ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

18+1 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τον «Ετεοκλή»

Για την ασφάλεια σας!

Κακοκαιρία θα χτυπήσει την Κύπρο από το βράδυ της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες. Η συνολική βροχόπτωση δυνατό να ξεπεράσει τοπικά τα 50 χιλιοστόμετρα σε χρονική διάρκεια 6 ωρών.


Πώς θα χτυπήσει την Κύπρο ο «Ετεοκλής»


Το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και καλύπτει μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, ονομάστηκε «Ετεοκλής» ωστόσο στην Κύπρο φθάνει πιο εξασθενημένο.

Το 24news σας παραθέτει μέτρα πρωτίστως για την ασφάλειά σας αλλά και για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων και ταλαιπωριών.

6+1 μέτρα για έντονα καιρικά φαινόμενα από την REACTION

1.Καθαρίστε τα φρεάτια/σχάρες ομβρίων υδάτων έξω από το σπίτι σας

2. Λάβετε επιπλέον μέτρα αν ζείτε σε περιοχή όπου υπήρξαν πλημμύρες στο παρελθόν

3. Μη διασχίσετε χείμαρρο/ορμητικά νερά πεζοί ή με όχημα

4. Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

5. Αποφύγετε περιοχές/δρόμους με λιμνάζοντα νερά

6. Πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις/ανακοινώσεις των κρατικών υπηρεσιών

7. Κατά τη διάρκεια των φαινομένων – περιορίστε τις μετακινήσεις σας

11+1 μέτρα προστασίας για τις παγίδες που κρύβουν οι δρόμοι κατά την διάρκεια κακοκαιρίας

Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλές παγίδες, γι’ αυτό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένοι. Για την ασφάλεια του οδηγού, των επιβαινόντων του οχήματος και όλων των χρηστών του δρόμου θα ήταν καλό να ακολουθείτε τις πιο κάτω απλές συμβουλές:

1. Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα.

2. Ανάψτε τα φώτα πορείας και οδηγείτε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

3. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού – αέρα, για το καθάρισμα των τζαμιών.

4. Ελέγξτε τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε, ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και υδρολίσθησης.

5. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί.

6. Μειώστε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Κρατήστε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

7. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Ελέγξτε, ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

8. Στη βροχή το προσπέρασμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.

9. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, εάν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανόν η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.

10. Σε μέρη όπου έχει «μαζευτεί» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα.

11. Όταν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων καταστάσεων (βρέξιμό τους).

11+1. Πριν από κάθε διακίνηση σας ενημερωθείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, μέσα από τις ιστοσελίδες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας, καθώς επίσης και την κατηγορία Οδικό Δίκτυο, στο Application της Αστυνομίας Κύπρου.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση