ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Αντί για χαλαρώσεις, θα μιλούμε για εισαγωγή μέτρων»

Τι δήλωσε ο δρ. Καραγιάννης

Παρά τη σταθεροποίηση πριν μια, δύο εβδομάδες του αριθμού των κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση του αριθμού σε βαθμό που είναι ανησυχητικός, διότι οπωσδήποτε αργά ή γρήγορα με τέτοιους αριθμούς θα αυξηθεί και ο αριθμός των νοσηλειών και των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς για την αύξηση, που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

«Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή οι αριθμοί που είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αυτοί που είναι υπό νοσηλεία έχουν αυξηθεί στον υψηλότερο αριθμό που είχαμε μέχρι τώρα. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαμε πριν καμιά δεκαριά μέρες. Επομένως, από τον καιρό που ανεβήκαμε πάνω από τα 500, αυτό θα μεταφραστεί σε λίγες μέρες, 7 με 10 μέρες, σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών, οπότε αντιλαμβάνεστε, ότι μπορεί να ξεπεράσουμε και τις 300 νοσηλείες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα φθάσουν στα όρια τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς πού οφείλεται αυτή η αύξηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι παρόλες «τις νουθεσίες και τις προτροπές από όλους μας να είναι προσεκτικός ο κόσμος στις συναθροίσεις τους, στους χώρους εργασίας, να εφαρμόζει τα μέτρα αυτοπροστασίας, να τηρεί τα πρωτόκολλα, τονίσαμε την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους στην Κύπρο, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό, εντούτοις αυτές οι νουθεσίες αγνοούνται σωρηδόν τελευταίως, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή».

«Αν δεν είμαστε προσεχτικοί αργά ή γρήγορα θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο, οπότε αντί να μιλούμε για χαλαρώσεις μέτρων, μάλλον θα αναγκαστούμε σε κάποιο στάδιο, αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, να μιλούμε για εισαγωγή μέτρων», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν και πότε αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για ενδεχόμενες περαιτέρω χαλαρώσεις, ενόψει και του Πάσχα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι τόσο ρευστή η κατάσταση που δεν μπορεί να πει κανείς αυτή τη στιγμή.

«Φαντάζομαι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Επομένως έχουμε λίγες μέρες ακόμα, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την κατάσταση να βελτιώνεται αισθητά. Ας ελπίσουμε ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει αυτή την στιγμή είναι να σταθεροποιηθεί παρά να επιδεινωθεί περισσότερο και βλέπουμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X