ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανεξεταστέοι απέναντι στον χουλιγκανισμό

Ποιους ψάχνει η Αστυνομία - Περιμένει εξελίξεις για τα ΣΥ.ΦΙ ο Πρόεδρος

24news team

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία μετά τα έκτροπα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (24/01) στο στάδιο «Αλφαμέγα». Στο πρώτο δυνατό τεστ των Αρχών μετά τα νέα μέτρα που πάρθηκαν για πάταξη της βίας, ο χουλιγκανισμός βγήκε για άλλη μία φορά νικητής και οι αρμόδιοι φορείς ανεξεταστέοι, καθώς μικρά παιδιά κινδύνεψαν, ενώ ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ. Η απόφαση για μη έναρξη του αγώνα ήρθε μετά από πολιτική παρέμβαση, αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την εντολή για μη διεξαγωγή του αγώνα, δηλώνοντας πως τα όσα έβλεπε ήταν απαράδεκτα. Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης (25/01) και στην αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΟΠ που έπεται, ο Πρόεδρος ανέφερε πως αναμένει τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας σημειώνοντας πως δεν αποκλείει τίποτα σε σχέση με τις αποφάσεις που θα λάβει ο ίδιος. Όσον αφορά τους Συνδέσμους Φιλάθλων (ΣΥ.ΦΙ), ο Πρόεδρος είπε πως θέλει να δει ενδεχόμενες αποφάσεις που αφορούν τους συνδέσμους.

Αυτούς ψάχνουν για τα έκτροπα

Το βράδυ της Πέμπτης, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ατόμων οι οποίοι αναζητούνται για τα επεισόδια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εναντίον τους διερευνώνται αδικήματα που αφορούν τον Νόμο για τη βία στους αθλητικούς χώρους. Όποιος/α γνωρίζει κάτι και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λεμεσού, στον αριθμό 25805057 ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον τηλεφωνικό αριθμό 1460 ή με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.

Υπ. Δικαιοσύνης: «Εδώ και 10 ημέρες υπήρχαν πληροφορίες...»

Μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα», ο κ. Χαρτσιώτης σημειώσε πως εδώ και 10 ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο στάδιο θα γινόταν τόπος συμπλοκών μεταξύ των φιλάθλων. «Η Αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει πριν τον αγώνα σε συγκεκριμένη οργανωμένη μορφή έξω από το γήπεδο. Είναι άδικο να μιλούμε για 10-15 ταραξίες, χθες ήταν εκατοντάδες, να μην πω και χιλιάδες», σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη θέση της Αστυνομίας ότι έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι, «Το πώς μπήκαν μέσα στο γήπεδο μπορεί πολύ εύκολα ο οποιοδήποτε να το αντιληφθεί και να το κατανοήσει και δεν είναι του παρόντος. Όταν θέλουν να κάνουν αυτά τα πράγματα θα βρουν τρόπο να το κάνουν. Η ουσία είναι άλλη, ότι φτάσαμε στο σημείο να κινητοποιείται ολόκληρη αστυνομική δύναμη προκειμένου να αποφύγει μάχη με εκατοντάδες ή χιλιάδες πλέον λεγόμενους οπαδούς, κάτι το οποίο για μένα είναι απαράδεκτο και πέραν από κάθε λογική».

Επιπλέον, ο Υπουργός σημείωσε ότι μπροστά στην έξαρση της οπαδικής βίας υπάρχουν δύο επιλογές: «η Αστυνομία σε κάθε αυξημένης επικινδυνότητας ποδόσφαιρο να μπαίνει σε μια μάχη με όλα τα παρεπόμενα ενδεχόμενα και παράπλευρες συνέπειες, είτε να μην μπαίνουμε πλέον σε αυτή τη διαδικασία και να υπάρχει απαγόρευση διεξαγωγής των αγώνων μέχρι οι φορείς να συνεννοηθούν και να πάρουν αυστηρά μέτρα. Δεν είναι δυνατό να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη στην Αστυνομία».

Αρχηγός: «Τα επικίνδυνα αντικείμενα μπορεί να τα περνούν παράγοντες...»

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου παραχώρησε δηλώσεις το πρωί της Πέμπτης αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τα επικίνδυνα αντικείμενα που μπαίνουν στο γήπεδο, πολύ πιθανόν να μπαίνουν μέσα μέρες πριν με άλλους τρόπους.

Αρχικά ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε, «Οι πληροφορίες αναφέρονταν σε ενδεχόμενες σοβαρές συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Στήθηκε κέντρο κρίσεως στη Λεμεσό… Πριν την έναρξη του αγώνα επιχειρήθηκε να γίνει κάποια συμπλοκή μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, έξω από το γήπεδο και η Αστυνομία επενέβη και τα κατάφερε να μην έρθουν σε επαφή και να διαλυθούν. Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αποκλειστικός έλεγχος της Αστυνομίας οι έρευνες, προχωρήσαμε σε ελέγχους και έρευνες στις θύρες εισόδου, ούτως ώστε να γίνουν αυξημένοι έλεγχοι. Κατά την είσοδο των οπαδών, κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο από πλευράς της μιας ομάδας και ακολούθως και από την άλλη ομάδα. Η Αστυνομία προσέτρεξε προς παρεμπόδιση τους και οι ίδιοι έφυγαν και κατευθύνθηκαν προς τις κερκίδες. Επίσης, αριθμός φωτοβολίδων, πυρσών και κροτίδων υπήρχαν σε μια κερκίδα υπήρχαν. Με τα δεδομένα όπως εξελίχθηκαν, δηλαδή με φωτοβολίδα στην κερκίδα και τον τραυματισμό ενός παιδιού αλλά και στη συνέχεια μιας άλλης κοπέλας… αποφασίσαμε να εισηγηθούμε για να προλάβουμε το οποιοδήποτε χειρότερο σενάριο για μη έναρξη του αγώνα. Έτσι και αποφασίστηκε, εισάκουσε την εισήγησή μας ο διαιτητής».

Ακολούθως ο κος Παπαθεοδώρου διευκρίνισε πως θεωρεί σωστή την απόφαση της Αστυνομίας συμπληρώνοντας πως, «Στην ουσία εφαρμόσαμε τη νομοθεσία, όπως αυτή ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Για εμάς προέχει η ασφάλεια των πολιτών…».

Ο Αρχηγός αναφερόμενος στην οπαδική βία είπε, «Είναι γεγονός ότι υπάρχει έξαρση στην οπαδική βία…», προσθέτοντας ότι, «η Αστυνομία δεν είναι η μόνη αρμόδια Αρχή για να αντιμετωπίσει την οπαδική βία ή τα φαινόμενα βίας εντός των γηπέδων. Υπάρχουν και άλλοι φορείς που φαίνεται πως δεν έχουν τη βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς της».

Κληθείς να σχολιάσει πως γίνεται με τόσο αυξημένους ελέγχους να πέρασαν φωτοβολίδες και κροτίδες εντός γηπέδου ο Αρχηγός απάντησε: «Αν δείτε τα πλείστα των αντικειμένων είναι μεγάλα σε μέγεθος και εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχουν περάσει από τις εισόδους όπου έγιναν οι έρευνες… Αλλά από άλλους, μπορεί να είναι είτε από παράγοντες είτε από πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο…».

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες και σε επισήμανση αν σκέφτεται να παραιτηθεί ο κος Παπαθεοδώρου είπε: «Δεν είναι θέμα ευθυνών, εμείς σαν Αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσει αυτός ο τόπος να έχει καλύτερη ασφάλεια…. Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την Αστυνομία, δεν έχω σκεφτεί την παραίτησή μου».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση