ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλαλούμ με τα τεστ στη φοιτήτρια του Παν. Κύπρου - Λύθηκε το μυστήριο

Η εξήγηση στη σύγχυση που δημιουργήθηκε

Σύγχυση δημιουργήθηκε σε ότι αφορά τα τεστ κορωνοϊού στα οποία υποβλήθηκε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η φοιτήτρια την Τετάρτη υποβλήθηκε σε νέα δειγματοληψία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η οποία κατέδειξε ότι είναι αρνητική στον ιό.

Το μπέρδεμα το οποίο προέκυψε στην περίπτωση της φοιτήτριας ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και αρχικά βγήκε θετική στον ιό σε ιδιωτικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου. Στις 20 Σεπτεμβρίου της ανακοινώθηκε ότι το δείγμα ήταν οριακά θετικό ενώ την επόμενη ημέρα, οριστικά θετικό.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, σε νέα δειγματοληψία από άλλο ιδιωτικό εργαστήριο το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν αρνητικό. Ακολούθως, την ίδια ημέρα, η φοιτήτρια διαγνώστηκε αρνητική στον ιό από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την αμερικάνικη πατέντα Κωστρίκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας να επαληθεύσει το αποτέλεσμα σε δύο περιπτώσεις. Το Ινστιτούτο δεν εξέτασε νέο δείγμα αλλά απλώς επαλήθευσε το πρώτο θετικό δείγμα από το ιδιωτικό εργαστήριο.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Λεωνίδας Φυλακτού, το πρώτο τεστ το οποίο ήταν θετικό επαληθεύτηκε ως τέτοιο, ενώ το δείγμα που λήφθηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες και ήταν αρνητικό επαληθεύτηκε επίσης ως αρνητικό.

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, η πιθανότερη εξήγηση για το γεγονός ότι η φοιτήτρια διαγνώστηκε αρχικά θετική στον ιό και αργότερα αρνητική δεν φαίνεται να οφείλεται σε λάθος. «Πιθανόν να ήταν προς το τέλος της λοίμωξης να βγήκε θετική και ακολούθως να αρνητικοποιήθηκε» σημείωσε ο κ. Φυλακτού.

Διαβάστε περισσότερα για το τι ακριβώς συνέβηκε στην προκειμένη περίπτωση, τη θέση του Δρ Λεόντιου Κωστρίκη αλλά και σε ότι αφορά στη διενέργεια των τεστ αλλά και τις πιθανές εκδοχές ή τυχόν λάθη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας την Κυριακή στην έντυπη έκδοση της «Κ».

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy / Της Άντρης Θρασυβούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X