Σώματος, την τελική του μορφή, ενώ θα δημοσιευθεί αμέσως μετά την 1.7.2023, οπότε και θα επέλθει ο διαχωρισμός του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης και η σύσταση Εφετείου.

Κρίθηκε επιβεβλημένη η δημοσίευσή του αμέσως μετά την 1.7.2023, σημειώνεται, για σκοπούς αλληλοελέγχου των Δικαστικών Σωμάτων, αλλά και κάλυψης του όλου φάσματος της νέας δικαστικής δομής με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση