ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Διπλό φονικό: «Ό,τι έκαμα σε τζιείνον το σπίτι, θα το κάμω στην οικογένειά σου»

Στο φως η κατάθεση του Μάριου Χατζηξενοφώντος

Δημήτρης Λουκά

Συνεχίστηκε την Τρίτη η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στην Λευκωσία, σε σχέση με την διπλή στυγερή δολοφονία του ζεύγους Χατζηγεωργίου και Σεργίου στην οικία τους, στην οδό Ζαλόγγου στον Στρόβολο. Στο εδώλιο κάθισαν ξανά, οι τρεις κατηγορούμενοι, Λοΐζος Τζιωνής, Λευτέρης Σολωμού και Μάριος Χατζηξενοφώντος, ενώ ως μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν ο αστυφύλακας Ανδρέας Μιχαήλ και ο Μάριος Γεωργίου, κατασκευαστής αλουμινίων, ο οποίος υπήρξε για κάποια διαστήματα εργοδότης του Λοΐζου Τζιωνή.

Μετά τις καταθέσεις τους και τις λεπτομέρειες στις οποίες προέβησαν, ακολούθησε αντεξέταση των μαρτύρων από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. 

Οι επόμενες δικάσιμοι ορίστηκαν για τις 8/4, 12/4,15/4 και 19/4, στις 09:00 το πρωί, οπότε αναμένεται η παρουσίαση νέων μαρτύρων.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με πρώτο μάρτυρα τον αστυφύλακα Ανδρέα Μιχαήλ, ως μάρτυρα κατηγορίας, συνεχίστηκε η διαδικασία. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι στις 24/4/18 ελήφθησαν οδηγίες για ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας για την υπόθεση στην οδό Ζαλόγγου και μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τον κατηγορούμενο, Μάριο Χατζηξενοφώντος, για να εξεταστεί από κυβερνητικούς ψυχιάτρους.

Αποκαλύψεις για τα ναρκωτικά και την προμήθεια

Ο μάρτυρας κατηγορίας παρέδωσε στο δικαστήριο την γραπτή κατάθεση του κατηγορούμενου, την οποία και ανέγνωσε.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η οποία ανεγνώσθη στο δικαστήριο, ο Μάριος γνώρισε τον Λοΐζο, του έδωσε το τηλέφωνο του για να του προμηθεύσει χόρτο, κάποιες φορές τον προμήθευε στο σπίτι του μια φορά την εβδομάδα. Την Σάρα, αναφέρει, την γνώρισε μέσω του Λοΐζου, όπως και τον Λευτέρη.

Ο Μάριος στην κατάθεση του ανέφερε ότι ο Λοΐζος και ο Λευτέρης είναι χρήστες ναρκωτικών.

Στις 18/4 ο Λοΐζος πήγε στο σπίτι του Μάριου, αναφέροντας στην μητέρα του Μάριου ότι ενδιαφέρεται για την μοτοσυκλέτα του.

Στην συνέχεια της ανάγνωσης της κατάθεσης, αναφέρθηκαν τα εξής: «πήγαμε στο σπίτι του Λοΐζου και μετά φύγαμε για περίπατο. Σταματήσαμε σε περίπτερο, σε κάποια φάση πήγαμε στα Λατσιά και ο Τζιωνής μου ζήτησε 50 ευρώ επειγόντως, σταματήσαμε σε ένα σημείο όπου ήρθε ένας τύπος και του έδωσε κάτι, όταν τον ρώτησα τι πήρε μου είπε ότι έπιασε κόκα.

«Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι είδα, τον Λοΐζο και την Σάρα να κάνουν χρήση κοκαΐνης, ενώ ο Λοΐζος μου είπε να κάνω και εγώ, αλλά αρνήθηκα».

«Μου έδειξε ένα μαχαίρι. Τον ρώτησα πού είναι ο αδερφός του για να μου δώσει τα λεφτά, αφού εκείνος δεν κρατούσε για να μου απαντήσει ότι ερχόταν σε λίγο. Τον Λευτέρη τον είδα για πρώτη φορά στο σπίτι του Λοΐζου».

«Ο Λοΐζος σε κάποια φάση μιλούσε με τον Λευτέρη και άκουσα να του λέει εγώ είμαι ο φύλακας άγγελος σου».

Όταν ζήτησα τα λεφτά από τον Λευτέρη αυτός μου απάντησε «ποια λεφτά;», και του εξήγησα, με τον Λευτέρη να μου απαντά με την ερώτηση «μα τζαι εσένα χρωστά σου;».

Η πορεία προς την οικία της Ζαλόγγου

Συνεχίζοντας την ανάγνωση της κατάθεσης ο αστυφύλακας, αναφέρει: «σε κάποια φάση ο Λοΐζος κάτι έγραφε σε χαρτί αλλά δεν είδα τι. Ο Λοΐζος φόρεσε κάτι καλτσάκια που βάζουν οι αθλητές και τον ρώτησα για ποιον λόγο τα έβαλε, αλλά δεν μου απάντησε. Ο Λοΐζος σε κάποια με τράβηξε με βία και με έβαλε στο αυτοκίνητο και μου είπε θα ‘ρθεις μαζί μου, ενώ κρατούσε μαχαίρι. Ξεκίνησε το αυτοκίνητό του και ρώτησα πού πηγαίναμε αλλά αυτός μου απάντησε «έν’ να δεις». Όταν οδηγούσε κρατούσε το μαχαίρι, μου έδωσε ρούχα και μου είπε να τα φορέσω».

«Όταν πήγαμε στον Στρόβολο μου είπε «φτάσαμε» και τον ρώτησα πού και μου είπε «μεν μιλάς πολλά και «Ρωτάς πολλά».

Ο Λοΐζος μου είπε να τον ακολουθήσω και ανεβήκαμε στην ταράτσα της πολυκατοικίας, σε κάποια φάση μου έδειξε το σπίτι και τον ρώτησα εάν επρόκειτο για το σπίτι του φίλου του που του χρωστούσε, με τον κατηγορούμενο 1 να απαντά καταφατικά. Ο Μάριος είπε στον Τζιωνή ότι δεν ήθελε να τον ακολουθήσει στο σπίτι, αλλά εκείνος του είπε ότι θα πήγαινε θέλοντας και μη.

Ο Λοΐζος προχώρησε στην πρόσοψη του σπιτιού και μετά περιφέρθηκε δύο φορές περιμετρικά του σπιτιού.

«Τον ρώτησα αν θα μπει στο σπίτι χωρίς την θέληση του ενοίκου και αυτός μου είπε: «σκάσε, ρωτάς πολλά». Στην συνέχεια, ο Λοΐζος μπήκε στο σπίτι από το παράθυρο», βάσει της κατάθεσης.

Στην θέα του φονικού

Προκαλούν ανατριχίλα οι αποκαλύψεις από την κατάθεση του Μάριου Χατζηξενοφώντος, στην οποία αναφέρει τα παρακάτω, όπως αυτά αναγιγνώσκονται από τον μάρτυρα κατηγορίας: «Είδα την πόρτα της κουζίνας και ο Λοΐζος μου είπε: «έλα δαμαί». Είδα το μαχαίρι ότι είχε αίματα σε διάφορα σημεία, ο Λοΐζος ήταν αναστατωμένος, είδα και έναν μικρό στο σπίτι, ο Λοΐζος μου είπε να μείνω εκεί και αυτός πήγε στον πάνω όροφο, ενώ εγώ έμεινα με τον νεαρό και του είπα να μην ανησυχεί.

«Μετά, πήγαμε πάνω στον όροφο και αντίκρισα δυο γυμνά πόδια, δεν εισήλθα στο δωμάτιο γιατί πάγωσα με το αίμα και περίμενα τον Λοΐζο να τελειώσει αφού άνοιγε ερμάρια. Όταν βγήκαμε από το σπίτι είδα τον Λοΐζο να κρατά μόνο το μαχαίρι».

«Ο Λοΐζος μου είπε ότι η γυναίκα φώναζε και του έλεγε «κανεί», συνεχίζει ο Μάριος, στην κατάθεσή του.

Οι απειλές μετά το φονικό

«Όταν φτάσαμε στο σπίτι του, ο Λοΐζος μου είπε «άτε, έφυες. Μεν μιλήσεις σε κανένα, διότι ό,τι έκαμα σε τζιείνο το σπίτι, θα σου το κάμω στο σπίτι σου». «Δεν ήθελα να κάνει κακό στην οικογένεια μου».

«Πήρα τηλέφωνο τον Λοΐζο για να βρεθούμε, αλλά δεν ήρθε εκεί που είπαμε, πήρα τηλέφωνο και τον Λευτέρη και την Σάρα, η Σάρα μου είπε να εξαφανιστώ όπως θα κάνουν και αυτοί», φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οι ανακριτές υπέβαλαν στον Μάριο ότι υπάρχει μαρτυρία ότι ο Τζιωνής του είχε πει για το χρηματοκιβώτιο εντός της οικίας της οδού Ζαλόγγου, που περιείχε το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ. Ο Μάριος απάντησε ότι επρόκειτο για ψευδομαρτυρία, καθώς ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα σχετικό.

Σε ερώτηση που έκαναν στον Μάριο οι ανακριτές ότι υπάρχει μαρτυρία πως ο Λοΐζος έδινε οδηγίες για τον ρόλο που θα έχει ο καθένας, αυτός απάντησε ότι είναι μία ψευδής μαρτυρία αφού δεν γνώριζε για όλα αυτά.

Οι ανακριτές ρώτησαν τον Μάριο αν είπε στον Λοΐζο «άτε, πάμε στο σπίτι, αυτός απάντησε ότι πρόκειται επίσης για ψευδή, μαρτυρία καθώς δεν είχε ιδέα.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας, στον Μάριο υπεβλήθη επίσης το ότι υπάρχει μαρτυρία που έφερε τους κατηγορούμενους να σχεδίαζαν την επιστροφή τους στον χώρο του εγκλήματος για να κλέψουν, ο κατηγορούμενος είπε ότι πρόκειται για ψευδή μαρτυρία, εξηγώντας ότι «αφού είχα δει τα γυμνά πόδια και το μαχαίρι που είχε αίματα, κατάλαβα οτι ο Λοΐζος κάποιον είχε μαχαιρώσει».

Ο αστυφύλακας Μιχαήλ αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος, στην κατάθεσή του είπε πως προτού συλληφθεί, δεν είχε συναντηθεί ξανά με τους άλλους τρεις, ούτε είχε αναφέρει οτιδήποτε σε σχέση με το έγκλημα, καθώς δεν ήθελε να μπλέξει. Ερωτηθείς ο κατηγορούμενος γιατί δεν κατήγγειλε στην Αστυνομία το συμβάν, ώστε να μην έχει και ο ίδιος μπλεξίματα, απάντησε ότι φοβόταν μήπως ο Τζιωνής έκανε τις απειλές κατά της οικογένειάς του πράξη.

Επίσης, είπε ότι δεν γνώριζε για όλα αυτά, καθώς ο πρώτος κατηγορούμενος τον μετέφερε στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου κάτω από απειλές. 

Αντεξέταση του μάρτυρα

Τον λόγο έλαβε ο δικηγόρος του Μάριου Χατζηξενοφώντος, Μάριος Γεωργίου, ο οποίος αντεξέτασε τον αστυφύλακα Μιχαήλ. 

Σε ερώτησή του, ο δικηγόρος ρώτησε τον μάρτυρα εάν γνωρίζει ότι ο πελάτης του έχει λευκό ποινικό μητρώο, με τον μάρτυρα κατηγορίας να απαντά ότι δεν το γνωρίζει αυτό. Σε σχετική ερώτηση στην συνέχεια, ο αστυφύλακας απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιος παρέλαβε την έκθεση των κυβερνητικών ψυχιάτρων, αλλά δεν την κατέχει ο ίδιος.

Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ότι φοβόταν και ότι ο Τζιωνής τον τρομοκρατούσε, με τον μάρτυρα να αναφέρει ότι, όντως, αυτά τα είχε αναφέρει ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Κατέθεσε ο πρώην εργοδότης του Τζιωνή

Ενώπιον του δικαστηρίου, εμφανίστηκε και ο Μάριος Γεωργίου, κατασκευαστής αλουμινίων, πρώην εργοδότης του Λοΐζου Τζιωνή. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος είχε εργαστεί κάποια διαστήματα μαζί του, με την συμπεριφορά του να είναι μια χαρά.

«Όσον αφορά στο σπίτι στην οδό Ζαλόγγου, δεν είμαι εγώ που έκανα την δουλειά για τα παράθυρα, ούτε έστειλα κάποιο υπάλληλο μου για κάποια δουλειά εκεί», υπογράμμισε ο μάρτυρας, ωστόσο διαπίστωσε κατασκευαστικό λάθος στο παράθυρο του μπάνιου, όταν το ήλεγξε ο ίδιος. Συγκεκριμένα, είπε, στο παράθυρο δεν υπήρχαν οι πύροι ασφαλείας.

Στην αντεξέταση που ακολούθησε από τον δικηγόρο του Τζιωνή, ο μάρτυρας ερωτήθηκε πόσα παράθυρα της οικίας ήλεγξε, για να απαντήσει ότι μόνο αυτό το παράθυρο είδε ο ίδιος.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΚΑΣΙΜΟ

Στην προηγούμενη διαδικασία κατάθεσε ο αστυφύλακας του ΤΑΕ Λευκωσίας, Κυριάκος Καυκαλιάς.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης του μάρτυρα, προβλήθηκε εντός της δικαστικής αίθουσας μαυρόασπρο βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, στο οποίο καταγράφεται να αναβοσβήνει, το βράδυ του φόνου, ο προβολέας που ήταν εγκατεστημένος στο χώρο στάθμευσης της οικίας των θυμάτων, ο οποίος λειτουργούσε με αισθητήρα κίνησης, ως επίσης αυτοκίνητα και ανθρώπινες σκιές.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στις έρευνες της Αστυνομίας για εξιχνίαση της υπόθεσης και στις καταθέσεις και σε χειρόγραφες σημειώσεις που έλαβε από τον Λευτέρη Σολωμού, κατηγορούμενο στην υπόθεση.

Στις καταθέσεις του, ο Σολωμού φέρεται να ισχυρίζεται ότι ο δράστης της διπλής δολοφονίας είναι ο ετεροθαλής αδελφός του και συγκατηγορούμενος του, Λοίζος Τζιωνής, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδίαζε τη διάπραξη της ληστείας εδώ και χρόνια και πως πίεζε και τον ίδιο να λάβει μέρος αλλά αρνείτο.

Όπως είπε ο μάρτυρας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, σε ερώτηση που έκαναν στον Λευτέρη αν θέλει να παραδώσει μια κόλλα χαρτί στην οποία είχε γράψει σημειώσεις για την νύχτα της ληστείας, εκείνος απάντησε «ναι, θα σας την δώσω, για να τελειώνει όσο πιο γρήγορα η υπόθεση και να πληρώσει αυτός που το έκανε, που δεν είναι άλλος από τον ετεροθαλή αδερφό μου». Πρόσθεσε επίσης ότι έκανε λάθος που άκουσε τον αδερφό του και δεν τον εμπόδισε να σκοτώσει. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καυκαλιά, ο Λευτέρης στην κατάθεση του αναφέρει ότι ο Λοΐζος ήθελε να κλέψει πράγματα από το σπίτι. Ο Λοΐζος είπε στον Λευτέρη να πάει να δει αν βρίσκονταν μέλη της αστυνομίας στο σπίτι, αλλά ο Λευτέρης αρνήθηκε. Τότε, ο Τζιωνής τον αγριοκοίταξε και έπιασε το αυτοκίνητο, αλλά δεν πήγε ποτέ στην οδό Ζαλόγγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δημήτρης Λουκά

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X